Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aptur valsts atbalstu 134 "zaļās" enerģijas ražotājiem

Valsts atbalsts apturēts 134 "zaļās" enerģijas ražotājiem, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ministrija sadarbībā ar publisko tirgotāju un sistēmas operatoru jūnijā vairāk nekā 300 obligātā iepirkuma sistēmā esošās elektrostacijās izvērtēja principiālo elektriskā pieslēguma shēmu atbilstību normatīvo aktu un vadlīniju prasībām. Rezultātā 134 komersantu iesniegtās elektrostaciju principiālās elektrisko pieslēgumu shēmas tika atzītas par neatbilstošām noteiktajām prasībām.

"Līdz brīdim, kamēr netiks saņemts elektrostaciju principiālo elektrisko pieslēgumu shēmu precizējums un netiks novērstas neatbilstības, šīm stacijām, kā arī 13 elektrostacijām, kas vispār nav iesniegušas minētās pieslēguma shēmas, apturēts valsts atbalsts. Pēc precizēto dokumentu saņemšanas EM sadarbībā ar publisko tirgotāju un sistēmas operatoru atkārtoti izvērtēs iesniegtos precizētos dokumentus," informēja ministrijā.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) stāstīja, ka 316 pārbaužu rezultātā neatbilstības tika identificētas 134 staciju darbībā, un tām tiks apturēts atbalsts līdz brīdim, kamēr tās nemainīs savu darbību.

"Papildus tam EM pastāvīgi veic staciju nodokļu parādu kontroli, gada pārskatu informācijas analīzi un staciju atbilstības pārbaudi citām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kā arī līdz šā gada beigām AS Enerģijas publiskais tirgotājs pabeigs visu OIK elektrostaciju visaptverošu auditu," atzina Nemiro.

EM atgādināja, ka pastiprinot OIK saņemošo elektrostaciju kontroli, 2018. gada 10. aprīlī Ministru kabinets apstiprināja izmaiņas normatīvajos aktos, nosakot, ka no šodienas publiskais tirgotājs obligātā iepirkuma ietvaros no elektroenerģijas ražotājiem iepirks tikai saražotās elektroenerģijas pārpalikumu, kas atlicis pēc elektroenerģijas izlietošanas elektrostacijas darbības nodrošināšanai atbilstoši elektrostacijas principiālajai elektriskā pieslēguma shēmai.

Izmaiņas regulējumā tika veiktas ar mērķi veicināt valsts atbalsta, ko sedz visi elektroenerģijas patērētāji, efektīvāku izlietojumu un izmaksu prognozējamību, ko var nodrošināt, ieviešot stingrāku elektrostaciju kontroles mehānismu un, nosakot papildu darbības nosacījumus atbalsta saņemšanai.

Lai to nodrošinātu, elektroenerģijas ražotājam līdz šā gada 1. jūnijam elektrostacijas principālā elektriskā pieslēguma shēma bija jāiesniedz publiskajam tirgotājam, EM un sistēmas operatoram. Elektrostacijas principiālo elektrisko pieslēguma shēmu bija iesnieguši 316 komersanti.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Visinteresantāk šjā OIK-kismā izskatās likumdevēju naivā nespēja paredzēt, kas notiks, ja valsts sāks mākslīgi atbalstīt kādu nozari.
Solvita
S
Ekonomikas ministrijā pie kriminālatbildības ir jāsauc visas amatpersonas, kas ir pieļāvušas šādu valsts apzagšanu un nav atbildīgi veikuši savus darba pienākumus un iespējams par to saņēmuši kukuļus, ieskaitot ministrus. Grūti vispār kādu nosaukt par ekonomikas ministru, kuri ir pieļāvušu un turpinājuši caur OIK valsts ekonomikas graušanu un brīvā tirgus kropļošanu un šķērssubsīdiju piešķiršanu oikistiem, kas izmantoja dabas gāzi, kas nelietderīgi izmantoja saražoto siltumu un pašpatēriņam iepirka lētāko elektroenerģiju. Kā tas varēja notikt jau 20 gadus un neviens ekonomists nebija spējīgs piecelties un pateikt valdībām, ka viņu darbības ir noziedzīgas, kas grauj valsts ekonomiku. Mūsu valsti pārvalda noziedznieku banda.
edvinssilavs
e
Tā bija nozagta nauda un tā ir jāatgriež atpakaļ kopā ar soda naudas un kavējuma naudas procentiem. Un arī jātiesā par liela mēroga afēru!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas