Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Top jauns plāns, kā mazināt sastrēgumus

Vai tuvākajā nākotnē Rīga tiks sadalīta maksas zonās? Vai pirmdienās pa pilsētas ielām pārvietosies tikai tie, kam auto numura zīme beidzas ar nepāra ciparu, bet otrdienās - tie, kam tā beidzas ar pāra skaitli? Vai tiks aizliegta pārvietošanās automašīnā, ja tajā būs mazāk par diviem cilvēkiem? Atbildes uz šiem jautājumiem uzzināsim nākamnedēļ, kad Rīgas domes (RD) satiksmes departaments pēc pilsētas galvas Jāņa Birka (TB/LNNK) uzdevuma sagatavos priekšlikumus, kā pēc iespējas ātrāk samazināt sastrēgumus.

Satiksmes eksperti gan brīdina, ka bez jauniem Daugavas šķērsojumiem un centra apvedceļiem citi ierobežojumi nebūs efektīvi.

Tikai pēc operatīvo dienestu sūdzībām dome nedēļas laikā izstrādās plānu, kā nekavējoties samazināt sastrēgumus

Kavē operatīvo transportu


"Tas, ka Rīgā ir milzīgi sastrēgumi, vairs nav jaunums. Līdz šim tie skāra privāto auto īpašniekus, kas, negatavojoties pārsēsties uz sabiedrisko transportu, izvēlējās laiku pavadīt sastrēgumos, taču tagad tie sāk kavēt arī operatīvā transporta nokļūšanu uz izsaukuma vietām," Dienai stāsta mēra preses sekretāre Inga Spriņķe. Tieši šīs sūdzības, kas tika saņemtas no iedzīvotājiem uz RD informācijas tālruni, kā arī pašu operatīvo dienestu izteiktā neapmierinātība likusi J.Birkam uzdot satiksmes departamentam sagatavot tūlītēju rīcības plānu sastrēgumu mazināšanai. Jau otrdien viņš iecerējis to apspriest koalīcijas padomes sēdē.

"Tas ir svarīgi arī tāpēc, ka investori vairs nevēlas nākt uz Rīgu, lai atvērtu, piemēram, jaunas viesnīcas, jo atpūtniekam ceļā no lidostas līdz centram vien nākas pavadīt divas stundas," piebilst I.Spriņķe, uzsverot, ka tas savukārt ietekmē kopējo valsts ekonomiku. Tāpēc arī pašvaldība vēlas, lai valsts pēc iespējas vairāk iesaistītos Rīgas infrastruktūras attīstīšanā. Par piemēru viņa min Dienvidu tilta būvniecību, kurā valsts neko neiegulda. "Vienā objektā tas vēl ir pieņemami, bet vienmēr jau tas tā nevar notikt," saka I.Spriņķe.

Nepopulārie risinājumi


Satiksmes departamenta pārstāve Anta Holste Dienai apliecina, ka darbs pie plāna izstrādes jau sākts: "Trešdien departamenta direktors lūdzis departamenta darbiniekiem un satiksmes ekspertiem no Latvijas augstskolām un specializētajiem uzņēmumiem nākt ar ierosinājumiem sastrēgumu problēmas risinājumam. Kā atzinuši eksperti, situācijā, kad ar katru dienu pilsētā pieaug automašīnu skaits, problēmu iespējams risināt tikai ar nepopulāriem risinājumiem, kas būtu vērsti uz automašīnu skaita samazināšanu."

Jaunu pasākumu sagatavošana gan nenozīmē, ka departaments atkāpsies no pērn izstrādātā sastrēgumu mazināšanas plāna, kas paredz mainīt stāvvietu organizāciju ielu malās, kreiso pagriezienu aizliegumu, sabiedriskā transporta joslu iekārtošanu u.c.

Īstermiņa efekts


Kā iepriekš TV raidījuma Zebra vadītājs Pauls Timrots, tā arī tagad satiksmes eksperts Edmunds Bērziņš un inženierzinātņu doktore un satiksmes plānošanas firmas Imink direktore Ija Niedole uzsver, ka radikālie soļi palīdzēs tikai īstermiņā. Globāli sastrēgumus mazinās vienīgi jaunie Daugavas šķērsojumi un centra apvedceļi.

I.Niedole aicina pašvaldību visvairāk domāt par sabiedrisko transportu: "Ja ir sabiedriskā transporta joslas, tad jākontrolē, lai pa tām citi nebrauc. Ja gribam ierobežot automašīnu skaitu ielās, jāpiedāvā kaut kas pretī - vairāk autobusu, trolejbusu vai tramvaju noteiktā maršrutā, līdzšinējās cenas u.c."

E.Bērziņš savukārt iesaka ieviest reversās joslas, preču piegādi un atkritumu izvešanu organizēt tikai pa naktīm, valsts un pašvaldību iestādēs pārcelt par stundu darba laiku, policijai vairāk kontrolēt, vai tiek ievēroti apstāšanās un stāvēšanas noteikumi ielu malās, kā arī pēc sīkām avārijām iespējami ātrāk atbrīvot brauktuvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas