Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

ASV vēstniece Gārbere uzsver Latvijas un ASV labās attiecības

Latvijas un ASV attiecības ir pietiekami spēcīgas, lai gaidāmo Saeimas ārkārtas vēlēšanu rezultāti tās ietekmētu, tā otrdien, atbildot uz žurnālistu jautājumiem pirms Latvijas un ASV diplomātisko attiecību atjaunošanas 20.gadadienas pasākuma, sacīja ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere.

Viņa uzsvēra, ka abu valstu attiecības vienmēr ir bijušas labas un pēdējo gadu laikā tās tikai kļuvušas stiprākas, tādēļ nav pamata domāt, ka politiskās vides izmaiņas Latvijā varētu tās jebkādi ietekmēt.

Latvijas un ASV labās attiecības simbolizējot arī jaunuzceltā vēstniecības ēka, piebilda vēstniece.

Otrdien ASV vēstniecības jaunajā namā pulcējās bijušie Latvijas vēstnieki ASV un ASV vēstnieki Latvijā, kuri arī dalījās atmiņās par būtiskāko piedzīvoto savu vēstnieka pilnvaru laikā.

Bijušais ASV vēstnieks Latvijā Ints Siliņš pauda, ka, viņam pirmo reizi ierodoties Latvijā, Rīgā vēl bijušas barikādes, valsts ekonomika bijusi jābūvē no jauna, turpmākajos gados valstij sācies ilgu un grūtu sarunu posms par padomju armijas karavīru izvešanu no Latvijas, Skrundas lokatora likvidēšanu un citiem jautājumiem. Siliņš uzsvēra, ka vienas no viņa spilgtākajām atmiņām no vēstnieka pilnvaru laika saistāmas ar Skrundas lokatora uzspridzināšanu 1995.gadā un tā spēcīgo simbolisko vēstījumu.

Tā laika Latvijas vēstnieks ASV Ojārs Kalniņš atzina, ka šo notikumu laikā liela nozīme bijusi tam, ka ASV ātri izlēma par finansiālas palīdzības sniegšanu saistībā ar Skrundas lokatora slēgšanu un nojaukšanu. Par šo tēmu saspringtas, bet salīdzinoši ātras sarunas, piedaloties Latvijas pārstāvjiem, notikušas Baltajā namā Vašingtonā.

Bijušais ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons (Brian Carlson) savukārt norādīja, ka viņa kā vēstnieka pilnvaras sakritušas ar 2001.gada 11.septembra notikumiem Ņujorkā. Šajā laikā viņš varējis ASV apliecināt Latvijas gatavību iesaistīties cīņā pret terorismu. Karlsona pilnvaru laikā 2002.gadā notika arī Prāgas samits, kurā Latviju un sešas citas valstis oficiāli aicināja sākt sarunas par pievienošanos NATO.

ASV vēstniece Latvijā Ketrīna Toda Beilija atminējās, ka 2008.gada sākumā viņa piedalījusies ASV vēstniecības jaunā kompleksa pamatakmens ielikšanā. Strādniekiem nav gājis viegli, jo bijis auksts un zeme – sasalusi. Esot priecīgi redzēt, ka vēstniecības jaunais komplekss, kas norāda uz ASV un Latvijas spēcīgajām attiecībām, ir gatavs.

Jau ziņots, ka otrdien ASV vēstniecība Rīgā ar svinīgu pieņemšanu atzīmē ASV un Latvijas diplomātisko attiecību atjaunošanas 20.gadadienu. Vienlaikus ar svinīgo pieņemšanu notiek arī jaunās vēstniecības ēkas Remtes ielā 1 inaugurācijas ceremonija. Uz vēstniecības rīkoto pieņemšanu aicināti daudzi bijušie ASV un Latvijas vēstnieki, kā arī citas amatpersonas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas