Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aizdomas par prettiesisku konkurences ierobežojumu valsts IT iepirkumos

Atsevišķi IT jomas uzņēmēji varētu vērsties kontrolējošajās iestādēs saistībā ar vairāku uzņēmumu un personu, tostarp, SIA AA Projekts, SIA UNISO un ar tiem, iespējams, saistītā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieka digitālās dienaskārtības jautājumos Rolanda Strazdiņa aktivitātēm ap valsts iepirkumiem dažādu IT risinājumu īstenošanai. Nozarē ir radušās aizdomas, ka šī grupa mākslīgi ierobežo konkurenci lielajos valsts IT jomas iepirkumos, tādējādi cenšoties nodrošināt sev iespēju saņemt finansiāli lielapjomīgu projektu realizācijas pasūtījumus, liecina Dienas rīcībā nonākusī informācija.

Pērn novembrī Valsts Reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) rīkotajā konkursā AA Projekts ieguvis tiesības īstenot IT projektu portāla Latvija.lv funkcionalitātes uzlabošanai un papildināšanai. Līguma kopējā summa ir aptuveni 300 tūkstoši eiro un tā ietvaros izpildītājam bija jāsniedz konsultācijas un jāizstrādā  darba uzdevumu “Datu izplatīšanas un pārvaldības platformas (DAGR), Mērķa finansējuma izlietojuma pārvaldības platformas (MAP), portāla latvija.lv izstrādei nepieciešamo tehnisko specifikāciju izveide, izstrādes iepirkumu atbalsts un autoruzraudzības pakalpojumi”.


Tostarp atbilstoši darba uzdevumam bijis jāveic šādi specifiski darbi – jāsagatavo Latvija.lv tehniskās specifikācijas dokumentus, Latvija.lv pakalpojumu apraksts, Latvija.lv prasību atbilstības tiesiskajam regulējumam izvērtējums, kā arī jāizveido mašīnatbalstīts, strukturēts valsts pārvaldes pakalpojumu grupēšanas modelis ap dzīves notikumiem.


Visi šie uzdevumi bija jāizpilda 120 dienu laikā, savukārt šā gada jūnijā un augustā starp VRAA un AA Projekts parakstīti divi darbu nodošanas un pieņemšanas akti, tādējādi savstarpēji apliecinot, ka darbi ir izpildīti. Tomēr, atbilstoši Dienas pieejamajai informācijai, tā gluži nav bijis un diezgan iespējams, ka akti parakstīti un nauda samaksāta par reāli nenotikušiem, vai labākajā gadījumā tikai daļēji izpildītiem uzdevumiem.


Minētais darba uzdevums bija paredzēts, lai nodrošinātu cita VRAA rīkota konkursa - “Centralizētu koplietošanas risinājumu izstrāde, ieviešana, attīstība un uzturēšana” tehnisko specifikāciju, kurai bija jāatbilst konkrēti definētai struktūrai. Taču publiski pieejamās informācijas par paveikto salīdzinājums ar dokumentos definēto liecina, ka par projekta Latvija.lv sadaļu tehniskā specifikācija neatbilst darba uzdevumā definētajam, kas attiecīgi pastiprina aizdomas, ka darba uzdevums faktiski nav bijis izpildīts noteiktajā 120 dienu termiņā. Tajā pašā laikā VRAA ar oficiāli parakstītiem dokumentiem ir apliecinājis it kā paveikta darba uzdevuma pilnīgu izpildi un tos apmaksājis.


Par šo situāciju citi IT tirgus dalībnieki prasījuši skaidrojumu VRAA, tomēr aģentūra neesot sniegusi skaidri saprotamu atbildi. Tāpat tikusi iesniegta sūdzība Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) par konkursa nolikumu, tostarp tajā ietvertajām prasībām. IUB sūdzību uzskatījis par pamatotu un konkurss pārtraukts, uzdodot pārstrādāt un papildināt tehnisku specifikāciju. 


Jau šā gada 18.novembrī (interesanti, ka tā ir oficiāla brīvdiena) konkurss tika izsludināts no jauna, taču tajā vairs netika iekļauta sadaļa par Latvija.lv. Kā liecina Dienas rīcībā esošā informācija, šīs sadaļas uzdevumu izpildītāju VRAA nolēmusi noskaidrot vienkāršākā veidā - elektroniskās iepirkumu sistēmas e-pasūtījumu sadaļā. 


Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas - ņemot vērā  arī cita atklāta konkursa - “Mērķa finansējuma izlietojuma pārvaldības platformas izstrāde” piedāvājumu atvēršanas protokolā redzamo informāciju un to, ka šī konkursa darbi ir tieši saistīti ar augstāk minētā konkursā plānotajiem darbiem, kā arī UNISO interesi un iesaisti minētajos konkursos, nozares uzņēmēji varētu lūgt kontrolējošajām iestādēm izvērtēt AA Projekts saistību ar Rolandu Strazdiņu, kā arī R. Strazdiņa, AA Projekts  un UNISO darbības un savstarpējo sadarbību, jo visu šo personu iesaiste dažādos ar minētajiem konkursiem saistītajos procesos liecinot par aizdomīgiem un brīvu konkurenci ierobežojošiem darījumiem. Interesanti, ka pēc Dienas rīcībā esošajām ziņām, R. Strazdiņam vismaz oficiāli nav profesionālas, ar attiecīgiem izglītības dokumentiem apliecinātas, kvalifikācijas IT nozarē, taču pēc publiski pieejamās informācijas viņš jau ilgstoši ir klātesošs dažādiem valsts mēroga nozīmīgiem IT projektiem kā kompetents IT jomas speciālists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas