Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Baidens par Baltiju: Mēs atbildēsim jebkurai agresijai pret NATO dalībvalsti

ASV viceprezidents Džo Baidens trešdien Viļņā kopīgā paziņojumā ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu un Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti vēlreiz apstiprināja, ka Vašingtonas līguma 5.pants ir spēkā un tas darbosies jebkuras agresijas gadījumā pret alianses dalībvalsti.

"Saskaņā ar 5.pantu, saskaņā ar NATO līgumu mēs atbildēsim, mēs atbildēsim jebkurai agresijai pret NATO dalībvalsti," uzsvēra Baidens.

"Mēs uztveram savus pienākumus ļoti, ļoti, ļoti nopietni. Gan prezidents, gan es, gan mana tauta," teica Baidens, norādot gan uz Baltijas gaisa telpas aizsardzību, gan uz kopīgām mācībām. "Nav jautājums, ko ASV var darīt Baltijas valstīm, jautājums ir, ko mēs varam darīt kopā."

Pēc tikšanās Valsts prezidents Bērziņš žurnālistiem uzsvēra, ka "ievērojami tiks palielināta ASV militārā klātbūtne Baltijā". Viņš norādīja gan uz kopīgām mācībām, gan uz pievēršanos NATO Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plāniem. "[Baltijas valstu aizsardzības] stratēģijas tiks pārskatītas atbilstoši reālajai situācijai." Noprotams, ka par Baltijas un Polijas aizsardzības plāniem tiks spriests arī gaidāmajā NATO samitā Lielbritānijā.

Baidens apliecināja, ka Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzība tiks turpināta. Tāpat tiks sperti papildu soļi, lai palielinātu militāro sadarbību. 

ASV viceprezidents arī norādīja uz energodrošības nozīmi, proti, būtiski, lai neviena valsts energopiegādes nevarētu izmantot pret citu valsti kā ieroci. Arī Bērziņš skaidroja, ka būtiska ir energodrošības garantēšana. Turklāt ASV solījusi atvērt eksportam savu gāzes tirgu. "Militāri tiek darīts viss, jāsper pārējie soļi, lai varētu stabili attīstīties."

Valsts prezidents arī bilda, ka, ņemot vērā Latvijas nepieciešamību diversificēt eksporta tirgus, tiek pārplānotas amatpersonu vizītes, kas varētu līdzēt mūsu valsts uzņēmējiem.

Jau ziņots, ka Baidens otrdien Varšavā tikās ar Polijas un Igaunijas prezidentiem, kuriem pauda līdzīgu nostāju. Valsts prezidents pēc šīs tikšanās saņēmis Polijas kolēģa Broņislava Komorovska zvanu, lai saskaņotu kopīgo pozīciju.

Baidens līdzīgi kā Varšavā arī Viļņā uzsvēra, ka neviens cits labāk neapzinās neatkarības vērtību kā trīs Baltijas valstis. Arī Ukraina bija pati izvēlējusies iet savu ceļu, taču Krievija pret to vērsusi agresiju un noorganizējusi starptautiski neatzītu referendumu. Baidens atgādināja, ka pasaule ir mainījusies un Krievija nevarēs izvairīties no šī fakta. 

"Tik ilgi kamēr Krievija turpinās tās tumšo ceļu, tā saskarsies ar pieaugošu ekonomisku un politisku izolāciju," brīdināja Baidens, bilstot, ka agresijai maksā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas