Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bijušie priekšnieki atgriežas pagastos

Lielākā daļa novadu bija plānojuši apiet ierobežojumus

Gandrīz 80% jauno novadu ir meklējuši veidus, kā apiet likumā noteikto pagastu pārvaldes vadītāju izraudzīšanās kārtību, kas paredz ierobežojumus šos amatus ieņemt novada domes deputātiem. Tāds secinājums radies Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrijai, iepazīstoties ar situāciju jaunajos novados. Pagasta pārvalde ir iestāde, kurai ir nepieciešams vadītājs, Dienai uzsvēra ministrijas valsts sekretāra vietnieks Artis Stucka, komentējot vairāku pašvaldību nodomu atteikties no pagastu pārvalžu vadītāju iecelšanas, bet pa aplinkus ceļiem deleģēt to pārraudzību deputātiem.

Ministrija jau ir saņēmusi iedzīvotāju vēstules, kurās neziņas māktie taujā, kurš būs galvenais cilvēks pagastā, pie kura vērsties. Dome nevar neiecelt pilsētas, vai pagasta pārvaldes vadītāju, bet tā var lemt par pārvalžu apvienošanu un izraudzīties vienu vadītāju divām pārvaldēm, katrā no tām nodrošinot pakalpojumu pieejamību. Šo iespēju izmanto, piemēram, Talsu, Saldus, Ludzas novadi. Pārvalde dažviet netiek veidota pagastos un pilsētās, kurās ir novadu administratīvie centri.

Meklē apvedceļus


Dažviet domes cerēja pagastu pakalpojumu sniegšanas vietu pārraudzību nodrošināt citādāk — izveidojot vairāku mēra vietnieku amatus kā Grobiņā ar domu, ka katrs vietnieks pieskatīs pa vienam pagastam. Durbē, kas gan ir neliels novads, pieskatīšanu veiktu teritoriālās komitejas deputāti, bet pārvalžu priekšnieka pienākumi būtu uzticēti domes izpilddirektoram. Viņš gan var būt tikai vienas pārvaldes priekšnieks. Tukuma novadā pagaidām pārvaldes vada bijušie izpilddirektori, kuri bija arī pagastu priekšnieki, bet daļa no viņiem tagad ir ievēlēta domē. Deputāta amats nav savienojams ar izpildinstitūcijas vadītāja posteni, uz ko ir norādījis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ministrijai sniegtajā atzinumā, kuru tā lūdza pēc iepazīšanās ar situāciju Tukuma novadā. Tā priekšsēdis Juris Šulcs (Tukuma pilsētai un novadam) Dienai atzina, ka dome ir gatava ieklausīties ministrijas ieteikumos. Viņš pieļauj, ka vairāki domnieki vēlēsies vadīt pagastu pārvaldes un noliks mandātus.

Ļoti daudzos novados jau ir notikusi deputātu maiņa, galvenokārt no mandātiem ir atteikušies bijušie pagastu priekšnieki. Rēzeknes novadā tos ir nolikuši astoņi deputāti. No vienas puses tas varētu atvieglot domju vadītāju darbu, jo nebūtu viegli vadīt pašvaldību, ja līdzās ir vēl vairāki vietējie līderi. Taču uz domes kvalitatīvo sastāvu deputātu maiņa varētu atstāt negatīvu iespaidu. Priekšsēži lēš, ka pašvaldību darbā nepieredzējušiem deputātiem, kas nāk vietā, būs nepieciešams pusgads, lai iegūtu vajadzīgās prasmes.

Rīko konkursu, ieceļ savējo

Atšķirīga ir arī pagastu pārvalžu vadītāju izraudzīšanās kārtībā. Uz to var attiecināt pašvaldību likuma pārejas noteikumos noteikto, ka visām iepriekšējās pašvaldības ieceltajām amatpersonām un pašvaldības iestāžu un uzņēmumu darbiniekiem ir tiesības turpināt darba attiecības neatkarīgi no domes (padomes) nomaiņas, un tādā gadījumā priekšroka būtu bijušajiem izpilddirektoriem, vai priekšsēžiem. Taču informācija medijos un neoficiāli signāli liecina, ka dažos novados notiekot nemotivēta izrēķināšanās ar iepriekšējās varas cilvēkiem. To pašvaldību vidū, kur vairāki bijušie pagastu izpilddirektori ir zaudējuši amatus un nav saņēmuši iespēju vadīt pārvaldi, ir arī Balvu novads. Novada mērs Jānis Trupovnieks (TB/LNNK) to nesaistīja ar izrēķināšanos un sev izdevīgu cilvēku iecelšanu, bet tikai ar ieklausīšanos domnieku ierosinājumos par to, kurš cilvēks viņu pārstāvētajos pagastos no profesionālā viedokļa būtu vispiemērotākais šim amatam.

Daļā pašvaldību ir izsludināti konkursi uz pārvalžu vadītāju amatiem. Tādus rīko, piemēram, Bauskas, Talsu novados. Ventspils novadā konkurss ir tikai uz Usmas pagasta pārvaldes vadītāja amatu, jo tā izvēle izraisīja kaislības un ir veikta pat iedzīvotāju aptauja — tajā par atbalstu bijušajam pagasta priekšniekam Gendriham Šķesteram (ZZS) parakstījušies 152 cilvēki, bet 202 iedzīvotāji bijuši par Ēriku Upīti, kurš priekšnieka pienākumus pildīja pēc G.Šķestera atcelšanas reizē ar vēl vairākiem amatbrāļiem. Ventspils novada priekšsēdis Aivars Mucenieks (ZZS) informēja, ka konkursā uz šo posteni ir pieteikušies 13 pretendenti un ir iespēja, ka amatu neiegūst neviens no abiem sāncenšiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas