Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Aizritējis pirmais Senioru Dienas sēņošanas čempionāts

Kad iet mežā, pie sevis jāsaka: Šodien zaļā ceturtdiena, tad dabas māte neko līdzi nedos un visas ērces paliks mežā. Tā Vandzenes pusē seniorus neraizēties par briesmām iedrošināja tuvākās apkārtnes pazinēja, piemājas saimniecības Mežstrauti saimniece Olga Blumbaha. Tiesa, viņa arī brīdināja, ka sēnes būšot īpaši jāmeklē, jo Talsu pusē pagājušās nedēļas sākumā nebija lijis. Vai tiešām dabas māte arī sēnes nedos līdzi?

Zem kājām gurkst sūnu paklājs, smaržo virši. Brūkleņu ir tik daudz, ka nav kur soli spert. Mākoņains, bet nelīst.
Bruņojušies ar groziem un svilpītēm – katram gadījumam, ja sajūk pareizais atceļa virziens – seniori devās mazā sacensībā: kurš divu stundu laikā salasīs visvairāk sēņu? Pirmais Senioru Dienas izsludinātais sēņošanas čempionāts apstiprināja – ja arī sirmā vecumā kāds joprojām gatavs ļauties piedzīvojumiem un azartam, ieguvumu būs daudz. Un tie nav mērāmi tikai baravikās.

Kurš te vecākais?

Lieliska ideja, ideāls ceļojums, par piedzīvoto noslēgumā teica Helēna Podskočija. Viņa pēc saraksta bija desmitā, kura jau laikus pieteicās Senioru Dienas izsludinātajam senioru sēņošanas čempionātam. Tā mērķis bija saistībā ar Eiropā pasludināto senioru aktīvās novecošanas gadu turpināt Senioru Brokastu tradīcijas un pielikuma lasītājus iesaistīt mundra dzīvesprieka pilnās, aktīvās nodarbēs.

Ne tikai pilns sēņu grozs vilināja 20 pasākuma dalībniekus. Sadarbībā ar Eiropas ceļojumu centru (ECC), čempionāts tika apvienots ar vienas dienas ekskursiju pa Kurzemi. Pieteikties varēja ikviens pielikuma lasītājs, kurš mājās sēdēšanu labprātāk maina pret iespēju gūt jaunus draugus un iespaidus. Gribētāju netrūka – pārsvarā rīdzinieki, bet ne tikai. Piemēram, Lība Zukule bija cēlusies jau piecos no rīta, lai uz pasākumu ierastos no Kokneses.

Dalībnieku vidējais vecums bija apmēram 66 gadi. "Domāju, ka būšu šeit visvecākā dalībniece," teica Vilma Grava Eglīte, bet nu viņai nācās vilties, jo viņu pārspēja Valija Zankovska, kurai viņas 82 gadi nemazina aicinājumu iesaistīties.

Tikai sūna, sūna vien

Kas ir mans blakussēdētājs, kas mani sagaida, un ja nu es mežā apmaldos? Šādas bažas raisījās vairāku senioru vaibstos, bet ekskursijas autobusiņā darbojās brīvais mikrofons. Dalībnieki iepazīstināja ar sevi un kautrīga mulsuma brīdis pārgāja jau pirmajā pieturas vietā - ekskursijā pa Durbes pili. Tālāk senioru autobusiņa ceļš virzījās caur Talsiem uz Vandzeni, kur paredzētas sēņošanas sacensības.

"Tikai nobirušas skujas, tikai sūna, sūna vien, it nekur neviena beka brūno galvu nepaslien," skandējot Ārijas Elksnes dzejoli, pirmā no meža iznāca Aija Kehre. Dažs labs bija labprātīgi izstājies no sacensības un pievērsies brūkleņu lasīšanai. Arī seniors Ilgonis Klīve, kura kontā bija vien dažas sēnes, par ko pasākuma vienīgais vīriešu kārtas dalībnieks saņēma trešo, vecināšanas nomināciju - Svētdienas sēņotājs.  Bet kad no meža mirdzošām acīm iznāca Silvija Putna Ērgle ar diviem sēņu groziem, vairs neradās šaubas, kurš saņems galveno balvu – izdevniecības Dienas grāmata izdevumu. Silvija ir liela sēņotāja, kura pēc pasākuma stāsta: "Sēnes mājās apēdām, braucienā ieguvu jaunu draudzeni un tagad ilgojos pēc nākamā pasākuma.Visiem senioriem iesaku! Kā saka mani bērni: Tas tik bija piedzīvojums!"

Pārsteigumi nebeidzas

Čempionāta noslēgumā Olga Blumbaha seniorus aicināja zem uzslietās telts jumta savā pagalmā, lai degustētu no viņas izaudzētajiem smiltsērkšķiem pagatavoto produkciju. Tādus gardumus vēl neviens no dalībniekiem nebija baudījis! Bet vēl viens pārsteigums seniorus gaidīja mājupceļā. ECC vadītāja Dzintra Eglīte senioriem sarīkoja konkursu, kurā bija jāatbild uz desmit jautājumiem, kas saistīti ar Senioru dienu un pielikuma saturu. Balvā – iespēja doties ECC organizētajā senioru ceļojumā uz Lietuvu. Interviju ar šī konkursa uzvarētāju Aiju Kehri lasiet pielikuma 1. lappusē! Kaut arī autobusā viņas izteiksmīgi deklamētais Ārijas Elksnes dzejolis atainoja patieso situāciju kundzes sēņu groziņā, aplausus viņa saņēma pat divkārt – ne tikai par skaisto deklamēt prasmi, bet arī par iegūto balvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas