Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Bojāgājušā fotogrāfa tuviniekus šokē ārstu rīcība un policijas attieksme

Fotogrāfu Valdi Lavrinoviču (54) tuvinieki pēdējoreiz dzīvu redzēja 12. aprīļa pēcpusdienā, kad viņu aizveda ātrā palīdzība. Krītot pa kāpnēm, viņš bija pārsitis galvu. "Asinis nevis tecēja, bet straumēm lija," atminas viņa sieva Natālija. Valdi aizveda uz Stradiņa slimnīcu, taču tur viņš uzturējās tikai līdz pulksten 23.

Viņu izrakstīja. Kas notika pēc tam, ziņu nav - Valdis pazuda bez vēsts. Pēc mēneša viņa līķi atrada slimnīcas teritorijā - piecu minūšu attālumā no uzņemšanas nodaļas - padziļinājumā zem transplantācijas nodaļas korpusa logiem. Policija pazudušo slimnīcas teritorijā nebija meklējusi.

Pēc notikušās nelaimes sievai Natālijai palikusi virkne neatbildētu jautājumu. Viņa nesaprot, kāpēc pacientu ar galvas traumu pēc liela asiņu zuduma tik vēlu vakarā izraksta un palaiž mājās. "Kāpēc nevarēja piezvanīt tuviniekiem, lai kāds atbrauc pakaļ, tas būtu saprotami un cilvēciski. Mēs ātrajiem atstājām savus telefona numurus," saka Natālija. Neesot arī skaidrs, kāpēc policija Valdi meklēja tik pasīvi, kāpēc neievietoja viņa fotogrāfiju policijas mājaslapā bezvēsts pazudušo sarakstā.

P. Stradiņa slimnīcas Neatliekamās medicīnas centra vadītājs Valērijs Ratobiļskis par notikušo saka - pacients slimnīcā pavadīja septiņas stundas, un tas bijis pietiekami ilgs laiks, lai veiktu nepieciešamo ārstēšanu, izmeklējumus, tajā skaitā datortomogrāfiju, sniegtu pacientam rekomendācijas. Neesot bijusi vajadzība turpināt pacientu ārstēt slimnīcā, tāpēc viņš izrakstīts. "Pēc manā rīcībā esošās informācijas, pacients bija adekvāts, spēja atbildēt uz visiem jautājumiem. (..) Viņš bija saņēmis nepieciešamo ārstēšanu, dzīvībai nebija apdraudējuma, galvas smadzenēs nebija nekādu traumatisku bojājumu," skaidro V. Ratobiļskis.

Mediķi par pacienta izrakstīšanu tuviniekiem neesot ziņojuši, jo pacients pats bijis rīcībspējīgs, neesot arī bijuši tuvinieku kontakti. Tiesa, grūti saprotams, kā varēja gadīties, ka veselu mēnesi slimnīcas teritorijā nepamana cilvēka mirstīgās atliekas. Slimnīcā saka: iespējams, nevienam nebija vajadzības doties uz 24. korpusa sētas pusi. Taču to, vai Stradiņu mediķi pieņēmuši pareizus lēmumus par V. Lavrinoviča ārstēšanu, vēl skaidros Veselības inspekcija. Tā otrdien pieņēma lēmumu sākt pārbaudi - veikt ekspertīzi, lai vērtētu pacientam sniegtās veselības aprūpes kvalitāti.

Diena uzzināja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē, policija sākusi kriminālprocesu, tiek veiktas ekspertīzes, lai noskaidrotu V. Lavrinoviča nāves cēloni. Uz jautājumu, kāpēc policija pat savā mājaslapā neievietoja pazudušā fotogrāfiju, policijas pārstāvis Toms Sadovskis atbild: "Policija pati izskata, kādas izmeklēšanas darbības jāveic." Policija pārbaudījusi pazudušā dzīvesvietas apkaimi, aptaujājusi paziņu loku, bet Stradiņa slimnīcas teritoriju policija gan neesot pārmeklējusi. 12. maijā tika atrasts V. Lavrinoviča līķis.

V. Lavrinoviča sieva Natālija atminas dienu, kad vīrs pazuda. Pirms nelaimīgā kritiena viņš esot nedaudz iedzēris, bet, visticamāk, ne vairāk kā vienu pudeli alus. Kad atbraukuši ātrie, Valdim asinis nevis tecējušas, bet gāzušās, kāpņutelpa pludojusi. Uz slimnīcu mediķu pavadībā V. Lavrinovičs devies viens, sieva devusies uz darbu, māte bija saslimusi. Neko ļaunu nenojaušot, nākamās dienas rītā Natālija zvanījusi uz Stradiņa slimnīcu, interesējusies, kurā palātā Valdis atrodas. "Pateica nepareizi, ka no rīta izrakstīts. Esot bijis viegls smadzeņu satricinājums, galvas reibonis," saka Natālija.

Slimnīca gan šādu diagnozi neapstiprina, tikai norāda, ka pacientam bijusi galvas trauma. Tuvinieki daudzviet pilsētā izlīmēja paziņojumus, lūdzot atsaukties cilvēkus, kuriem ir kāda informācija par Valdi, meklēšanā iesaistījuši organizāciju Bezvests.lv ar īpaši apmācītiem suņiem. "Mēs nespējām sēdēt dīkā. Valda mamma sēdēja dienu un nakti pie durvīm - bet ja nu es aiziešu gulēt un nesadzirdēšu, kad viņš nāk mājās. Viņa mēnesi neizgāja laukā no mājām," saka Natālija.

Top komentāri

Māris
M
dzert vajag mazāk! kāda starpība, kur viņš paklupa- visiem paliktu labāk, ja viņš atrastos 100 metrus tālāk?! slimnīca nav atrezvilovka....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas