Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Strancis, pēc Štālberga teiktā, miljonu eiro nosaucis par simbolisku samaksu, minējis TP vārdu

Pēc uzņēmēja Raimonda Štālberga pirmdien Rīgas apgabaltiesā sniegtajām liecībām Rīgas domes (RD) kukuļošanas lietā, toreizējā RD Pilsētas attīstības departamenta amatpersona Pēteris Strancis miljonu eiro nosaucis par simbolisku samaksu un minējis Tautas partijas vārdu kā lietu kūrētāju.

Štālbergs, kurš pats apsūdzēts vairākās krimināllietās un RD kukuļošanas lietā ir liecinieks, otrdien tiesā liecināja, ka kādā reizē, kad devies uz RD kārtot lietas saistībā ar biznesa partneres un mīļotās sievietes Ināras Vilkastes projektu Rusova ielā, toreizējais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Pēteris Strancis paziņojis - lai pilsētas attīstības plānā tiktu iekļauts attiecīgais zemesgabals, esot nepieciešams veikt simbolisku samaksu.

Zemesgabala iekļaušana pilsētas attīstības plānā dotu iespējas ātrāk attīstīt projektu, kas tik ļoti bija nepieciešams Vilkastei.

Kad Štālbergs prasījis, kāda tā ir, Strancis paņēmis papīra lapiņu un uz tās uzrakstījis - miljons eiro. Strancis arī paskaidrojis, ka šāda esot takse līdzīgu problēmu risināšanā un Rusova ielas projekta kūrēšanā būšot iesaistīta konkrēta partija.

Jau pēc tiesas sēdes Štālbergs, atsaucoties uz Stranča teikto, sacīja, ka minētā partija ir Tautas partija.

Štālbergs pēc Stranča nosauktās simboliskās summas devies pie savas biznesa partneres Vilkastes, kas par dzirdēto summu sākusi lamāties, beigās nomierinājusies un pateikusi, ka esot jāaprunājas ar savu šķirto vīru, toreizējo muitas amatpersonu Vladmiru Vaškeviču. Pēc tam Vilkaste savam biznesa partnerim paziņojusi, ka Stranča piedāvājums esot pieņemams.

Vilkaste gan gribējusi pārliecināties, vai tiešām šādu summu minējis Strancis, un citā tikšanās reizē šādu apstiprinājumu arī guvusi. Strancis arī izskaidrojis naudas nodošanas procesu. Vilkaste gan Štālbergam teikusi, ka Strancis neesot tas trumpis, jo viņa pazīstot citu departamenta amatpersonu - Vilni Štramu.

Tad, pēc Štālberga teiktā, Vilkaste paziņojusi, ka teju puse prasītās summas esot jāmaksā viņam, jo galu galā viņš arī iesaistīts minētā projekta attīstīšanā un esot viņas biznesa partneris. Štālbergs tam piekritis un 550 000 eiro nodevis Vilkastei.

Bija sarunāts, ka naudu no Vilkastes saņems Pilsētas attīstības departamenta amatpersona Raimonds Janita. Tikšanās sarunāta Vecrīgā, kafejnīcā "Nostalģija".

Pirms satikšanās Štālbergs piestājis pie bankas un palicis automašīnā, bet Vilkaste devusies bankā, kad atgriezusies, rokās jau bija maisiņš ar kurpju kasti, kurā atradies prasītais kukulis.

Kafejnīcā Janitam nodemonstrēta kaste, tā pavērta vaļā, lai var redzēt banknošu paciņas. Uz to Janita atbildējis, ka naudas pārskaitīšana esot lieka, jo uzticības pakāpe esot pietiekami liela. Štālbergam gan nav zināms, kam kukulis tālāk nodots.

Štālbergs pēc tiesas sēdes žurnālistiem sacīja, ka nezinot vai Strancis, kurš apsūdzībās vainu kategoriski neatzīst, Tautas partijas vārdu minējis piesegšanās nolūkos, vai lai radītu lielāku ticības pakāpi.

"Arī ņemot vērā, ka Vilkastes bijušais vīrs bija saistīts ar šo partiju, man nebija pamata neticēt visiem šiem darījumiem. Es vienkārši uzskatīju, ka viss notiek likuma robežās un tad, kad tas viss nonāca līdz tam rakursam, līdz kuram ir nonākts, es patiesības vārdā tomēr nolēmu stāties pretim un tagad es esmu, kur es esmu," teica Štālbergs.

Viņš bija tiesībsargājošām iestādēm ziņojis par kukuļošanu un sadarbojās ar izmeklēšanu, tāpēc no kriminālatbildības atbrīvots. Štālbergs gan neatklāja, vai pie likumsargiem vērsies pirms vai pēc kukuļa nodošanas. Tas esot izmeklēšanas noslēpums.

Štālbergs tiesā tika pratināts teju četras stundas. Īpaši aktīvi jautājumus uzdeva Vilkastes advokāti, kas ar saviem jautājumiem, pēc tiesas uzskata, bieži novirzījās no konkrētās kukuļošanas epizodes. Īpaši tika vaicāts par Štālberga un Vilkastes attiecībām, kuras jau vairākkārt vētītas dažādu veidu presē, un par abu bijušo mīlnieku darījumiem.

Štālbergs arī plaši un brīžiem advokātu spiediena dēļ pat uzbudināti stāstīja par savām attiecībām ar Vilkasti, un viņa teiktais nereti klātesošo sejās radīja smīnu. Viņš nekautrējās atklāt, ka viņam ar bijušo biznesa partneri esot bijušas aktīvas seksuālas attiecības. To, kurās vietās notika abu biznesa partneru kopdzīve, īpaši centās uzzināt Vilkastes aizstāvji, uz to Štālbergs atbildēja, ka abi mitinājušies gan viņa, gan Vilkastes mājās, gan viesnīcās.

Klātesošo smieklus izraisīja Vilkastes advokāta jautājums, vai Štālbergs dzīvojis arī ar Vaškeviču. Štālbergs uz to atbildēja, ka ar Vaškeviču esot veidojies tādas attiecības kā ar bijušo Vilkastes vīru.

Jau ziņots, ka lietas ietvaros pie kriminālatbildības par kukuļņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās sauktas Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta bijušās amatpersonas - Pēteris Strancis, Vilnis Štrams un Raimonds Janita, Igaunijas pilsonis Prīts Tomings, bijušais Rīgas un Jūrmalas mērs Andrejs Inkulis un Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas Vladimira Vaškeviča šķirtā sieva Ināra Vilkaste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas