Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Bordāns pieļauj Brasas cietuma darbības atsākšanu

Valstij nevēloties investēt ieslodzījuma infrastruktūras atjaunošanā, iespējams, nāksies atjaunot Brasas cietumu, otrdien Saeimas Juridiskajā komisijā atzina tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Liepājas cietuma celtniecībai papildu līdzekļi 45 miljonu eiro apmērā ieplānoti tikai 2022.gada budžetā. Nākamā gada valsts budžetā nauda tam nav atvēlēta, neskatoties uz to, ka šogad noslēdzās konkurss par jauna cietuma celtniecību un augustā bija jāsāk būvdarbi, komisijā skaidroja ministrs.

"Ņemot vērā, ka jauna cietuma būvniecība atlikta, mums būs jādomā par esošo un novecojošo cietumu remontiem nepieciešamo papildu līdzekļu piesaistīšanu. Ja reiz neuzskata par iespējamu investēt un būvēt cietumu, tad redzam iespēju atjaunot slēgto Brasas cietumu," norādīja Bordāns.

Ministrs gan nepieļaujot iespēju, ka varētu aizmirst par jauna cietuma būvniecību. "Nav jau nekādas izejas, jo es neredzu nekādu labumu sabiedrībai, ja remontēsim esošās cietumus, kas vēl vairāk prasīs līdzekļus," uzsvēra ministrs.

Politiķis norādīja, ka jauns cietums nenozīmē tikai jaunu ēku, bet arī modernu ieslodzīto personu resocializāciju. Nebūvējot jaunu cietumu un neattīstot ieslodzīto resocializāciju, valsts būs spiesta katru gadu palielināt budžetu Iekšlietu ministrijai, proti, nāksies palielināt policistu skaitu, jo cietumos pieaugs noziedznieku skaits, pārliecināts Bordāns.

Jau ziņots, ka Brasas cietumu likvidēja šogad 1.aprīlī. Ieslodzījumu vietu pārvaldes pārstāve Aija Fedorova šogad martā skaidroja, ka novecojošo Brasas cietuma ēku uzturēšana Ieslodzījuma vietu pārvaldei ar katru gadu kļuva arvien apgrūtinošāka un finansiāli nelietderīgāka. Viņa arī norādīja, ka to pārbūve vai rekonstrukcija, ievērojot Latvijai saistošās starptautiskās soda izpildes prasības, nav iespējama, ņemot vērā ēku slikto tehnisko stāvokli un šādai pārbūvei nepieciešamos ieguldījumus.

Savukārt Bordāns tolaik norādīja, ka cietuma slēgšana ir vēsturisks pagrieziens. Ministrs uzsvēra, ka reformas kriminālsodu izpildes jomā un dinamiski pieaugošā resocializācijas attīstība prasa aizvien augstāku cietumu personāla kvalifikāciju un spēju reaģēt uz jauniem izaicinājumiem. Jaunās pieejas prasa arī jaunu ieslodzījuma vietu infrastruktūru, kurā ir ne tikai efektīvi drošības un uzraudzības risinājumi, bet arī personāla darba specifikai atbilstoši apstākļi, viņš uzsvēra.

Tikmēr Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure atgādināja, ka Latvija ir uzņēmusies pildīt noteiktas starptautiskās saistības, savukārt Eiropas Komiteja spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanai (CPT) 2018.gadā ziņojumā Latvijas valdībai pārmeta kavēšanos ar jauna cietuma būvniecību un vērsa uzmanību uz nepieciešamību šo jautājumu risināt.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Kur problēma? Paņemiet to cietumu, uztaisiet kvalitatīvu remontu (lai atbilst Eiropai) un ekspluatējiet kā cietumu! Ja dabūsiet Eiropas naudu priekš jauna cietuma, Brasas cietumu varēs pārveidot par viesnīcu!
Enģeļa viesis
E
Uzskatu, ka visus deputātus un viņu priekštečus vajag ielikt cietumā un lai ar darbu izpērk to zaglīgo genocīd politiku, ko viņi realizē pret LV tautu!
Tiesu izpildītāju mafija
T
Savā pirmajā ministrēšanas periodā Bordāns apstiprināja nenormāli augstuss tiesu izpildītāju tarifus. Kad priekšveļēšanu debašu laikā Gobzems viņa to iebāza degunā, tad Bordāns taisnojās, ka neesot pie vainas un solīja to ievēlēšanas gadījumā sakārtot. Bet tagad izliekas, ka ar tiem tarifiem viss ir kārtībā. Nelietīgs krāpnieks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas