Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Balvi vēlas būt gaismas pilsēta

Pašvaldība par savām prioritātēm izvēlējusies vidi degradējošo objektu sakārtošanu un uzņēmēju atbalstīšanu.

Kapitāli pārbūvējot vairāk nekā 200 gadu vecu muižas klēti, Balvu pilsētā izveidots Latvijā pagaidām pirmais un vienīgais Ziemeļlatgales Nemateriālā kultūras mantojuma centrs. Taču pēdējos gados šajā pilsētā pabeigti vēl vairāki ievērojami objekti — sakārtota lielākā daļa pilsētas ielu, rekonstruēta bibliotēka, uzbūvēta jauna autoosta un tirdzniecības komplekss, pilsētnieki beidzot sagaidījuši peldbaseinu. Taču tas, ko nelielajai Ziemeļlatgales pilsētai Balviem izdevies panākt četros gados, nav vis toreiz valdošās partijas lobēšana, bet gan pārdomātas un aktīvas darbības rezultāts — pārliecināta ir pilsētas domes priekšsēdētāja Ināra Ņikuļina (TP). Arī tagad Balvu dome ir gatava turpināt iesāktos projektus, galveno uzsvaru liekot uz pilsētvides sakārtošanu un uzņēmējdarbības atbalstu. Viens no ievērojamākajiem objektiem, kuru balvēnieši domā turpināt arī krīzes apstākļos, ir tieši Ziemeļlatgales Nemateriālā kultūras mantojuma centra iekārtošana bijušajā muižas klētī. Mūsdienīgi iekārtotās ekspozīcijas ļaus apmeklētājiem gan vizuāli, gan audiāli uztvert unikālās Ziemeļlatgales vēstures, folkloras, etnogrāfijas un netradicionālās kultūras vērtības. Tajā jau pamazām pārvieto arī Balvu novada muzeju, savukārt tālākai centra izveidei paredzēts piesaistīt gan ES kultūras mantojumam atvēlēto programmu finansējumu, gan iesaistīties kādā no pārrobežu projektiem.

I.Ņikuļina uzsver — bezdarbs pieaug arī Balvos, turklāt arvien vairāk bez darba te paliek cilvēki ar augstāko izglītību, tāpēc viena no pašvaldības prioritātēm ir uzņēmējdarbības atbalsts. Vecajā slimnīcas ķirurģiskajā korpusā šobrīd top uzņēmējdarbības atbalsta centrs un biznesa inkubators. Ik mēnesi rīkojot tikšanās ar uzņēmējiem un iedzīvotājiem, apzināts, ka šāda inkubatora pakalpojumus jau tagad būtu gatavi izmantot ap 20 topošo uzņēmēju. "Starp citu, arvien vairāk jaunu cilvēku jūt, ka nevarēs izdzīvot Rīgā, un nāk atpakaļ uz Balviem. Jau tagad pieteikušās trīs jaunas ģimenes. Man jau šķiet, ka šī krīze visu noliks savās vietās," pārliecināta I.Ņikuļina. Viņai gan visvairāk žēl, ka, iespējams, pagaidām nāksies atteikties no vēl viena unikāla projekta — pilsētas objektu izgaismošanas, kura rezultātā Balvi pārtaptu par gaismas pilsētu un piesaistītu arvien vairāk tūristu.

Projektam sākotnēji nepieciešami 30 000 latu, kuri jau bija paredzēti budžetā, taču acīmredzot tos nāksies atvēlēt sociālajiem mērķiem, tomēr priekšsēdētāja ir pārliecināta, ka agri vai vēlu šis projekts tiks īstenots. "Man nejauši sanāca iepazīties ar līdzīgu projektu Somijā, Tamperē, kur pilsēta iegaismojas pa sīkām detaļām, pa fragmentiem. Izskatās fantastiski. Muzeju naktī mēs jau izgaismojām savus akmeņus Lāča dārzā, tas bija tāds skaistums, visa pilsēta naktī nāca skatīties. Balvi ir otrā pilsēta Latvijā, kur saule uzaust visagrāk, tāpēc gribam, lai mūsu pilsēta būtu izgaismota," uzskata I.Ņikuļina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas