Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

222 Apes novada iedzīvotāji vēlas apvienoties ar Alūksnes novadu

Apes un Alūksnes novada pašvaldībām, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) 222 Apes novada iedzīvotāji iesnieguši kolektīvo iesniegumu, kurā pauduši vēlmi apvienoties ar Alūksnes novadu, ja tiek īstenota administratīvi teritoriālā reforma.

VARAM pašvaldībām piedāvātajā administratīvi teritoriālās reformas plānā Apes novadu iekļāvusi Smiltenes novadā.

Alūksnes novada dome Apes novada iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu izskatījusi domes sēdē un nolēmusi, vispārīgi vienojoties, atbalstīt Apes un Alūksnes novadu apvienošanu bijušā Alūksnes rajona administratīvajās robežās.

Savukārt Apes novada domes priekšsēdētājs Jānis Liberts (Mēs savam novadam) aģentūrai LETA sacīja, ka pašvaldībā ir skeptiska nostāja par Apes novada pievienošanos Alūksnes novadam.

Liberts stāstīja, ka iedzīvotāju iesniegumā norādītie argumenti, kādēļ novadam būtu jāpievienojas Alūksnei nevis Smiltenei, neattiecas uz pašvaldības īstenotajām funkcijām. Piemēram, policija, degvielas uzpildes stacija, bankas nav pašvaldību pakalpojumi.

Patlaban Apei un Alūksnei ir kopēja sporta skola un mūzikas skola, kur mācās arī Apes skolēni, sacīja Apes novada domes priekšsēdētājs.

Viņš atsauca atmiņā 2013.gadu, kad Ape vēlējusies izveidot ar Alūksni kopēju pašvaldības policiju. Sarunas ilgušas gadu un beigušās bez rezultāta. Līdzīgi bijis arī ar kopējas būvvaldes izveidi, kas ar vēsturiskajiem kaimiņiem nesekmējusies, tādēļ nācies sadarboties ar tālākajiem kaimiņiem - Smilteni, kur to visu izdevies atrisināt salīdzinoši īsā laika posmā.

Liberts uzskata, ka Apes iekļaušanās Alūksnes novadā patlaban nav arī ekonomiski izdevīga, jo Alūksnes kredītportfelis ir izsmelts, ja reiz tā pat sava sporta centra būvniecībai finansējumu ieguva, samazinot izdevumus pagastu pārvaldēm.

"Alūksnes novads šo gadu laikā ir strauji un ļoti kvalitatīvi attīstījis pilsētu, bet lauku teritorijām ir veltīts daudz mazāk uzmanības un resursu. Patlaban nav pamata domāt, ka nākotnē varētu, kas mainīties, tādēļ pašvaldībā ir uzskats, ka Apes novadam ir jāpievienojas Smiltenei nevis Alūksnei, kuras attīstības indekss ir krietni sliktāks, ka Smiltenei," sacīja Liberts.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2019.gada 1. janvārī Apes novadā bija reģistrēti 3295 iedzīvotāji, savukārt Alūksnes novadā - 14 153.

Jau ziņot, ka VARAM, īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, pašvaldību skaitu plāno samazināt no 119 līdz 35.

Top komentāri

Reksis
R
Ja kādam žurnalistam pietiktu dūšas paanalizēt kas ir tie kas "aktīvi" visādos pagastu "forumos" ir pret reformu, tad viņš būtu "patīkami" pārsteigts, ka tie ir cilvēki kuri 80% gadījumu ir ar savu "biznesu pietuvināti" pagasta budžetam.
>:-)
&
Labāk būt, vannā, kapteinim, ne kā pēdējam matrozim uz LIELA lainera :D Un sile? Kā, kur, baroties,no valsts naudas un savus radus, draugus vēl izvilkt, lai tie nedzīvo vienās apenēs?
ne-ekonomģeogrāfs
n
Ir lietas, kuras pat ar Apes novada iedzīvotāju vēstuli nav risināmas. Pirms 2 PK tagadējā Apes novada teritorija atradās Valkas apriņķī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas