Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Āboltiņa: Elektroenerģijas tirgus atvēršana bija jāatliek

Ja koalīcijai neizdosies vienoties par mehānismiem, kurš pārraudzīs kompensācijas trūcīgākajiem pēc elektroenerģijas cenu kāpuma līdz ar elektrības tirgus atvēršanu, to iespējams arī atlikt uz vēlāku laiku nevis 1.aprīlī, ceturtdienas rītā LNT raidījuma 900 sekundes sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība).

"Man personīgi nav skaidrs, kāpēc pašvaldības, kas vienīgās var noteikt maznodrošinātā statusu, un kas izmaksā pabalstus, atsakās mainīt savus saistošos noteikumus. Jā, tie ir 109, bet katrā pašvaldībā tie ir vieni [noteikumi], un tie attiecas uz cilvēku. Skaidrs, ka daudziem iedzīvotājiem katrs lats ir svarīgs," sacīja Āboltiņa. 

Viņa atzina, ka kļūdaina ir situācija, ka līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu tirgū faktiski turpās darboties vienīgi Latvenergo ar paaugstinātiem tarifiem un iedzīvotājiem nebūs dotas iespējas izvēlēties no vairākiem pakalpojuma sniedzējiem. 1.aprīlis kā datums elektroenerģijas tirgus atvēršanai izvēlēts, jo piesaistīts apkures sezonas beigām, taču nav akmenī cirsts un to iespējams pārcelt.

"Saeima to var izdarīt kaut uz pāris mēnešiem," teica Āboltiņa.

Jau vēstīts, ka otrdien asās diskusijās Ministru kabinets tā arī nespēja vienoties par veidu, kā maznodrošinātajiem kompensēt gaidāmo elektroenerģijas cenas kāpumu. Mēģinot panākt kompromisu, balsi pret Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāri Ievu Jaunzemi nācās pacelt pat citkārt tik nosvērtajai Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (Vienotība).

Straujumu saniknoja Jaunzemes spītīgā atteikšanās uzticēt LM starpnieka lomu pabalstu administrēšanā, uz ko uzstāja premjerministre. Kad valsts sekretāri aizstāvēt metās labklājības ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība), Straujuma uzsvēra, ka viņas aizrādījumi nav jāuztver personīgi.

Diena.lv jau ziņoja, ka arī pagājušajā nedēļā valdība nespēja rasts risinājumu šim jautājumam, jo LPS iestājas pret iespēju, ka elektroenerģijas tarifu kāpumu trūcīgajiem kompensēs ar līdzfinansējuma palīdzību dzīvokļa pabalstiem.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa. Pēc tirgus liberalizācijas elektroenerģijas cena varētu pieaugt par 7%, un līdz ar to pieaugs arī apkures izmaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas