Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Benedikts XVI: Latvija noteikti kļūs par attīstības paraugu

Sestdien apritēs 20 gadu kopš Latvijas un Svētā Krēsla diplomātisko attiecību atjaunošanas. Šogad augustā apritēja arī 90 gadu kopš Svētais Krēsls atzina Latvijas republikas nodibināšanu. 

Kopīgajā deklarācijā, kuru pirms 20 gadiem parakstīja Latvijas ārlietu ministrs Jānis Jurkāns un Svētā Krēsla īpašais sūtnis, Metas arhibīskaps Audris Jozs Bačkis, uzsvērts, ka "diplomātiskās attiecības, kas tika vardarbīgi pārtrauktas 1940.gada 5.augustā, ir atjaunotas no šīs dienas, 1991.gada 1.oktobra".

20 diplomātisko attiecību gadi ir iezīmējušies ar cieņas pilnu, konstruktīvu un draudzīgu sadarbību abu valstu starpā. "Tagad, neatkarības laikā, Latvija var sniegt lielu devumu starptautiskajai kopienai," savā rakstiskajā atbildē Latvijas vēstnieka pie Svētā Krēsla Einara Semaņa akreditācijā norādīja pāvests Benedikts XVI, uzsverot, ka uz šo kristīgajā tradīcijā iesakņoto vērtību pamata tika veidota Eiropas kultūra un radītas nozīmīgākās institūcijas.

"Stiprinot radošo garu un kultivējot Dieva dotās dāvanas, respektējot personas cieņu un cilvēka dzīvību, veicinot pret garīgajām un transcendentālajām vērtībām atvērtu humānismu, Latvija noteikti kļūs par attīstības paraugu," norāda Benedikts XVI.

Īsi pēc neatkarības atjaunošanas Latviju apmeklēja Romas pāvests Jānis Pāvils II, kura pastorālā vizīte Latvijā 1993.gadā bija vēsturisks notikums ne tikai Latvijas katoļu dzīvē, bet visas Latvijas vēsturē. Savas vizītes laikā Jānis Pāvils II īpaši uzvēra ekumenisma attīstību Latvijā, norādīdams uz to kā svarīgu nacionālās vienotības un tautas atjaunotnes elementu. Arī pāvestam Benediktam XVI ir izteikts vairākkārtējs ielūgums apmeklēt vizītē Latviju. Visi atjaunotās Latvijas prezidenti - Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers, kā arī citas Latvijas augstākās amatpersonas ir apmeklējušas Vatikānu, tādējādi apstiprinot Latvijas un Svētā Krēsla ciešo valstisko sadarbību un apliecinājumu garīgo vērtību klātbūtnes nepieciešamībai sabiedrībā, uzsvēra Ārlietu ministrijā.

Kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas Latviju pie Svētā Krēsla pārstāvējuši trīs ārkārtējie un pilnvarotie vēstnieki - Aija Odiņa, Atis Sjanīts un Alberts Sarkanis. Šobrīd Latvijas vēstnieks pie Svētā Krēsla ar rezidenci Polijā ir Einars Semanis. Svēto Krēslu Latvijā pārstāv apustuliskie nunciji ar rezidenci Lietuvā un pašlaik Svēto Krēslu Latvijā pārstāv arhibīskaps Luidži Bonaci. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas