Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

TP vairs nepatīk Birka vadībā

Tautas partija rosina izmaiņas Rīgas domē, jo vēlas stabilu vairākumu

Tautas partija vēlas priekšvēlēšanu gadā Rīgas domē strādāt stabilā vairākuma koalīcijā. Tā partijas paziņojumus par nepieciešamību paplašināt Rīgas domes koalīciju ar Jauno laiku skaidro Rīgas vicemērs Andris Ārgalis (TP), kas pēdējā laikā vairs neizslēdz plašākas pārmaiņas un Rīgas domes vadības maiņu, kā varēja secināt no viņa Dienai teiktā, ka "Rīgas domē nepieciešams tāds mērs, kas var nodrošināt vairākumu". Savukārt domes priekšsēdim Jānim Birkam (TB/LNNK) tuvu stāvošiem cilvēkiem šķiet, ka TP patiesībā rūp ne tik daudz sekmīgs domes darbs, kas TP atbildībā nodotajā attīstības jomā nemaz neesot tik veiksmīgs, bet gan vēlme palielināt savu ietekmi un, iespējams, "tikt vaļā no atbildības par attīstības jautājumiem".

Jau iepriekš A.Ārgalis ir pieļāvis, ka, padaloties ar Jauno laiku amatos, TP varētu jaunajiem partneriem atvēlēt Edmunda Krastiņa vadīto attīstības komiteju, savukārt, ja A.Ārgalis kļūtu par Rīgas mēru, TP pārstāvis vairs neieņemtu to vicemēra posteni, kura kompetencē ir pilsētas attīstība. Rīgas mērs J.Birks šonedēļ pēc domes koalīcijas padomes sēdes Dienai sacīja, ka arī šajā sēdē TP nav rosinājusi izskatīt ne jautājumu par koalīcijas paplašināšanu, ne par izmaiņām domes vadībā. Turpretim A.Ārgalis uzskata, ka TP tas nav jādara un mēram pašam jārūpējas par drošu vairākumu, uz ko J.Birks atbild, ka visi svarīgie jautājumi domē ir tikuši pieņemti. Neoficiāla informācija liecina, ka ir vēlme pārmaiņas domē īstenot līdz Jāņiem.

Zināms, ka nereti TP nevis pati īsteno šādas pārmaiņas, bet gan atvēl organizatoriski to veikt kādam citam. Šajā gadījumā šie pienākumi esot uzticēti Rīgas vicemēram Jānim Dinevičam (LSDSP), kuram arī esot solīts Rīgas mēra amats, liecina Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija. Lielajā politikā ietekmīgajai Tautas partijai šobrīd nav neviena iespaidīga posteņa. Vadīt Rīgas domi pirms pašvaldību vēlēšanām varētu būt vilinoši ikvienai partijai, tāpēc šķiet mazliet neticami, ka TP būtu gatava riskēt ar reputāciju un valdības koalīcijas stabilitāti, lai dotu iespēju J.Dinevičam pārņemt domes vadību. A.Ārgalis gan noliedza, ka būtu piedāvājis J.Dinevičam atbalstīt viņu mēra vēlēšanās, ja tādas notiktu.

"Publiski tāds piedāvājums nav izskanējis," Dienai teica J.Dinevičs, atsakoties komentēt neoficiāli izteiktas varbūtības. Vēl nesen aģentūrai LETA J.Dinevičs teicis, ka koalīcijas maiņa domē būtu "traģēdija rīdziniekiem", jo paietu pusgads, pārdalot amatus. Otrdien Dienai J.Dinevičs jau bilda: "Ja pārmaiņas ir operatīvas, tad — kāpēc ne?" Viņš arī minēja piemērus, kas neliecina par veiksmīgu J.Birka darbību, piemēram, vicemērs laikus nav saņēmis atzinumu par audita rezultātiem Labklājības departamentā un tāpēc nav varējis piemērot nekādas sankcijas. Uz vaicāto, vai J.Dinevičs piekristu koalīcijas paplašināšanai ar JL, viņš atbildēja: "Manuprāt uzstādījums, ka Jaunais laiks ir pozīcijā, nav nekāda katastrofa." Lūgts komentēt iespēju, ka viņš varētu tikt apmānīts un gala iznākumā par domes priekšsēdi kļūst TP pārstāvis, J.Dinevičs atbildēja: "Neesmu tik naivs politikā, saprotu, ka politikā nav draugu — politikā ir intereses."

A.Ārgalis vēlas, lai koalīcijai būtu stabils vairākums bez Saskaņas centra atbalsta, kāds tagad ir, balstoties uz LSDSP līgumu ar kreiso deputātiem. Pērn TP pārstāvim šī parādība nešķita traucējoša. "Mēs nevaram cerēt, ka Saskaņas centrs mūs ilgstoši atbalstīs. Jo tuvāk nāks vēlēšanas, jo grūtāk būs pieņemt nopietnus lēmumus," skaidro A.Ārgalis. Uz vaicāto par gatavību pašam vadīt Rīgas domi A.Ārgalis atbildēja drīzāk noraidoši, ja neskaita faktu, ka TP valde neesot atsaukusi savulaik pieņemto lēmumu, ka A.Ārgalis ir TP mēra kandidāts. Aģentūrai LETA viņš ir sacījis: "Pilsētā ir visai daudz nesakārtotu jautājumu. Nevarētu teikt, ka Birks ir pieļāvis daudz kļūdu, taču daudzas lietas varētu izdarīt arī savādāk."

Rīgas domes koalīcijā TP ir deviņas vietas, TB/LNNK — deviņi deputāti, ja pieskaita no partijas aizgājušo Daini Staltu un Aivaru Aksenoku, ar ko noslēgts atsevišķs līgums. LPP/LC domē pārstāvēta ar astoņiem mandātiem, LSDSP — ar sešiem. Opozīcijā esošajam JL arī ir deviņas vietas, tāpēc ir izskanējis, ka tikpat labi TP varētu nomainīt ar JL.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas