Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Aizdomas, ka Rīgas Centra humanitārā vidusskola šķiro bērnus pēc spējām, kas ar likumu ir aizliegts

Lai arī galīgais 1. klašu skolēnu saraksts tiks apstiprināts tikai 1. jūnijā, Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā sāktais bērnu iepazīstināšanas process ar skolu vairākos vecākos sējis aizdomas, vai tādā veidā netiek «izlasīti» labākie bērni. Jelkādi iestājpārbaudījumi pēc likuma ir aizliegti, Dienai skaidro Izglītības un zinātnes ministrijā. Skola, kura nereti tiek dēvēta par elitāro, šādas aizdomas noliedz.

Anita (vārds mainīts) savu pirmsskolas vecuma bērnu Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā pieteica, tikko bērns bija sasniedzis piecu gadu vecumu. Lai arī skola atrodas vistuvāk dzīvesvietai, tā tomēr nav ieskaitīta viņas mikrorajonā. Kā zināms, pašreizējā kārtība paredz, ka katrai skolai ir noteikts savs mikrorajons, kas dod bērnam prioritāras tiesības mācīties 1. klasē. Kā stāsta Anita, viņa saņēmusi savu kārtas numuru, kas bijis visnotaļ cerīgs. Pirms neilga laika vecāku sapulcē direktore aicinājusi potenciālos pirmklasniekus četras trešdienas ierasties uz iepazīšanās nodarbībām. Iepazīšanās nodarbībās bērniem doti uzdevumi - tika rēķināts, skaitīts, rakstīts -, stāsta Anita. To apstiprina arī citaDienas uzrunātā māmiņa. Šāda kārtība esot noteikta visās Rīgas skolās, skaidro Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis.

Tiesa, Anitas sašutumu izraisīja pēkšņi parādījušies saraksti ar to bērnu uzvārdiem, ar kuriem notiek individuālas pārrunas. «Starp tiem bijām arī mēs. Vīram bija teikts, ka tie ir klasē sliktākie,» stāsta Anita. Skolotāja gan esot norādījusi, ka tie ir bērni, kas nav no skolas mikrorajona, taču Anita iebilst, ka tajā pašā laikā šajos sarakstos citi ārpus attiecīgā mikrorajona bērni nav parādījušies. Turklāt, kā norāda Anita, skolas pārstāvji centušies viņu pārliecināt izvēlēties citu skolu, sakot, ka potenciālais pirmklasnieks varētu netikt līdzi pārējiem bērniem.

Skolas direktore Ineta Rudzīte apstiprina, ka skolā tik tiešām notiek iepazīšanās jeb sagatavošanās nodarbības, kurās potenciālie pirmklasnieki satiekas, iepazīstas ar skolu, skolotājiem un cits ar citu. «Šādas nodarbības mums ir jau vairākus gadus. Bērni pastāsta par mīļāko dzīvnieciņu, par to, kas otram patīk, zīmē (..).» Viņa kategoriski noliedz, ka šo tikšanos mērķis varētu būt ne tik sagatavoto skolēnu atsijāšana, vēl jo vairāk, ka skolotāja varētu ieteikt vecākiem izvēlēties citu skolu. «Ieteikt izvēlēties citu skolu - pieļauju tikai gadījumā, ja skolotājs redz, ka skolēns ir sabijies no lielas klases un vajag mazāku klasi, es runāju pieļaujamības formā. Mums šādu gadījumu nav bijis. Ja skolotāji runā ar vecākiem, tad tikai tādos nolūkos, lai dotu ziņu, ka ar potenciālo pirmklasnieku līdz septembrim ir jāpastrādā - viņam savas zināšanas jāuzlabo,» pauž U. Rudzīte.

Organizācijas Iespējamā misija direktore Zane Oliņa norāda, ka nekādā gadījumā nav pieļaujama situācija, ka potenciālais pirmklasnieks tiek testēts, lai atlasītu labākos skolai. Viņasprāt, testi pieļaujami tikai izzināšanas nolūkos. Viņa stāsta, ka skolām ir jābūt gatavām jebkādam skolēnam un situācija, ka bērns jāsagatavo skolai vēl papildus, ir absurda. «Skolotājam jāprot strādāt ar jebkādu bērnu,» pauž Z. Oliņa.

Top komentāri

"elitārā skola" varbūt ne
&
Jēdziens ''elitārā skola" ir ļoti apmāns. Pat varētu teikt, ka tieši "elitārajās" skolās, kur pedagogi dzenās pēc skolas prestiža uzpūšanas, bērnam var pazūst interese par mācībām, jo kāds prieks mācīties, ja ir nerimstošs spiediens no skolotāju puses? Savukārt sabiedrībā ne tik varbūt "prestižajās" skolās tajā pašā laikā var atrast briniškīgus pedagogus, kuri patiešām spēj ieinteresēt bērnus mācībās/studējamā priekšmetā. Tas ir daudzkārt labāk, ja bērns pats ir ieinteresēts, nevis kāds spiež uz viņa, ka vajag. Tad arī rezultāti ir daudz daudz labāki, ja piesledzās personīga motivācija. Ja bērnam ir interesanti (un viņam pēc aksiomas ir interesanti, jo šādā vecumā viņi vēl joprojām aktīvi cenšās izzināt pasauli), tad viņš a priori nevar būt nesekmīgs. Galvenais strādāt un nepadoties (būtisks faktors ir vecāku atsaucībai un līdzjutībai, ka arī pedagoga atzinīgam novērtējumam). Un nedrīkst šķirot bērnus pēc iespējām! Murgs kaut kāds! It sevišķi 1. klasē. Tā taču ir liela psiholoģiska trauma, kura sekmēs nepilnvērtības sajūtu, kuru pēc tam būs grūti pārvarēt! Nekādā gadījumā tā nedrīkst rīkoties! Ja pedagogs nav spējīgs atrast pieeju kādam bērnam, tā ir viņa problēma un profesionālā nekompetence (savukārt tiem pedagogiem, kuri spēj atrast "atslēdziņu" katram bērnam - gods un slava! pieminekļus tiem ir jāceļ, vot ko es teikšu!)
@
@
Interesanti, kā pirmklasnieks varētu netikt līdzi programmai? Vai tur izmanto kādas privātas, ne valsts apstiprinātas mācību metodes?
mamma=
m
mans bērns ari mācās RCHV - nu jau vidusskolā.....VISIEM šķirotāju atbalstītajiem varu pateikt, ka mana bērna stundās slikti uzvedās un maisa citiem - tieši turīgāko vecāku bērni -jo viņiem ir visatļautība!!! Tātad šķirošana -ne tikai pēc zinībām, bet vecāku naudas makiem -tiesām ir fakts! Man arī ļoti nepatīk naudas vākšanas sapulces, vnk -ne tāpēc, ka nevarētu samaksāt, bet par bezkaunīgo uzdrīkstēšanos! Ļoti nepatika labprātīgā-piespiedu naudas vākšana izlaidumam - speciāli galds skolotajiem -jo, kā uzsvēra skolas pārstāvis -izlaidumā tak skolotāji būs tā nogurusi pa visu dienu.....ka arī vajadzēs paēst :) Savukārt klases audzinātāja - nu nezinu, vai vispār drīkstētu būt par audzinātāju - ar ļoti lielu negatīvismu pret bērniem - vienmēr viss slikti, padomju laika izteikts tips, vē....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas