Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

87 vadošās policijas amatpersonas strādā vēl citu darbu

87 vadošās Valsts policijas (VP) amatpersonas papildus tiešajam darbam strādā arī citā darbā, to otrdien Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē pavēstīja VP Iekšējās drošības biroja priekšnieks Kristaps Kalniņš.

Šie vadošie darbinieki kā otro amatu izvēlas pedagoģisko darbu, kā arī sniedz juridiskās konsultācijas. Savukārt kopumā no visiem aptuveni 6000 policistu citā darbā piestrādā ap 20% darbinieku. Tie, kuri nav vadošā amatā, kā otru darbu galvenokārt izvēlējušies apsardzes firmas.

Minētais skaitlis nedaudz par lielu šķiet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), lai gan visi policisti amatu savienošanai saņēmuši speciālas atļaujas.

Saeimas apakškomisijas sēdē virkne tiesībsargājošo institūciju pārstāvju deputātiem atskaitījās par paveikto un nepadarīto, ieviešot rekomendācijas korupcijas risku novēršanai.

Ministru kabinets KNAB sagatavoto ziņojumu par pasākumiem, kas veikti, ieviešot rekomendācijas korupcijas risku novēršanai tiesībsargājošās institūcijās, izskatīja jau vasarā, uzdodot Iekšlietu un Finanšu ministrijai nodrošināt neizpildīto pasākumu īstenošanu, ieviešot rekomendācijas korupcijas risku novēršanai tiesībsargājošajās institūcijās.

Valdība arī uzdeva tiesībsargājošajām iestādēm līdz 2013.gada 31.janvārim iesniegt KNAB informāciju par informatīvā ziņojuma neizpildīto uzdevumu izpildi.

Otrdien komisijas sēdē iestāžu pārstāvji atreferēja uz vairākām lapaspusēm sagatavotu informāciju. To noklausoties, apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs (V) atzina, ka "nosaukt jūsu atskaitīšanos par gluži aizraujošu nevar". Viņš izteica cerību, ka formalitātes nenomāks būtiskāko un rīcība nebūs tikai atskaitēm, bet realitāte.

Jau ziņots, ka birojs ziņojumā ir apkopojis datus par uzdoto uzdevumu izpildi - gan par tiem, kas ir izpildīti, gan arī tiem, kas nav izpildīti. Kopumā tiesībsargājošajām institūcijām tika iesniegti 33 uzdevumi pretkorupcijas rekomendāciju īstenošanai. Katrs no uzdevumiem tiek attiecināts uz vairākām tiesībsargājošajām institūcijām.

Valsts policija ir izpildījusi 40% no uzdevumiem, Valsts robežsardze - 52%, bet Valsts ieņēmumu dienests - 61% uzdevumu.

Piemēram, ziņojumā teikts, ka nav izpildīta pretendenta godprātības pārbaude. Uzdevums paredzēja izvērtēt iespēju ieviest amata kandidātu testēšanu, vērtējot personas attieksmi pret negodprātīgu rīcību, tādā veidā samazinot iespēju, ka par amatpersonām kļūst negodprātīgas personas.

Kā norāda KNAB, pagājušā gada decembrī no personāla atlases kompānijas Assessio ir iegūtas personības testa MINT (Measuring INTegrity) pagaidu lietošanas tiesības 50 cilvēku bezmaksas testēšanai. Valsts policijā ir sākts darbs pie šī testa eksperimentālas izmantošanas kandidātu psiholoģiskajā testēšanā ar mērķi izvērtēt testa lietderību kandidātu destruktīvas uzvedības riska noteikšanai.

Tāpat nav izpildīts uzdevums, kas paredzēja izveidot obligāto mācību priekšmetu par pretkorupcijas jautājumiem Valsts policijas koledžas un Valsts robežsardzes koledžas mācību programmā.

Ziņojumā arī kā neizpildīts uzdevums ir norādīts, ka darbinieki nav apmācīti korupcijas risku identificēšanā, par rīcību, nonākot riska situācijā, kā arī par citiem efektīviem izmeklēšanas pasākumiem kukuļdošanas lietās. Šis uzdevums paredzēja, ka 70% darbinieku spēj identificēt korupcijas riska situāciju un attiecīgi rīkoties. Ziņojumā gan teikts, ka šis uzdevums tiekot pildīts.

KNAB arī informē, ka tiek veicināta sabiedrības iesaistīšana pretkorupcijas pasākumu plānošanā. Piemēram, plānojot un pilnveidojot pretkorupcijas pasākumus, tiek iesaistītas ārējās institūcijas, kuras var sniegt neatkarīgu korupcijas risku izvērtējumu.

Savukārt kā izpildīts uzdevums ir norādīta darbinieku rotācija. Ir izveidota sistēma, atbilstoši kurai periodiski notiek darbinieku darba apstākļu mainīšana, novēršot darbinieku pārmērīgu pakļaušanu korupcijas riskiem, personisku saišu veidošanu ar klientiem, novēršot rutīnas iestāšanos un saglabājot augstu motivāciju.

Ziņojumā teikts, ka KNAB, pamatojoties uz ministriju iesniegto informāciju, sagatavos un līdz nākamā gada 29.martam iesniegs jaunu informatīvo ziņojumu par rekomendāciju, kas sniegtas korupcijas risku novēršanai, izpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas