Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Advokātiem ieviesīs obligātu ikgadēju kvalifikācijas celšanu

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) rosina noteikt obligātu ikgadēju Latvijas advokātu kvalifikācijas celšanu, portālu Diena.lv informēja ZAP pārstāvji.

Iniciatīva jau atbalstīta 30.marta kopsapulcē. 

Pašlaik tiek gatavots noteikumu projekts, kas noteiks kārtību, kādā ir jāveic kvalifikācijas celšana un kā tiks kontrolēta kvalifikācijas celšanas prasību izpilde advokātu vidū, informēja ZAP priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs. Plānots, ka noteikumi tiks apstiprināti līdz šī gada 1.jūlijam un spēkā stāsies ar nākamā gada 1.janvāri.

Daudzās Eiropas valstīs, tajā skaitā, arī  Igaunijā un Lietuvā, obligātā advokātu kvalifikācijas celšana ieviesta jau pirms kāda laika. Kā stāsta zvērināts advokāts un šo noteikumu izstrādes darba grupas pārstāvis Ivars Grunte, apmācību prasības Eiropā svārstās no 12-24 stundām gadā, tādēļ Latvijā tika rosināts palikt pie vidējā un noteikt, ka katram advokātam Latvijā apmācībām un kvalifikācijas celšanai būs jāvelta vismaz 16 stundas gadā.

"Latvija ir viena no valstīm, kurā nebija ieviesta sistēma, kas noteica advokātu regulāru kvalifikācijas celšanu. Izmaiņas likumdošanas aktos notiek bieži un tādēļ ir būtiski nodrošināt, lai visi advokāti sekotu tām līdzi un attiecīgi spētu kvalitatīvāk aizstāvēt vai pārstāvēt savu klientu, vienlaicīgi veicinot efektīvākus tiesas procesus," uzsver ZAP loceklis Ivars Grunte.

I.Grunte stāsta, ka šis lēmums sākotnēji nav  viennozīmīgi uztverts advokātu vidū: „ Ir cilvēki, kuri uzskata, ka vienreiz iegūts jurista diploms, nokārtots advokāta eksāmens un ar to pietiek, taču tā nav. Tas būs pozitīvs solis visai tiesu sistēmai. Mazāk kļūdu pieļausim paši, klients saņems profesionālāku palīdzību, tiesai būs vieglāk strādāt un panākt rezultātu”.

J.Grīnbergs norāda, ka Latvijā pašlaik ir ap 1400 advokātu un palīgu. Ievērojama daļa advokātu arī tagad brīvprātīgi un regulāri velta laiku un līdzekļus apmācībām un kvalifikācijas celšanai, taču iestrādājot to kā prasību visiem advokātiemu, tā tiks attiecināta uz ikvienu kolēģi  un par tās nepildīšanu var iestāties LR Advokatūras likumā noteiktā atbildība. Šī iniciatīva ir viens no advokātu pirmajiem soļiem tiesu sistēmas sakārtošanas veicināšanā.

"Advokātiem ir jābūt labāk izglītotiem par jebkuru citu juristu, domāju, ka ilgtermiņā tā būs priekšrocība, jo būs tiesas procesi, kuros piedalīties drīkstēs tikai advokāts," rezumē Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs.

ZAP iniciatīvu ieviest obligātu kvalifikācijas celšanu atzinīgi novērtējusi arī Tieslietu ministrija. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas