Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Vai Rīga var atļauties Cūku?

Rīgas domes pilsētas attīstības komitejas deputāti trešdien atbalstīja 30 000 latu piešķiršanu tēlnieka Teodora Zaļkalna populārās skulptūras _Cūka _atveidojuma izgatavošanai, ko plānots novietot Rīgas Centrāltirgū. Sešus metrus garo un četrus metrus augsto skulptūru varētu veidot no putuplasta. Tagad par finansējuma piešķiršanu vēl jālemj finanšu komitejas deputātiem. Vai laiks, kad finanšu ministrs aicinājis visus taupīt, ir īstais šāda projekta atbalstīšanai?

Olafs Pulks (JL), RD Pilsētas attīstības komitejas loceklis

Vēl jāatbild — vai Rīga to var atļauties


Es to atbalstu kā Zaļkalna ieceri, kas kādreiz bijusi. Taču finanšu komitejai vēl būs jāatbild uz jautājumiem — vai Rīga to var atļauties un vai tā tiešām pašlaik ir galvaspilsētas prioritāte? Bet, ja Rīgas mērs, kas ir arī finanšu komitejas vadītājs, tam piekritīs, tad — kāpēc ne? Man nav pamata neuzticēties. Vēl es komitejā norādīju: ja tirgus ir gatavs segt daļu no summas, tad lai viņi sedz. Bet arī to visu es pāradresēju finanšu komitejai.

Māra Lāce, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vadītāja

Māksla pilsētas vidē ir labi


Man šķiet, ka mākslas akts pilsētas vidē vienmēr ir labi, un Zaļkalns arī ir vārds, ar ko ir jārēķinās. Tas varētu padarīt Centrāltirgu par jaunu pievilkšanas vietu. Taču, manuprāt, nopietni jāpārdomā cits jautājums. Par modeli plānots izmantot 1937.gadā radīto Zaļkalna skulptūru Cūka, kas atrodas mūsu ekspozīcijā. Patlaban šis darbs ir perfekts. Bet, vai tas būs perfekts arī tādā palielinājumā? Taču tas jau ir tēlnieka profesionalitātes jautājums.

Jānis Dripe, Rīgas pilsētas galvenais arhitekts

Jāsakārto pilsētas telpa


Es to vērtēju pozitīvi no vairākiem aspektiem. Pirmkārt, skulptūra netapa kā valsts pasūtījums, bet tomēr tai bija simboliska vērtība. Jau senāk bijusi iecere skulptūru veidot pēc lielāka mēroga un pēc tam atrādīt autoram. Otrkārt, ja vēl līdz dzelzceļam mūsu pilsētas ārtelpa izskatās cik necik eiropeiski, tad tālāk tā telpa — tirgus ievads, autoosta, stāvvietas — prasīt prasās pēc sakārtošanas. Arī [pilsētas attīstības] komitejā tika uzsvērta tieši šī ārtelpas sakārtošanas nepieciešamība.

Agrita Protasova, Rīgas Centrāltirgus gaļas paviljona pārdevēja

Tagad jau viss ir dārgs


Neko par to nebiju dzirdējusi, bet — jā, lai ir. Tas varētu atsvaidzināt vidi. Strādāju Centrāltirgū jau 12 gadu, un patiesībā tagad arī šeit ir patīkami strādāt, cilvēki sāk atgriezties. Vai cūkas skulptūras dēļ vērts tērēt 30 tūkstošus latu? Ja jau dome piekrīt maksāt… Tagad jau inflācija visam cenas uzsitusi augšā.

Edmunds Krastiņš (TP), RD Pilsētas attīstības komitejas vadītājs

Rīgā nav budžeta krīzes


Bet Rīgas domei ir 30 tūkstoši latu, lai uzstādītu skulptūru! RD nav budžeta krīzes. Vai tad jums šķiet, ka ir? Turklāt mums ir jādara viss, lai piesaistītu Rīgai tūristus, un tūristiem patīk sakārtota vide.

Jūsu jautājumā [Kāpēc tieši cūkas skulptūras uzstādīšana būtu atbalstāma?] jau ir ietverta kritika. Ar kādu ideju tad jūs pati nācāt klajā? Vai jums ir kāds cits piedāvājums? Citas idejas, starp citu, nebija izteiktas. Īsti lielas detalizēti izstrādātas [programmas vides mākslas objektu uzstādīšanai Rīgā] mums nav, bet Jānim Dripem ir idejas, ko tuvākajā laikā vajadzētu veikt vides sakārtošanā. Šī, starp citu, ir viena no viņa idejām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas