Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ASV par datorkrāpniecību izvirzītas apsūdzības diviem Latvijas valstspiederīgajiem

ASV Tieslietu ministrijas un Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) kopīgā operācijā izvirzītas apsūdzības diviem Latvijas valstspiederīgajiem par viltotu datoru drošības programmu pārdošanu un viņi aizturēti Latvijā, paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

22 gadus vecais Pēteris Sahurovs un 23 gadus vecā Marina Maslobojeva otrdien tika aizturēti Rēzeknē un viņiem ASV būs jāstājas tiesas priekšā, atbildot apsūdzības par krāpniecību internetā un par krāpniecības internetā plānošanu, kā arī datorkrāpniecību informēja ASV Tieslietu ministrija.

Apsūdzības izvirzījusi ASV apgabaltiesa Minesotas štatā.

Ministrija atklāja daļu no abu apsūdzēto darbības shēmas. Abi Latvijas valstspiederīgie izveidoja viltus reklāmas aģentūru un, apgalvojot, ka pārstāv kādu viesnīcu ķēdi, ieguva reklāmkaroga jeb tā sauktā bannera vietu vietējā laikraksta "Minneapolis Star Tribune" interneta vietnē.

Kad mājaslapas apmeklētāji uzklikšķināja uz šī reklāmkaroga, viņu datoros tika lejuplādēta datorprogrammu, kas paziņoja, ka dators ir inficēts.

Pēc tam krāpnieku iespējamajiem upuriem bija jānorāda savas bankas kredītkartes numurs, kuru izmantojot, viņiem jāiegādājas pretvīrusu programma, lai atrisinātu problēmu, kas patiesībā nemaz neeksistē.

Ja "pretvīrusu programma" netika nopirkta, datora īpašnieka uz datora saglabātā informācija tika iesaldēta un viņš tai vairs nevarēja piekļūt.

ASV Tieslietu ministrija lēš, ka krāpniecības shēmas radītie zaudējumi ir vismaz divu miljonu ASV dolāru (978 tūkstoši latu) apmērā.

Sahurovam un Maslobojevai draud līdz pat 20 gadiem ilgs cietumsods par krāpniecību internetā un šāda nozieguma plānošanu, kā arī 250 tūkstošus dolāru (122 tūkstoši latu) liela soda nauda. Ja viņi tiks atzīti par vainīgiem datorkrāpšanā, viņiem draud vēl desmit gadu cietumsods un tikpat liela soda nauda.

Latvijas varas iestādes pēc ASV orderiem arestējušas vismaz piecus banku kontus, uz kuriem pārskaitīti nelikumīgi iegūtie līdzekļi, informēja ASV Tieslietu ministrija. Šie konti tika izmantoti krāpniecībā gūtās peļņas tērēšanai.

ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka FIB un starptautiskie partneri ir atklājuši vēl vienu kibernoziegumu shēmu, par kuras upuriem kļuvuši 960 tūkstoši datoru lietotāju un kuras radītie zaudējumi lēšami 72 miljonu dolāru (35 miljoni latu) apmērā.

Saistībā ar šo shēmu neviens cilvēks pagaidām nav aizturēts, tomēr ir konfiscēti 22 datori un serveri ASV, kā arī 25 datori un serveri Francijā, Latvijā, Lielbritānijā, Lietuvā, Nīderlandē, Vācijā un Zviedrijā, informēja ASV Tieslietu ministrija.

Savu palīdzību nozieguma atklāšanā sniegušas Francijas, Kanādas, Kipras, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Nīderlandes, Rumānijas, Ukrainas, Vācijas un Zviedrijas tiesībsargājošās institūcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas