Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ārsts: Ar seksuāli transmisīvajām infekcijām saslimušie kļuvuši apzinīgāki

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs dati liecina, ka palielinājies cilvēku skaits, kuri apmeklē ārstniecības iestādes ambulatoro nodaļu, lai ārstētu seksuāli transmisīvās (STI) infekcijas un dažādas lipīgas ādas slimības, portālu Diena.lv informēja slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa.

Seksuāli transmisīvo un ādas slimību ambulatorās nodaļas vadītājs dermatoveneralogs, ārsts Ojārs Lizāns informēja, ka šā gada pirmajā pusgadā saistībā ar seksuāli transmisīvo un ādas slimību problēmām pie mūsu mediķiem vērsušies 3650 pacieti, kuri vairāk nekā 8000 reizes apmeklējuši ārstniecības iestādi.

Kopumā vērtējot savus pacientus pēdējo gadu laikā, ārsts O.Laizāns saskata pozitīvu tendenci - saslimušie ar seksuāli transmisīvajām infekcijām, kļuvuši apzinīgāki un cenšas ievērot ārstniecības režīmu, ārstu nozīmēto ārstēšanās kursu un nepieciešamās procedūras. "Tas liecina, ka saslimušie atbildīgāk sāk izturēties ne tikai pret savu veselību, bet viņiem ir izveidojusies izpratne, ka neizārstējies, viņš ir un var būt lipīgas infekcijas avots, apdraudot savus tuviniekus, kolēģus, sabiedrību kopumā," secina mediķis.

Saistībā ar seksuāli transmisīvajām slimībām no Seksuāli transmisīvo un ādas slimību ambulatorās nodaļā reģistrēto 2386 apmeklējumu skaita - 132 ir saslimušie ar sifilisu, 76 - ar gonoreju, 91- ar hlamidiozi, 525 - ar ureaplazmozi un mikoplazmozi, 1500 pacientiem veikta izmeklēšana uz STI. Šā gada sešos mēnešos ambulatoro nodaļu apmeklējuši 608 cilvēki, kuri saslimuši ar dažādām dermatozēm. Iepriekšējā gada līdzīgā periodā šis rādītājs bija - 392 cilvēki. Ievērojami palielinājies ar psoriāzi slimojošo pacientu skaits - šā gada 1.pusgadā minēto nodaļu apmeklējuši - 212 pacienti; 2011.gada analogā posmā - 134 pacienti.

Seksuāli transmisīvo un ādas slimību ambulatorā nodaļa valsts līmenī veic konsultatīvo un ārstniecisko darbu. Pacienti tiek konsultēti arī gadījumos, kad novadu dermatologiem ir radušās grūtības diagnozes noteikšanā vai optimālas terapijas izvēlē. Laboratorijā ir iespējams veikt izmeklējumus uz visām STS un lipīgām ādas slimībām, pielietojot bakterioskopiskās, bakterioloģiskās, imūnķīmiskās un molekulāri bioloģiskās metodes.

Ārsts O.Lizāns norāda, ka ambulatorās nodaļas speciālistiem ir sadarbība ar visiem Latvijas donoru centriem tajos gadījumos, kad donoram konstatē pozitīvas seroloģiskās reakcijas uz sifilisu. Tad notiek šo personu uzmeklēšana, lai precizētu diagnozi un, vajadzības gadījumā, nozīmētu atbilstošu terapiju. 2011.gada pirmajā pusgadā šādi tika pārbaudīti 44 cilvēki, no kuriem septiņiem konstatēta saslimšana ar sifilisu. 2012.gada pirmajā pusgadā pārbaudīti 43 cilvēki, no tiem seši bija slimi ar sifilisu.

Nodaļā ārstē arī ādas labdabīgos veidojumus, kārpas, smailās kondilomas, varžacis. Kontagiozo molusku iespējams likvidēt ar kriodestrukcijas aparāta palīdzību.

Ādas slimību diagnozes verifikācijai tiek izmantota ādas biopsijas metode ar histoloģisko diagnozes apstiprinājumu un dermatoskopijas metode ļaundabīgo ādas veidojumu atklāšanā ar neinvazīvu paņēmienu.

Izmeklējoties uz seksuāli transmisīvajām slimībām, ārsts dermatovenerologs ir tiešās pieejamības speciālists un nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas