Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Aicina ministrijas savlaicīgi apzināt Eiropas Stratēģisko investīciju fonda finansējuma saņēmējus

Nozaru ministrijām savlaicīgi jāapzina savu nozaru projekti, kas būtu potenciālie Eiropas Stratēģisko investīciju fonda (ESIF) finansējuma saņēmēji, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Šim nolūkam FM tuvākajā laikā plāno izveidot arī darba grupu.

Šis finansējums kļūs pieejams projektu īstenošanai pēc EFSI regulas apstiprināšanas. Projektu finansējumu plānots piešķirt Eiropas Savienības (ES) politiku mērķu realizēšanai, tostarp tādās jomās kā transports, enerģētika, digitālā infrastruktūra, investīcijas izglītībā un apmācībā, veselības aprūpē, pētniecībā un attīstībā, inovācijās, informācijas un komunikācijas tehnoloģijās, infrastruktūras projektos vides, dabas resursu, pilsētvides un sociālās attīstības jomās, kā arī uzlabojot piekļuvi finansējumam maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Kopumā laika periodā no 2015.gada līdz 2020.gadam tiks koncentrēts finansējums finanšu instrumentu veidā vairāk nekā 315 miljardu eiro apmērā, lai veicinātu privāto un publisko investīciju piesaisti ES dalībvalstu ekonomikas attīstībai. Finansējums projektiem tiks sniegts aizdevumu, garantiju un citu finanšu instrumentu veidā, ko pēcāk būs jāatmaksā.

FM norādīja, ka vakar ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padomē (ECOFIN) panāktā vienošanās par ESIF regulas projektu ir būtisks Latvijas prezidentūras sasniegums, jo to izdevies panākt rekordīsā laikā - vien 56 dienās. "Rekordīsā laikā esam spējuši no sākotnējā regulas piedāvājuma izstrādāt kvalitatīvu, visaptverošu un caurskatāmu priekšlikumu ESIF regulas projektam un panākt skaidru kompromisu. Esam panākuši, ka to atbalsta un novērtē visas ES dalībvalstis," uzsvēra finanšu ministrs Jānis Reirs (Vienotība).

Ņemot vērā panākto kompromisu, pēc iespējas drīz plānots sākt sarunas ar Eiropas Parlamentu, lai politisku vienošanos par regulu panāktu pēc iespējas ātrāk.

Pēc vienošanās panākšanas par ESIF regulas projektu ECOFIN Finanšu ministrija plāno turpināt jau sākto darbu projektu identificēšanai un sagatavošanai, lai nodrošinātu ESIF finansējuma piesaisti projektiem Latvijā. Lai turpinātu darbu pie prioritāro projektu finansējuma saraksta uzturēšanas un jaunu projektu identificēšanas, plānots iesaistīt arī atbildīgo nozaru ministrijas.

"Jaunu investīciju piesaiste Eiropas ekonomikai ir ļoti būtiska. Tāpēc mums jāizturas atbildīgi pret ESIF regulas iedzīvināšanu. Tā sniegs labumu gan mūsu valstīm, gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem. Tāpēc aicinu nozaru ministrijas ar lielu atbildību attiekties pret kvalitatīvu un dzīvotspējīgu projektu atlasi, lai piesaistītu investīcijas arī mūsu valstij," uzsvēra Reirs.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finanšu ministri šonedēļ apstiprināja investīciju programmas izveidi bloka ekonomikas atdzīvināšanai.

Žana Kloda Junkera vadītā Eiropas Komisija (EK) iecerējusi šogad izveidot Eiropas Stratēģisko investīciju fondu (ESIF), kurā sākotnēji tiks ieguldīts 21 miljards eiro pašas ES līdzekļu, kam vajadzētu piesaistīt 15 reizes lielāku privātā finansējuma apjomu. Tādējādi kopumā Eiropas ekonomikā paredzēts ieguldīt 315 miljardus eiro, lai veicinātu izaugsmi un jaunu darbvietu radīšanu.

ES amatpersonas solījušas, ka ESIF darbību sāks līdz 2015.gada vidum.

Latvija pašlaik neplāno ieguldījumus ESIF.

Finanšu ministrijā aģentūrai LETA uzsvēra, ka Latvijai savas prezidentūras laikā izdevies operatīvi nodrošināt EFSI regulas apstiprināšanu. "Regulas apstiprināšana ir izcils operatīva darba un labas sadarbības piemērs Padomē. Latvijas prezidentūra pusotra mēneša laikā ir spējusi novadīt diskusijas par EFSI regulu no sākotnējā piedāvājuma līdz skaidram un līdzsvarotam kompromisam, ko atbalstīja visas dalībvalstis. Esam gatavi iespējami drīz sākt sarunas ar Eiropas Parlamentu, lai politisku vienošanos par regulu panāktu jau šovasar," paziņojumā medijiem norāda finanšu ministrs Jānis Reirs. Ministrs ir pārliecināts, ka EFSI būs lieliska iniciatīva izaugsmes veicināšanai, lai pievērstu privāto investoru uzmanību investīciju iespējām Eiropā.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas