Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Zaļā skola paliks bērniem

Vēsturisko ēku šogad iekonservēs, naudu atjaunošanai vēl meklēs


Skola, bērnudārzs, muzejs vai pat atkarību profilakses centrs — tik dažādas idejas izskanējušas par nodegušās Zaļās skolas nākotni. Pēc otrdien Rīgas domes sēdē pieņemtā lēmuma šo vēsturisko ēku neprivatizēt, par tās atjaunošanu būs jārūpējas pašvaldībai. Pašlaik gan nav skaidrības, kur ņemt līdzekļus grausta stāvoklī esošās mājas rekonstrukcijai un ko tajā pēc tam varētu izvietot.

Bērnudārzs vairs nebūs


Zaļā skola, kas atrodas Vecmīlgrāvī, Martas Rinkas ielā, blakus kultūras pilij Ziemeļblāzma, uzcelta 1900.gadā. Tas ir pirmais visā Eiropā pilnīgi no jauna uzbūvētais bērnudārzs, līdz ar to vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. "Tas ir būtisks lēmums nenodot šo ēku privatizācijai," vērtē pedagoģe Vineta Jonīte, kura raksta grāmatu par Rīgas bērnudārzu vēsturi.

Diena jau rakstīja, ka pašvaldība grasījās Zaļo skolu nodot privatizācijā ar noteikumu, ka tā tiks restaurēta. Taču pēc ilgām diskusijām otrdien nolemts ēku atstāt rīdzinieku īpašumā.

"Tagad tikai nepieciešams Zaļo skolu iekļaut Ziemeļblāzmas kompleksā, kur ir tās vēsturiskā vieta," saka V.Jonīte, paskaidrojot, ka to strādnieku bērniem uzbūvēja pazīstamais mecenāts, Vecmīlgrāvja kokzāģētavas dibinātājs un kultūras dzīves veidotājs Augusts Dombrovskis, kas 1904.gadā uzcēla arī kultūras pili Ziemeļblāzmu un izveidoja tajā alkohola atturībnieku biedrību. "Dombrovskis savā testamentā šo kompleksu novēl bērniem, cīņai pret alkoholu un savai mīļajai latviešu tautai," stāsta V.Jonīte. Tomēr atgriezt Zaļajā skolā tās vēsturisko dzīvi — iekārtot bērnudārzu — gan vairs nevarot. "Tur nekas neatbilst mūsdienu prasībām, piemēram, telpas ir pārāk šauras," saka V.Jonīte. Viņasprāt, ēkai pēc atjaunošanas tik un tā jābūt vietai bērniem — "Tur varētu pārcelt Vecmīlgrāvja bibliotēku, ierīkot bērnu mākslas skolu vai pat atkarību profilakses centru."

Naudu meklēs ES fondos


Arī Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) uzskata, ka ēka būtu jāizmanto bērnu izglītošanai, taču ar konkrētākiem piedāvājumiem, kā šo vietu attīstīt, tuvākajā laikā nākšot klajā īpašuma departaments — "Rīgas domes deputāti pieņēma lēmumu atteikt nodot privatizācijai Zaļo skolu, kas nozīmē, ka par šo ēku joprojām ir atbildīgs īpašuma departaments, kuram tad arī būs jālemj par tās turpmāko nākotni, visticamāk, ka šobrīd būtu jāveic konservācijas pasākumi." Īpašuma departamenta preses sekretāre Liene Pētersone gan norāda, ka "jautājums, ko darīt ar to tālāk un kā finansēt atjaunošanu, ir deputātu ziņā".

Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC), kurš bija viens no trim deputātiem, kas balsoja par Zaļās skolas privatizēšanu, gan ir skeptisks par pašvaldības iespējām to atjaunot. "Šādos apstākļos, kad mums ir ļoti daudz vajadzību, un kad vajag maksimāli izmantot iespēju piesaistīt privātos līdzekļus, lai pilsētvidē atgrieztu autentisku pieminekli, nezinu vai varēsim," skaidro A.Ameriks. Patlaban nākamajos budžeta grozījumos tikšot prasīta nauda Zaļās skolas iekonservēšanai. "Diskusijas par to, kas tajā varētu būt, var izvērst tikai tad, kad būs atrasti līdzekļi, ar ko ēku atjaunot," saka A.Ameriks. Visticamāk, pēc viņa domām, Zaļā skola iekonservēta stāvēs gadiem līdz pašvaldībai atradīsies līdzekļi tās atjaunošanai vai arī domei nāksies atteikties no kāda cita projekta. Rīgas domes deputāta Baiba Brigmane (JL) gan domā, ka vēsturisko bērnudārza namu vajadzētu atjaunot izmantojot privāto publisko partnerību. J.Birks kā "vienu no iespējām es redzu Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu piesaisti, kas paredzēti tieši kultūrvēsturisko objektu saglabāšanai un atjaunošanai".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas