Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Atkal draud iestrēgt vērienīgais VID akcīzes nodokļa marku konkurss

Kārtējo reizi varētu iestrēgt vērienīgais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) konkurss par akcīzes nodokļa marku drukāšanu un piegādi, kura vērtība pārsniedz 10 miljonus eiro, šovakar vēsta LTV raidījuma De facto.

Aizvadītā gada augustā dienests konkursu bija spiests pārtraukt bez rezultātiem, jo Iepirkumu uzraudzības birojs par pamatotu atzina Latvijas uzņēmuma Baltijas Banknote sūdzību. Birojs piekrita sūdzības iesniedzēja viedoklim, ka konkursa nolikums uzrakstīts tā, ka ierobežo brīvu konkurenci un neļauj pašmāju ražotājiem vērienīgajā iepirkuma piedalīties.

Dažus mēnešus vēlāk ieņēmumu dienests izsludināja jaunu iepirkumu un šonedēļ arī tā likumība apstrīdēta. Sūdzību atkal iesniegusi tā pati Baltijas Banknote.

"Mūsu speciālisti norādītājā termiņā izvērtēs šo iesniegumu saturu un norādītājā termiņā sniegs paskaidrojumus par iesniegumā minētājiem faktiem gan Iepirkumu uzraudzības birojam, gan pašai Baltijas Banknotei," raidījumam sacīja VID pārstāve Evita Teice-Mamaja.

De facto zināms, ka sūdzība iesniegta, jo VID vērienīga konkursa nolikumā atkal iekļāvis prasību, kas ierobežo konkurenci un liedz vietējiem ražotājiem piedalīties konkursā. Turklāt pēc būtības nolikumā iekļautais punkts paredzot tādu pašu prasību, kādu Iepirkumu uzraudzības birojs atzina par nepamatotu. Proti, līgumam var kvalificēties vien uzņēmums, kurš pēdējo trīs gadu laikā sniedzis akcīzes marku vai, piemeram, naudas drukāšanu pusotra miljona eiro apmērā. VID gan pagaidām izvairās vērtēt, vai atkal sanācis kļūdīties.

"Tika pārstrādāts nolikums pirms jaunā konkursa izsludināšanas. Šajā nolikumā mēs minēto punktu paplašinājām, paplašinājām tādējādi, ka tajā tika iekļauti arī vairāki drošu dokumentu veidi. Tika paplašināts tas punkts, par kuru ir runa iesniegtajā sūdzībā," atzina Teice-Mamaja.

Pagaidām gan nav zināms, kad iepirkumu birojs sūdzību izskatīs. Taču ir liela varbūtība, ka konkursa iestrēgšana kārtējo reiz, ir pa prātam gan pašam VID, gan kompānijai, kas šobrīd piegādā akcīzes markas. Jau vairāk nekā 10 gadus tās Latvijai piegādā Lielbritānijas uzņēmums De La Rue, par kura piedāvājuma izdevīgumu savulaik izskanēja pamatīgas šaubas. Līgums ir beztermiņa, kas nozīmē, ka miljonu pasūtījums turpināsies līdz brīdim, kad tiks atrasts jauns akcīzes marku piegādātājs. Lielbritānijas uzņēmuma neticamā veiksme tik ilgstoši noturēties pie pasūtījuma jau izpelnījusies vairāku finanšu ministru aizdomas.

Savulaik De facto jau vēstīja, ka dienestam vairākkārt lūgts apzināt, vai tirgū nav jaunu dalībnieku, kas akcīzes markas varētu drukāt un piegādāt par izdevīgāku cenu, taču VID vadība šādus mudinājumus uzņēmusi visai vēsi. Tā radot aizdomas par iespējamu ieinteresētību, ka akcīzes markas piegādā konkrētais uzņēmums. Tas, ka daudzmiljonu konkursā atkal iesniegta kārtējā sūdzība un tā kārtējo reizi var konkursu aizkavēt, šīs aizdomas tikai pastiprina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas