Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

ĀM ieskatā ir pāragri spriest par Lielbritānijā esošo Eiropas aģentūru piesaistīšanu Latvijai

Lai arī atsevišķas valstis jau izrādījušas interesi par Lielbritānijā esošo Eiropas aģentūru pārvietošanu, Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) ieskatā jautājums par to aktualizēsies vien tad, kad Lielbritānija oficiāli informēs Eiropadomi par savu nodomu izstāties no Eiropas Savienības (ES).

Vaicāts par Lielbritānijā esošajām aģentūrām, ņemot vērā Polijas Radio iepriekš vēstīto, ka Polijas valdība apsver iespēju pieteikties to pārvietošanai no Londonas, ĀM preses sekretārs Raimonds Jansons aģentūrai LETA norādīja, ka šobrīd Lielbritānijā izvietotas divas aģentūras - Eiropas Banku iestāde (EBA) un Eiropas Zāļu aģentūra (EMA).

Eiropas Banku iestādē Latviju pārstāv Finanšu un kapitālu tirgus komisija. Eiropas Zāļu aģentūrā Latviju pārstāv Zāļu valsts aģentūra, kas ir Latvijas Veselības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde.

"Līdz ar Lielbritānijas pieteikuma par izstāšanos no ES iesniegšanas brīdi viens no izstāšanās aspektiem būs jautājums par Lielbritānijā esošo Eiropas aģentūru pārvietošanu. Lēmuma pieņemšana par Eiropas aģentūru pārvietošanu ir dalībvalstu kompetencē. Procedūra paredz vienbalsīgu Padomes lēmumu," skaidroja Jansons, piebilstot, ka jautājums par aģentūras pārvietošanu no Londonas uz kādu citu ES dalībvalsti aktualizēsies tad, kad Lielbritānija oficiāli informēs Eiropadomi par savu nodomu izstāties no ES.

Jansons arī atsaucās uz kādu 2003.gada 13.decembrī panākto "džentlmeņu vienošanos", kas nosaka, kas prioritāti ES biroju un aģentūru izvietošanā piešķir tām dalībvalstīm, kuras ES pievienojās pēc 2004.gada un kurās šobrīd nav izvietots neviens ES birojs vai aģentūra.

Tomēr ministrijas ieskatā jebkuras starptautiskas organizācijas pārstāvniecības piesaistīšana Latvijai celtu valsts prestižu, tostarp ES dalībvalstu vidū. Tas nodrošinātu arī iespēju veicināt jaunu darbavietu radīšanu un saistīto pakalpojumu pieprasījumu, uzskata ministrijas pārstāvis.

Viņš arī atgādināja, ka Latvijā, kopš 2010.gada, izvietots Eiropas Elektronisko komunikāciju regulatoru iestādes birojs, kas ir ES līmeņa iestāde, bet bez ES aģentūras statusa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas