Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

AM miljona latu ietaupījumu plāno rast, aizstājot novecojušos patruļkuģus ar jauniem

Aizsardzības ministrija (AM) 2012.gadā viena miljona latu ietaupījumu plāno rast, aizstājot novecojušos Krasta apsardzes patruļkuģus ar jauniem, tādējādi samazinot kuģu ekspluatācijas izmaksas, pastāstīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

Valdība otrdien nolēma, ka izdevumu samazinājums Aizsardzības ministrijai 2012.gadā ir viens miljons latu.

"Virziens, kurā mēs redzam šā miljona latu ietaupījumu, ir jauno Krasta apsardzes patruļkuģu ātrāka ieviešana un attiecīgi ātrāka atteikšanās no tiem kuģiem, kuri pašlaik tiek izmantoti. Tas nozīmē, ka jauno kuģu ekspluatācija ir daudz lētāka nekā pašreizējiem kuģiem," norādīja Sārts. Ņemot vērā to, patlaban Krasta apsardzes esošos deviņus kuģus aizvietos ar pieciem jauniem kuģiem.

Vecos kuģus plānots atdot Valsts nekustamajiem īpašumiem tālākai realizācijai vai utilizācijai.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks savukārt domā, ka miljona latu samazinājums neietekmēs valsts aizsardzības spējas. "Ja viņš paliek tādā formā, kā ir pašlaik, tad ne. Mēs ar šīm sāpēm varētu tikt galā," uzsvēra ministrs.

Ministrs arī domā, ka NATO pret šo samazinājumu neiebildīs. "Par šo konkrēto samazinājumu es domāju, ka ne, jo mums arī Starptautiskais Valūtas fonds palīdz ‒ mums bija saruna ar fondu par šo miljonu. Viņi uzskata, ka aizsardzībai vairs neko ņemt nevar," pastāstīja ministrs.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija plāno iegādāties kopumā piecus SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull) tipa militāros patruļkuģus. Līgums paredz, ka visi kuģi tiks uzbūvēti līdz 2014.gadam. Patlaban jau armijas rīcībā ir pirmais no jaunajiem kuģiem – patruļkuģis Skrunda, kas jau pilda savus uzdevumus, veicot krasta apsardzi.

Vēstīts arī, ka valdība novembra sākumā piešķīra 5,6 miljonus latu maksājumam par Nīderlandes kuģi, līdz ar to nākamgad par to nebūs jāmaksā, bet finansējums būs jāparedz tikai 2013. un 2014.gadā, katru gadu maksājot 5,6 miljonus latu.

2005.gada 24.augustā tika parakstīts līgums starp Latvijas un Nīderlandes aizsardzības ministrijām par piecu kara kuģu iegādi no Nīderlandes jūras spēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas