Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bērnu slimnīcā unikālā operācijā atdala smadzeņu puslodes

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pirmo reizi vēsturē tika veikta unikāla operācija – hemisferotomija jeb smadzeņu pusložu atdalīšana, kuras mērķis ir novērst epilepsijas pacienta veselības stāvokļa pasliktināšanos. Operācija tika veikta ar Bērnu slimnīcas fonda finansiālu atbalstu, portālu Diena informē BKUS.

"Operācija tika veikta nepilnus divus gadus vecam bērnam, kuram viena no smadzeņu puslodēm ir neglābjami bojāta un rada epilepsiju, turklāt traucē veselajai smadzeņu puslodei normāli funkcionēt. Lai bērna veselības stāvoklis uzlabotos, bija nepieciešams slimo smadzeņu puslodi nodalīt no veselās, tādā veidā novēršot epilepsijas lēkmes un veicinot veselās smadzeņu puslodes darbības uzlabojumus," skaidro bērnu neirologs dr.Jurģis Strautmanis, uzsverot, ka šī ir viena no sarežģītākajām operācijām neiroķirurģijā.

Hemisferotomijas operācijas ir ļoti rets operācijas veids, ko nepieciešams veikt ne biežāk kā vienu reizi divos gados. Svarīgi, ka šādas operācijas veic bērna agrīnā vecumā. 

Unikālo operāciju veica BKUS neiroķirurgs kopā ar speciālistu no  Sahlgrenska universitātes slimnīcas Gēteborgā, anesteziologs - reanimatologs Aleksejs Mihejevs, anestēzijas māsa Aija Klekmane, operāciju māsas Karīna Brunovska un Egita Kvetkovska. 

"Bērnu slimnīcā strādā izcili ārsti, kuri vēlas un var nodrošināt mūsu bērniem pasaules līmeņa ārstniecību. Domāju, ka lielai daļai ziedotāju tieši mūsu ārstu darbs ir motivācija atbalstīt Bērnu slimnīcu, jo katru gadu kopā izdodas palīdzēt daudziem bērniem atgūt veselību tepat Latvijā. Arī šajā reizē, pateicoties ziedotājiem un mūsu ārstiem, bērns visu nepieciešamo varēja saņemt Bērnu slimnīcā un pēc palīdzības nebija jādodas ārpus Latvijas. Pagājušajā gadā Bērnu slimnīcas fonds izlietoja aptuveni 100 000 eiro, lai mūsu pacientiem nodrošinātu dažādas operācijas tepat, un arī turpmāk šī būs viena no mūsu prioritātēm, rūpējoties par bērnu veselību Latvijā," saka Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

 

Top komentāri

Margarēta
M
Man laikam ir problēmas ar uztveri, bet kāpēc ir jāvāc ziedojumi operācijai, kuru valsts slimnīcā veic šīs slimnīcas štata personāls?
Buks
B
Malači, dakteri! Kārtējo reizi pierādīja savu varēšanu. Tomēr tas, ko pirms gadiem 90 izdarīja profesors Preobraženskis, viņiem ne tuvu vēl neizdodas. Tā nu daži graiza uz pusēm Siāmas dvīņus, citi zīdaiņa smadzenes vai dara citādus brīnumus. Tā nu tiem /pusveselajiem/ naudiņas nepietiek. Bet publika aplaudē stāvot kājās, ka kārtējā dabas kļūda vai neveiksme varēs eksistēt uz sabiedrības rēķina varbūt dažus gadus ilgāk.
.
.
Kādreiz tādas operācijas sauca par lobotomiju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas