Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Āfrikas cūku mēris apstiprinājies vēl vienai meža cūkai

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis Dagdas novada Ķepovas pagasta pierobežas teritorijā vienas atrastās beigtās meža cūkas laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu, portālam Diena.lv pavēstīja PVD pārstāve Anna Joffe.

ĀCM vīruss Latvijā apstiprināts 18 meža cūkām un 4 mājas cūkām.

PVD ir pārbaudījis visas mājas Robežnieku, Asūnes, Dagdas, Svariņu, Skaistas, Konstantinovas, Kalniešu, Indras, Bērziņu pagastā. Šodien būs apmeklētas arī visas mājas Andrupenes pagastā. 

Pārbaudes ar visu māju un cūku novietņu apmeklēšanu turpināsies Ezernieku, Andzeļu, Piedrujas un Kaplavas pagastā.

Kopumā PVD inspektori no 26.jūnija ir apmeklējuši 3 485 mājas, no kurām 525 tiek turētas mājas cūkas. Kopējais mājas cūku skaits – 2 089.  Pārbaužu laikā 297 gadījumos PVD inspektori konstatēja dažādus pārkāpumus, tostarp pārkāpumus cūku pārvietošanā, nereģistrētus dzīvniekus un dzīvnieku novietnes.

Noņemti 1 373 mājas cūku asins paraugi laboratoriskai izmeklēšanai.

PVD informē, ka laboratoriskās pārbaudes tiek veiktas arī nomedītajām meža cūkām. No šī gada 1.janvāra līdz 26.jūnijam visā Latvijas teritorijā bija pārbaudītas 1 107 meža cūkas. Pēc ĀCM vīrusa apstiprināšanas meža cūkām, no 26.jūnija līdz 10.jūlijam no nomedītajām meža cūkām laboratoriski pārbaudītas 296 meža cūkas.

Lai operatīvāk ierobežotu slimības izplatīšanos, PVD aicina medniekus sadarboties ar Valsts mežu dienestu (VMD) un PVD. Ārkārtas situācijas teritorijā informēt par katru nomedīto mežā cūku, tāpat ziņot par atrastu nobeigušos meža cūku, kā arī ievērot medību higiēnu. Lai neveicinātu meža cūku pārvietošanos, medību laikā PVD aicina neizmantot medību suņus!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas