Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nekā personīga: Vilnīša lietā aizdomās tur arī advokāti Ramiņu un vēl kādu bijušo KNAB darbinieku

Bijušo KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti, vēl vienu biroja eksdarbinieku Andreju Vasiļeviču un advokāti Ievu Ramiņu policija tur aizdomās par kukuļa piesavināšanos. Kāda Polijā bāzēta kompānija maksāja Vilnīša firmai 135 tūkstošus, lai tā palīdz izkārtot licenci maksājumu iestādes darbībai, taču licenci tā neieguva. Finanšu un kapitāla tirgus komisija to atteica. Bet naudu Vilnīša uzņēmums iztērēja un kādreizējam galvenajam korupcijas apkarotājam lieta var beigties ne vien ar apsūdzībām korupcijas mēģinājumā, bet arī ar detektīvlicences zaudēšanu. Tomēr lietā ir daudz neskaidrību . Policija nav noskaidrojusi to FKTK personu, kurai kukuli bija plānots nodot. Nav arī skaidrs, kāpēc lieta nebija KNAB kompetencē, ziņu TV3 raidījums Nekā personīga.

"Normunds Vilnītis KNAB sāka vadīt pirms 10 gadiem.  Viņu izvēlējās no septiņpadsmit pretendentu vidus. Tomēr līdzīgi saviem priekšgājējiem, KNAB priekšnieka krēslā Vilnītis visu pilnvaru laiku nenoturējās. Ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera izveidota komisija atklāja, ka viņš birojā pieņēmis cilvēkus ar piesegpasēm un pārkāpis slepenības režīmu. Tāpat bija aizdomas, ka viņš licis veikt nesankcionētu operatīvo izstrādi par sev interesējošām personām," stāsta raidījums. 

Saeima Vilnīti no KNAB priekšnieka amata atbrīvoja 2011.gada vasarā. Trīs gadus vēlāk Vilnītis sāka piedāvāt detektīvpakalpojumus. 

Nekā personīga neoficiāli zināms, ka Vilnītis kārtojis Norvik bankas pircēja Grigorija Guseļņikova intereses Latvijā, kas gan beidzies ar konfliktu abu starpā. Tāpat Vilnītis manīts izsekojam Saeimas deputātu, kurš tobrīd bija slepenās Nacionālās drošības komisijas loceklis.

"Vilnīša detektīvaģentūra atrodas daudzdzīvokļu mājā netālu no Pasažieru ostas. Te nav ne zvanu pogas, ne arī kādas norādes par kompāniju," stāsta TV3 raidījuma žurnālisti. 

Detektīvdarbība tiek stingri uzraudzīta, tāpēc Vilnīša tālāko darbību šai sfērā apdraud kāda krimināllieta. Vilnīti Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde tur aizdomās par kukuļa piesavināšanos. 

Pirms vairāk nekā trim gadiem Polijas kompānija “GPN Data EUROPE” iegādājās firmu Latvijā, lai saņemtu licenci maksājuma iestādes darbībai. Tas ļautu kompānijai sniegt pakalpojumus visā Eiropas savienībā. Šādiem uzņēmumiem jāiziet stingra procedūra Finanšu un kapitāla tirgus komisijā. Vilnītis licences kārtošanā iesaistīja zvērinātu advokāti Ievu Ramiņu. Viņas birojā pirms daudziem gadiem praktizēja pašreizējais FKTK padomes priekšsēdētājs Pēters Putniņš. FKTK apstiprina, ka advokāte nākusi uz sarunām un advokātu klātbūtne licenču kārtošanā esot pat vēlama. Sarunas ilgušas vairākus mēnešus, taču bez firmai vēlamā rezultāta.

Poļi naudu bija samaksājuši, taču rezultāta nebija. Vilnītis bija notērējis saņemtos 135 tūkstošus. GPN licenci tā arī neieguva. Kompānijas vadība Polijā bija nemierā, izeica neuzticību valdes loceklim Vladimiram Remi un vērsās pret viņu tiesā. Remi savukārt vainoja visus pārējos. Visdrīzāk pēc Remi iesnieguma Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde  pērn sāka kriminālprocesu par sagatavošanos kukuļdošanai, kukuļa piesavināšanos un naudas atmazgāšanu.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins lietu un iemesli, kāpēc to izmeklē ENAP, nevis KNAB nebija gatavs komentēt: "Es atturēšos no komentāriem. Mēs izmeklējam tās lietas, uz kurām pavedienus mēs uzejam. Tas ir mūsu kompetences jautājums. "

Advokāte Ieva Ramiņa lūgusi advokātu padomei, apturēt viņas darbību advokatūrā, ko padome ir izpildījusi. 

Šīs lietas procesa virzītājs ir Vitālijs Polovinskis, kurš Ekonomikas policijā ir priekšnieka vietnieks nodaļai, kas pamatā izmeklē banku lietas.

Top komentāri

Lemis
L
Kurs ir atbildigs par si bandita Vilnisa iesedinasanu saja KNAB amata? Ir tak jabut saglabatiem dokumentiem, kurs virzija un atbalstijs so debilo kretinu, banditu sim amatam, ir tikai jarok...
Irlielāmērāticams
I
ka iedabūt šo glumo tipiņu par KNAB vadītāju - tas patiesi ir "augstākā pilotāža".
XC
X
Diemžēl lielākā daļa lielā biznesa LV balstās uz Krievijas mafijas naudu...Brīnums, ka šoreiz nauda nāk no Polijas...bet tā varēja ar būt krievu mafias nauda..caur Poliju...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas