Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Baltijā rotācijas kārtībā varētu tikt izvietoti NATO un ASV bruņotie spēki

Viena no iespējām, kā palielināt NATO un ASV militāro klātbūtni Baltijā, ir alianses un Savienoto Valstu bruņoto spēku izvietošana šajā reģionā rotācijas kārtībā, pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība).

Vējonis skaidroja, ka Baltijas valstis un Polija ir uzrunājusi NATO un arī atsevišķi ASV par militārās klātbūtnes palielināšanu reģionā. Gan no NATO ģenerālsekretāra Andersa Foga Rasmusena, gan no ASV prezidenta Baraka Obamas un ASV viceprezidenta Džo Baidena saņemta atbilde, ka šādas iespējas tiks izskatītas.

NATO un ASV militāro klātbūtni reģionā var palielināt trīs veidos. Pirmkārt, palielināt iznīcinātāju skaitu NATO bāzē Šauļos, tādējādi nodrošinot gaisa telpas patrulēšanu. Otrkārt, palielināt cilvēku un tehnikas skaitu, kas piedalās kopīgajās mācībās Baltijā. Treškārt, Baltijas reģionā rotācijas kārtībā varētu izvietot ASV un NATO bruņotos spēkus, proti, te pastāvīgi apmācībās vai valstu bruņoto spēku mācībās uzturētos attiecīgs kontingents.

"Par apjomiem un daudzumiem, laikiem pašlaik notiek diskusijas un viedokļu saskaņošanas," bilda aizsardzības ministrs.

Tāpat ministrs norādīja, ka viņam katrā tikšanās reizē NATO, gan arī, piemēram, Valsts prezidentam Andrim Bērziņam tiekoties ar ASV viceprezidentu un telefonsarunā ar ASV prezidentu Baraku Obamu, dienas kārtībā ir jautājums par  Latvijas aizsardzības budžetu un spējām aizsardzībai atvēlēt  2% no iekšzemes kopprodukta.

"Mums vienmēr ir jāattaisnojas, kāpēc mēs neesam šajos gados šo līmeni sasnieguši," teica Vējonis, norādot, ka kā attaisnojums tiek minēts mērķa sasniegšanai noteiktais 2020.gads, taču reālajā dzīvē "ar saviem darbiem mēs to vēl neesam apliecinājuši".

"Šis ir būtisks jautājums man kā aizsardzības ministram plānojot gan nākamā gada budžetu, gan nākamo triju gadu budžetu," sacīja ministrs, uzsverot, ka būtiska ir augšupejoša tendence, jo tas nav tik daudz saistību jautājums, cik Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstības jautājums.

Ar prezidentu ministrs runāja par aizsardzībai atvēlēto budžetu un NBS attīstības iespējām. "Atziņa ir, ka Valsts prezidents atbalsta to, ka ir aizsardzības jomai vairāk jānovirza līdzekļi, lai mēs varētu stiprināt NBS un līdz ar to kaut kādā laika periodā nodrošināt savu starptautisko NATO saistību izpildi."

Ministrs atkārtoja arī jau iepriekš vairākkārt teikto, ka NBS patlaban strādā ikdienas režīmā, vienlaikus veicot pastiprinātu kontroli pierobežā. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas