Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Baltkrievijā aizdomas par vēl vienu Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma gadījumu

Vienā no Vitebskas apgabala cūku fermām konstatēta cūku saslimšana, kas rada aizdomas par Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu Baltkrievijā, liecina Baltkrievijas Veterinārā departamenta mājas lapā esošā informācija.

Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādināja, ka Vitebskas apgabals atrodas Latvijas pierobežā, kas rada vēl lielākus draudus Latvijas pierobežas cūku audzētājiem.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā tika saņemta informācija par cūku saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri Grodņas apgabala Čepunas ciematā, kas ir aptuveni 40 km no Lietuvas robežas.

Tā kā Āfrikas cūku mēris konstatēts vairākos Krievijas reģionos un no šī gada 24.jūnija arī Baltkrievijas teritorijā, kā arī saskaņā ar informāciju par aizdomām par Āfrikas cūku mēri Vitebskas apgabalā, visiem cūku transportēšanas līdzekļiem, kas atgriežas pēc dzīvnieku izkraušanas no Krievijas Federācijas vai Baltkrievijas, PVD veic transporta līdzekļa tīrības un dezinfekcijas kvalitātes un dezinfekciju apliecinošo dokumentu pārbaudi.

Tāpat, lai nepieļautu slimības ievazāšanu Latvijā ar pārtikas produktiem, privātpersonām, kas ieceļo Latvijā no trešajām valstīm, tostarp Krievijas un Baltkrievijas, muitas un robežsardzes darbinieki veic 100% bagāžas kontroli.

Iebraucot Eiropas Savienības teritorijā no trešajam valstīm, personīgajā bagāžā ir aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus.

Latvijā, Latgales mežos nomedītās meža cūkas tiek laboratoriski izmeklētas ne tikai uz klasisko cūku mēri, bet izlases kārtā arī uz Āfrikas cūku mēri un šo izmeklējumu skaits ir ievērojami palielināts. Līdz šim Latvijā Āfrikas cūku mēris nav konstatēts ne meža, ne mājas cūkām.

Lai nepieļautu mājas cūku saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri, PVD cūku turētājiem atgādina, ka cūkas jātur iekštelpās; nedrīkst pieļaut to kontaktu ar mežacūkām; cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas un virtuves atkritumus;cūku novietnē nav vēlams ielaist nepiederošas personas vai arī jāparūpējas par vienreiz lietojamo apģērbu; apģērbu, kas valkāts medībās, nedrīkst vilkt, dodoties apkopt cūkas; pie ieejas novietnēs jāizvieto dezinfekcijas paklāji un regulāri jāveic deratizācija.

PVD atgādina, ka Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem nes lielus ekonomiskos zaudējumus.

Cūku saslimšanas gadījumā ātra un atbildīga saimnieka rīcība var pasargāt citas dzīvnieku novietnes no Āfrikas cūku mēra. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties par to jāinformē veterinārārsts un sava reģiona PVD pārvalde. Tāpat medniekiem nekavējoties jāziņo PVD pārvaldei par atrastām mirušām vai slimām meža cūkām.

Ja izrādīsies, ka mājas cūkas saslimušas ar Āfrikas cūku mēri, saimniecībā tiks veikti slimības ierobežošanas pasākumi.

PVD atgādina, ka tikai Lauksaimniecības datu centrā reģistrētiem cūku ganāmpulkiem būs iespēja saņemt valsts kompensācijas par zaudējumiem, kas radušies slimības ierobežošanas un likvidēšanas pasākumu laikā.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas