Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Bergmanis aicinājis Stoltenbergu NATO samitā iekļaut jautājumu par sabiedroto spēku ilgtermiņa klātbūtni Baltijā

Nākamā NATO samita izskatāmo jautājumu lokā jābūt lēmumiem par sabiedroto spēku ilgtermiņa klātbūtnes nepieciešamību Baltijas valstīs, tā tikšanās laikā ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu norādīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Sarunā ar NATO ģenerālsekretāru aizsardzības ministrs informēja par 2016.gada valsts budžeta apspriešanas gaitu, uzsverot Latvijas ciešo apņemšanos jau nākamgad aizsardzības nozarei sasniegt 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), savukārt 2018.gadā tie būtu 2% no IKP, aģentūru LETA informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Līga Krapāne.

"Atbilstoši drošības situācijai mēs esam palielinājuši savus aizsardzības izdevumus un paliekam nelokāmi savā apņēmībā sasniegt 2% no IKP valsts aizsardzībai līdz 2018.gadam," apliecināja Bergmanis.

Vienlaikus ministrs uzsvēra sabiedroto klātbūtnes Latvijā un Baltijas valstīs lielo nozīmi, vēršot uzmanību uz to, ka nākamā NATO samita, kas norisināsies nākamgad Varšavā, izskatāmo jautājumu lokā jābūt lēmumiem par sabiedroto spēku ilgtermiņa klātbūtnes nepieciešamību Baltijas valstīs. "No savas puses Latvija dara un darīs visu, lai sabiedroto spēku uzturēšanās Latvijā tiktu atbalstīta ar atbilstošas infrastruktūras izveidošanu un nodrošināšanu," sacīja ministrs.

Bergmanis arī skaidroja, ka Latvija apzinās, ka sabiedroto spēku klātbūtne nav pašsaprotama lieta un primāri mums pašiem ir jāpaaugstina mūsu bruņoto spēku kaujas spējas - jāpalielina skaitliskais to sastāvs un ievērojami jāuzlabo tehniskais nodrošinājums visām Nacionālo bruņoto spēku (NBS) struktūrām," pauda aizsardzības ministrs.

Sarunas dalībnieki arī bija vienisprātis, ka NATO spēku mācību mērķiem ir jābūt pastāvīgi papildinātiem, ņemot vērā esošās situācijas izmaiņas. "Mēs augsti vērtējam NATO Krīzes menedžmenta mācības, kas 2016.gadā būs bāzētas uz reāliem draudiem," sacīja ministrs. "Mēs sagaidām, ka tajās radīsies jauni kolektīvas aizsardzības instrumenti saskaņā ar NATO Gatavības rīcības plānu. Tam ir jāatklāj turpmākās prasības NATO. Latvija mācībās iesaistīs valdību ar mērķi pieņemt galvenos lēmumus," norādīja Bergmanis.

Aizsardzības ministrs un NATO ģenerālsekretārs pārrunāja arī ātrās reaģēšanas spēku stiprināšanu un Alianses darbu pie vispārējā apdraudējuma spektra novēršanas.

Jau vēstīts, ka Bergmanis līdz 8.oktobrim piedalīsies NATO dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, Beļģijā, kurā cita starpā tiks pārrunāti Sīrijas krīzes potenciālie risinājumi, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā.

Sanāksmē ministri apspriedīs arī Gatavības rīcības plāna īstenošanu, rezultātus Velsas samita lēmumu īstenošanā un Varšavas samita uzdevumus. Tiks diskutēts arī par tādiem jautājumiem kā hibrīddraudi, kiberdrošības uzlabošanas iespējas alianses dalībvalstīs un NATO reformu īstenošana. Aizsardzības ministri pārrunās arī NATO un Gruzijas sadarbību.

Tāpat NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā notiks triju Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās, lai pārrunātu reģionālo sadarbību jaunajā drošības situācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas