Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Atrod sakarību starp zemu intelektu un apgarotu, bezjēdzīgu citātu atkārtošanu

Kanādas pētnieki noskaidrojuši, ka cilvēki, kuri dalās ar bezjēdzīgiem, "apgarotiem", bez patiesas nozīmes citātiem, ir vidēji ar zemāku intelektu un mazāk spējīgi domāt kritiski, vēsta The Independent.co.uk.  

Doktora grāda kandidāts Gordons Penijkuks, kurš savā darbā "apgarotos, intelektuāli izklausošos" citātus apraksta kā "buļļa mēslus" (bullshit - no angļu valodas), norādījis, ka cilvēki, kuri uzķeras uz šādiem citātiem, bieži vien ir lētticīgi.

Kā piemēru viņš izmatoja frāzi - "Hidden meaning transforms unparalleled abstract beauty", ko varētu latviskot kā - apslēptā nozīme maina nepieredzēti abstraktu skaistumu. Pētnieks norāda, ka frāzei nav patiesa nozīme un tā izveidota mākslīgi, saliekot rindā populārus atslēgvārdus.

Tā kā pētnieks darbā šīs frāzes apzīmējis ar atslēgvārdu - "buļļa mēsli", viņš sniedz arī savu skaidrojumu šim terminam - "buļļa mēsli, pretēji pilnīgam nesakarīgumam, netieši norāda uz nozīmi, bet nesatur saturīgu nozīmi vai patiesību". 

Pētnieks savā darbā izmantoja mājaslapu http://www.wisdomofchopra.com, kas, izmantojot nejaušības principu, ģenerē bezjēdzīgas pseido intelektuālas frāzes.

Apmēram 300 testa subjektiem tika dots uzdevums izvērtēt dažādu nejauši ģenerētu frāžu nozīmi un saturīgumu skalā no 1 līdz 5.

Testa subjektu intelekts uz kritiskā domāšana tika izvērtēta dažādos citos testos, un, kā norāda pētnieks, cilvēki, kuri bezjēdzīgos citātus vērtēja augstāk, ir personas ar zemākām kognitīvajām spējām un nespēju analizēt saturu. Tāpat secināts, ka šie cilvēki arī biežāk tic pārdabiskām parādībām un alternatīvajai medicīnai.

Pētījumā secināts, ka "atklājumi saskan ar ideju, ka tendence vērtēt bezjēdzīgus apgalvojumus kā dziļus ir patiess psiholoģisks fenomens".

Norādīts, ka mūsdienās cilvēki šādai bezjēdzīgai informācijai sociālajos tīklos tiek pakļauti biežāk un nespēja to kritiski vērtēt rada neracionālas domāšanas tendences.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas