Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atklās Latvijā lielāko Neatkarības karam veltīto ekspozīciju

"Tikai tām tautām tiesības uz savu valsti, kas grib un spēj to aizstāvēt. Un Latvija to gribēja un izdarīja," 1920. gada 11. novembrī - Rīgas atbrīvošanas pirmajā gadadienā - ziņoja Latvijas vēstnesis. Nu simts gadus vēlāk Latvijas Kara muzejā tiks atklāts līdz šim vērienīgākais muzeja simtgades projekts - ekspozīcija Latvijas valsts izveidošana un Neatkarības karš. 1918–1920, portālu Diena.lv informēja muzejā.

Ekspozīcijas atklāšanā 11. janvārī piedalīsies Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK), aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji un ārvalstu vēstnieki

Ekspozīcija stāsta par laiku, kad, Pirmajam pasaules karam noslēdzoties, Latvijas iedzīvotāji izmantoja iespēju veidot savu neatkarīgu valsti. Lai to paveiktu, bija jāpārvar dažādi šķēršļi un jāaizstāv sava valsts ar ieročiem rokās. Ekspozīcijā skaidri nolasāms vēstījums – Latvija par spīti daudzajiem pretspēkiem atgūst neatkarību, turklāt šī neatkarība nav saņemta kā dāvana, bet gan smagās cīņās izcīnīta. Ekspozīcija sākas un beidzas ar brīvības tēmu – sākas ar Latvijas Republikas proklamāciju un beidzas ar de facto neatkarību un de iure neatkarības atzīšanu.

Vienlaicīgi kopējais vizuālais tēls paredz pāreju no tumšākas atmosfēras ekspozīcijas sākumā uz gaišu un pacilājošu atmosfēru ekspozīcijas noslēgumā.

Izmantojot muzeja krājumā esošos vēstures artefaktus un liecības, papildinot tās ar mūsdienu tehnoloģiju piedāvātajām iespējām, apmeklētājiem būs iespēja  iepazīt vienu no Latvijas vēstures sarežģītākajiem posmiem.

Neatkarības karā bija daudz mirkļu, kad Latvijas Republikas liktenis karājās mata galā, taču to izdevās aizstāvēt un nosargāt. Tāpēc Neatkarības karš par spīti daudzām grūtībām un upuriem ir arī Latvijas zelta stunda – varonības un uzvaras laiks.

Ekspozīcijas vizuālais tēls nav viendabīgs, tas sastāv no vairākām vidēm, kuras vizuāli atšķiras un tomēr nav pretrunā viena ar otru – veido harmonisku kopumu. Katra vide atbilst kādai no ekspozīcijas tēmām, tai ir tēmu raksturojošs vizuālais tēls, kas palīdz gan nolasīt tēmu, gan arī veidot vajadzīgo emocionālo iespaidu, skaidro muzeja pārstāvji.

Katra no vidēm ir veidota ap kādu centrālo elementu, tādējādi ļaujot apmeklētājam uztvert konkrētās tēmas būtību. Līdzās centrālajiem objektiem atrodas detalizētāka informācija, papildus vizuālie materiāli vai eksponāti, kuros apmeklētāji var iedziļināties, ja šī tēma viņus ir ieinteresējusi.

Jaunā ekspozīcija būs lielākais ar vēstures liecībām piesātinātais vizuāli telpiskais stāsts par Neatkarības karu Latvijā.

Top komentāri

Kārklu vācietis
K
Mums novadā uzstādīja stēlas kapos Lāčplēša ordeņa kavalieriem.Viens no tiem karojis arī Otrajā pasaules karā.Vēlāk kolhozu laikā iedzēris lielījās ko piedzīvojis policijas bataljona sastāvā Baltkrievijā.Kā sievietes un bērni klieguši ... Tādi tie varoņi .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas