Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Vairāk uzmanības jauno ēku energoefektivitātei

Līdz ar Eiropas Savienības jaunās energotaupības politikas ievērošanu arvien būtiskāks jautājums ir namu energoefektivitāte, un tieši jaunajos projektos tā ir atšķirīga, atzīst Dienas aptaujātie eksperti. Likumdošana patlaban nosaka vien pamatlīmeni, un nepiesātinātais tirgus negarantē augstu kvalitāti, tāpēc galvenā loma pagaidām ir patērētāju prasībām.

Tik sliktus nepiedāvā

Jauno namu būvē tiek izpildītas visas likumdošanas prasības, taču jāsaprot, ka normatīvu latiņu nevar likt pārāk augstu, Dienai skaidro Agris Kamenders, SIA Ekodoma energoauditors. Tomēr viņš uzskata, ka gan no energoefektivitātes, gan materiālu ekonomijas viedokļa likumdošanas prasības jānosaka augstākas, jo "tirgus jau ir izaudzis".

"Piemēram, tik sliktus logus, kā pieļautu normatīvie akti, Latvijā neviens vairs nepiedāvā," saka A.Kamenders. Patlaban likumu normas Latvijā ir vienādas ar Lietuvu, bet no Dānijas atpaliekam, turklāt "likumam ir jāuzliek pienākums domāt par energoefektivitāti", uzsver eksperts.

Gudrāki pircēji

Līdz šim nekustamo īpašumu un būvniecības nozarē noteicošais faktors bija cena, un ne pasūtītājs, ne pircējs bieži nebija gatavi maksāt vairāk, lai taupītu energoresursus un mazinātu ekspluatācijas izmaksas nākotnē, Dienai atzīst SIA RBS SKALS Nekustamie īpašumi valdes locekle Ilze Latišenoka.

Ir arī pozitīvi izņēmumi, tomēr A.Kamenders uzsver - ārzemēs pieprasījumu regulē pircēji, izvēloties labāko, un "arī Latvijā tā būs, tiklīdz tirgus būs piesātināts". Pagaidām pieprasījums tā pārsniedz piedāvājumu, ka "tiek izpirkts viss, kas tiek uzbūvēts, neskatoties uz kvalitāti".

Atšķirīgi ir projekti, kuri radīti ātras peļņas gūšanai, un projekti, kuros domāts par gala lietotāju un ēkas ekspluatāciju nākotnē, norāda I.Latišenoka. Viņa pieļauj, ka tuvākajā laikā situācija mainīsies, jo sabiedrība kļūst informētāka un mainās pasūtītāja attieksme pret projektu.

Jauno namu īpašnieku prasības kā galveno stimulu vairākās Eiropas valstīs populāro enerģiju taupošo ēku ienākšanai Latvijā Dienai jau agrāk minējuši zaļās arhitektūras ideju pārstāvji. Diena jau rakstīja, ka pirmās pasīvās mājas, kur siltumenerģijas patēriņš, salīdzinot ar parastajām jaunbūvēm, ir līdz 80% mazāks, taps pēc Rīgas pašvaldības SIA Rīgas pilsētbūvnieks pasūtījuma Vācijas arhitektu un būvnieku izpildījumā.

Cer uz valsti

Arī dažas Latvijas arhitektu un būvnieku firmas sākušas apgūt enerģiju taupošo māju celtniecību. Patlaban visos jaunajos projektos energoefektivitātei tiek pievērsta lielāka uzmanība, jo "jārēķinās ar dažādām Eiropas Savienības direktīvām, kurās ir norādījumi par ēku energosertificēšanu", novērojusi I.Latišenoka. A.Kamenders cer, ka jaunā energoefektivitātes likumdošana par māju energopasēm, kas patlaban tiek saskaņota, situāciju uzlabos.

Būtiska būs arī valsts līdzdalība energoauditu finansēšanā, kura, "ja viss ritēs gludi", varētu sākt darboties no 1.oktobra, Dienai saka Iveta Puķīte, Mājokļu aģentūras projektu un programmu vadības nodaļas vadītāja. Diena jau rakstījusi, ka valsts atbalsta programmas mērķis ir ar 70% līdzfinansējumu atbalstīt energoauditus, ar 20% - agrāk celto daudzdzīvokļu ēku renovāciju, kurā vismaz vienam jābūt energoefektivitātes uzlabošanas pasākumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas