Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Apsūdzību kibernoziegumos uztver kā joku

Jāņu dienas rītā masu mediji paziņoja, ka, īstenojot starptautiskas kibernoziegumu apkarošanas operācijas, aizturēti divi Latvijas pilsoņi. Diviem jauniem rēzekniešiem Pēterim Šahurovam un viņa sievai Marinai ASV Minesotas apgabala tiesa izvirzījusi apsūdzības tiešsaistes krāpšanā un sazvērestībā ar nolūku pastrādāt tiešsaistes krāpšanu, kā arī datoru bojāšanu. Par to katram draud 20-30 gadu cietumsods. Patlaban jaunieši uzturas Neirožu klīnikā Daugavpilī.

Krāpšanas spēle

«Viņi ir tikai sīki ķēdes posmiņi. Īstie kibernoziedznieki, naudas izkrāpēji un lietas bīdītāji noteikti ir kādi citi!» šajās dienās par kluso puisi Pēteri Šahurovu un viņa sievu, kuri krāpnieciskām metodēm ar iebiedēšanu izvilinājuši no cilvēkiem naudu interneta vidē, Rēzeknē izsakās daudzi. «Man šķiet, ja arī abi Šahurovi veikuši kibernoziegumus krāpjoties, apstāklis, ka abi atrodas mājās bez policijas tiešas uzraudzības, apliecina, ka FIB viņus neuzskata par tik ļoti bīstamiem. Viņi taču kājām var aiziet uz Krieviju, un gailis pakaļ nedziedās!» spriež Šahurovu kaimiņi, kuri vēlējās palikt anonīmi.

«Pazīstot Pēteri, viņš varētu pat nesaprast, ko nodarījis. Kādi miljoni apkrāpto, ja viņš tikai apkalpojis serverus un savu darbošanos uztvēris kā joku, kā spēli!» Dienai stāsta Pētera bijušais skolasbiedrs no Rēzeknes 4. vidusskolas, arī lūdzot palikt anonīms. Anonīmi visi vēlas palikt tāpēc, ka burtu savienojums FIB visus biedē - labāk tālāk no nepatikšanām. «Viņi noteikti visu uztvēruši kā interneta spēles!» līdzīgās domās ir Pētera kolēģis. Viņš apšauba, ka Pēteris pats izdomājis programmu: «To paveicis kāds pragmatiskāks, kurš zinājis - ja ķers, tad malējos.»

Amerikā kibernoziegumi notiek plašā frontē, pie mums - bērna autiņos, ar apčakarēšanu.

Kluss un nemanāms

Pētera skolotāji, kurus Dienai izdevās sastapt, atzina, ka Pēteris bijis introverts, kluss, gudrs un savas emocijas saudzējošs puisis. «Ņe glupij, ne muļķis, šajā noziegumā viņš varētu būt kraijņij - pēdējais posmiņš, bet ne galvenais vainīgais,» rezumē Pētera klases audzinātāja, angļu valodas skolotāja Ilona Hižņaka no Rēzeknes 4. vidusskolas.

Pēteris atnācis mācīties uz 11. klasi, taču uz skolu nāca reti, ar citiem nebija īpaši draudzīgs, mācījies uz četri un pieci, bet bijis erudīts. «Prāts un atzīmes ne vienmēr ir līdzvērtīgi,» izsakās angļu valodas skolotāja. Viņa stāsta, ka Pēteris taču jau bija kā pieaudzis cilvēks, precējies, skolas dzīve viņam patiesībā nemaz neesot interesējusi, vienmēr visi kavējumi bija ar attaisnojošu iemeslu. Kad viņa sazvanījusies ar Pētera māti Olgu un pastāstījusi, kāda ir situācija, mamma bija saprotoša, tomēr uz skolu izrunāties nav nākusi - kā nāks skaidroties par dēlu, ja viņš jau precēts cilvēks? «Atšķirībā no citiem skolasbiedriem - pusaudžiem - Pēteris bija pieaudzis. Kādreiz es pat nodomāju - vai viņš maz atrodas Latvijā, varbūt strādā kaut kur ārzemēs, kā jaunie ļaudis to dara? Nav jau metodes, kā piespiest mācīties,» pārdomās dalās klases audzinātāja.

4. vidusskolas direktore Valentīna Krieviņa, kura vienlaikus ir Rēzeknes vakarskolas vadītāja, nevar izskaidrot, kāpēc puisim, kurš 21 gada vecumā jau bija precēts vīrs, nebija vēlēšanās turpināt mācības vakarskolā: «Mēs noteikti būtu nākuši pretī. Taču Pēteris vēlējās mācīties tieši vidusskolā, bet stundas neapmeklēja, bija vien jāatskaita.»

Apsūdzētajam Pēterim Šahurovam vidējās izglītības nav. Puisis mainījis skolas, un Rēzeknes 2. vidusskolā atsauksmes par Šahurovu ir labas. Skolas direktors Igors Sergejevs Dienai atzīstas, ka, izlasot masu medijos ziņu par apcietināto bijušo audzēkni, bijis pārsteigts kā ne viens vien rēzeknietis. «Uz kāda pamata Pēterim būtu jākrāpjas, ja viņam viss bija? Šahurovi ir pilsētā cienīta ģimene, māte - skolotāja,» Dienai izsakās Svetlana Meiere, 2. vidusskolas direktora vietniece mācību darbā.

Mamma tic dēlam

Pētera Šahurova vectēvs Pjotrs Pavlovičs Šahurovs savulaik bija Rēzeknes pilsētas vicemērs, kandidējis Jaunā laika sarakstā. Pēc partijas biedra teiktā (viņš vēlējās palikt anonīms), bijis reti sakarīgs cilvēks: «Cilvēki strādāja, māju pilsētā uzcēla, labi dzīvoja.» Lai gan Pētera māte Olga norāda, ka tēvs Juris ir bezdarbnieks.

Lai apliecinātu, ka vēlas savā dzīvē sasniegt kaut ko pats, no Rēzeknes puisis kopā ar sievu Marinu pārcēlās uz Daugavpili. Mācīties un strādāt. Skološanās neizdevās, sadzīve bija grūtāka, nekā jaunieši iedomājās. Pēc laika viņi pārcēlās dzīvot atpakaļ vecāku mājā. Pēteris strādāja kādā datorfirmā, apkalpoja serverus, bet Marina, pabeigusi vidusskolu, apmeklēja dažādus kursus, arī nagu dizaina kursus, strādāja saloniņā par manikīri. «Šonedēļ Marina vēlējās sākt mācīties grāmatvedības kursos, bet pēc notiekošā laikam viņu vairs neviens neaicinās,» Dienai atklāj vīramāte Olga Šahurova. Pētera mamma Dienai ir ļoti pretimnākoša, vēlas, lai tiesībsargi patiešām noskaidro patiesību, pierāda abu jauniešu vainu, jo, kā jau māte, viņa tic, ka dēls un vedekla miljonu vērto krāpniecību nav veikuši, bet izvairās runāt, lai nenodarītu kaitējumu bērniem. Pāris pērn no augusta līdz oktobrim brauca lasīt tomātus uz Angliju. «Ja viņiem būtu miljoni, vai brauktu par sezonas strādniekiem?» jautā mamma.

«Marina bija kā maigs zieds, viņa ir Pētera pirmā un vienīgā mīlestība, tepat Černojes ciemā dzīvoja, tagad kā salauzta,» Olga ir labvēlīga vedeklai, mīl to kā pašas meitu. Pēteris ir Šahurovu vienīgais dēls. Olga pastāsta - kad jaunieši sāka draudzēties sešpadsmit gadu vecumā, vecākiem nekas nebijis pretim, ka viņi apprecas. Kāzas svinētas 2008. gadā, viņa labprāt nosūtītu Dienai dēla kāzu foto, bet datori bloķēti.

Uz jautājumu par izkrāptajiem miljoniem, Olga atjautā: «Ja man prašņā par naudu, saku, lai patiešām atrod! Lūdzu!» Viņa būtu priecīga, ja nauda vispār būtu. «Vai amerikāņi iedomājas, ja kādam cilvēkam patiešām šāda nauda būtu, tik lielu summu glabātu Latvijas banku kontos?» Marinas mamma bija atsūtījusi meitai 30 mārciņu no Anglijas, tas viss - viņa nosaka.

Patlaban apsūdzības procesa virzītājs ir ASV tiesībsargājošās institūcijas. Rēzeknes policijā saņemts lēmums par abiem rēzekniešiem piespriesto drošības līdzekli. Igors Trofimovs, Latgales reģiona pārvaldes Rēzeknes iecirkņa priekšnieks, Dienai skaidro, ka par drošības līdzekli abiem piemērota uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā. Uzraudzību pēc likuma pārstāvēs Rēzeknes pilsētas attiecīgā iecirkņa inspektors. Vienīgie, kuri apsargā māju, ir divi Šahurovu sargsuņi.

Latvijas Ģenerālprokuratūrai, kas saņēmusi pirmsizdošanas lūguma informāciju, jālemj arī par abu jauniešu izdošanu ASV. Taču tiek gaidīta pilna izdošanas pakete, pēc kuras tiks lemts par izdošanas pieļaujamību. Abas personas gan var nepiekrist izdošanai, un prokuratūras lēmumu tām būs iespēja pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas