Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Bijušais DAP vadītājs lūdz premjeru izvērtēt Sprūdža darbu

Bijušais Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vadītājs Jānis Strautnieks vērsies pie premjera Valda Dombrovska (V) ar lūgumu izvērtēt un nepieciešamības gadījumā saukt pie atbildības Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP).

Kā pauda Strautnieks, viņš ministra rīkojumu par rotāciju uzskata par pretlikumīgu.

"Viņa rīcība un motīvi neatbilst tiesiskas un demokrātiskas valsts principiem, kā arī labai pārvaldībai. Rīkojumu, kas ir pretlikumīgs, nevaru pildīt. Esmu apņēmies korekti tiesā pierādīt, ka ministrs lietojis savu varu nesamērīgi, ignorējis likumu un rīkojies neētiski," skaidroja Strautnieks.

Vēstulē premjeram bijušais DAP vadītājs min, ka no 13.maija līdz 11.jūnijam slimības dēļ bijis pārejošā darbnespējā. Atgriežoties darbā, viņš iepazinies ar 12.jūnijā izsniegto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) 20.maija ierosinājumu par pārcelšanu Latvijas vides aizsardzības fonda administrācijas direktora amatā, kas DAP saņemts 23.maijā un VARAM 24.maija rīkojumu "Par Jāņa Strautnieka pārcelšanu".

Strautnieks uzsver, ka, iepazīstoties ar minētajiem dokumentiem, saskata prettiesisku, pretēji labas pārvaldības principam esošu rīcību, viņa cilvēktiesību un valsts civildienesta ierēdņa tiesību neievērošanu. Viņš skaidro, ka nav pietiekami izvērtēta ierēdņa atbilstība ieņemamajam amatam, viņa likumā garantētās tiesības uz sava viedokļa paušanu ir tikušas pārkāptas.

Bijušais DAP vadītājs vēsta, ka maija sākumā VARAM nosūtījis vēstuli ar jautājumiem, taču atbildes uz tajā uzdotajiem jautājumiem nekādā formā nav sniegtas. Tāpat viņš Dombrovskim akcentē, ka Sprūdžs nekad nav ticies ar viņu un apspriedis rotācijas ieceri. "Es nekad neesmu paudis vēlmi ieņemt man piedāvāto amatu vai izteicis neapmierinātību ar līdzšinējo DAP ģenerāldirektora amatu. No sekojošā izriet, ka ministrs Sprūdžs ir paudis nepatiesu informāciju presei, maldinājis sabiedrību un manus kolēģus," min Strautnieks.

Tāpat viņš vērš uzmanību uz to, ka ministrs ar savu rotācijas rīkojumu ir aizskāris tiesības uz privāto (ģimenes) dzīvi. "Šajā gadījumā šīs tiesības būs pārkāptas, jo mana dzīvesvieta un darba vieta ir Siguldas apkaime, bet amats un darba vieta, uz kuru mani vēlas pārcelt, atrodas Rīgas centrā, proti, lai nokļūtu līdz darba vietai un pēc darba laika beigām atgrieztos mājās, būs nepieciešams vidēji divas stundas ilgāks laika periods, kāds tas ir šobrīd, un tas ir ievērojami lielāks laika daudzums, kas tiks atņemts no manas privātās dzīves, tādējādi tiek pārkāptas manas cilvēktiesības," min Strautnieks.

Strautnieks informē, ka 12.jūnijā iesniedzis VARAM iebildumus pret procedūru, kādā ir izdoti rīkojumi, norādot, ka nepiekrīt pildīt ar prettiesisku rīkojumu viņam uzdotus pienākumus, kā arī izklāstījis savus argumentus un lūgumu nekavējoties atcelt rīkojumu un atjaunot viņu DAP ģenerāldirektora amatā.

Jau ziņots, ka ir stājies spēkā Sprūdža rīkojums par Strautnieka pārcelšanu no DAP ģenerāldirektora amata uz Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācijas (LVAFA) direktora amatu.

Kā norāda VARAM, Strautniekam LVAFA direktora amata pienākumi bija jāuzsāk pildīt nākamajā dienā pēc slimības lapas noslēgšanas, proti, 12.jūnijā. LVAFA Strautnieks nav ieradies jau vairākas dienas, ministrijai nav zināmi darba kavēšanas iemesli, tādēļ ir noformēti akti par prombūtni. Pašlaik saskaņā ar amata aprakstu LVAFA direktora pienākumus ieceltā direktora prombūtnes laikā pilda direktora vietnieks - Projektu daļas vadītājs Jānis Rudzītis.

DAP ģenerāldirektore saskaņā ar ministra rīkojumu ir Sandra Bērziņa.

Kā iepriekš norādīja Sprūdžs, veicot izmaiņas DAP vadībā, viņš saskāries ar spēcīgu pretestību no augstāko valsts amatpersonu puses. Intervijā laikrakstam Diena, atbildot uz jautājumu, vai ministrijā vēl spokojas iepriekšējā ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) gars, Sprūdžs atzinis, ka ministrijā vēl joprojām ir viens vecās sistēmas vadītājs, kuru viņš uzskata par arhitektu nozīmīgākajām dabas aizsardzības problēmām valstī. Tomēr šim ierēdnim beidzot esot atrasts aizstājējs.

"Piedāvājām rotāciju. Tad man zvanīja Valsts prezidents," piebilda ministrs. Lūgts precizēt, vai ir gadījums, ka Valsts prezidents vai kāda cita koalīcijas partija iejaucas personāla risināšanas jautājumos, viņš atbildējis apstiprinoši, gan neprecizējot konkrēto gadījumu, norādot, ka to paši var izkalkulēt.

Ministra preses sekretāre Maija Pētermane apstiprināja, ka ministrs intervijā runājis par Strautnieka rotāciju uz citu amatu.

Prezidenta preses padomniece Līga Krapāne informēja, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš ir telefoniski sazinājies ar Sprūdžu saistībā ar iespējamo Strautnieka rotāciju, lai uzzinātu ministra argumentāciju par rotācijas iemesliem. Tomēr nedz ierosinājumus, nedz ieteikumus Bērziņš ministram nav izteicis. Kā norādīja Krapāne, Valsts prezidenta interese par šo jautājumu ir saistīta ar to, ka viņš Strautnieku vērtē kā vienu no pieredzes bagātākajiem profesionāļiem dabas aizsardzības jomā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas