Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Bordāns: UR datu atvēršana veicinās konkurenci

Uzņēmuma reģistra (UR) datu padarīšana pieejamu sabiedrībai veicinās konkurenci datu atkalizmantotāju vidū, tādēļ Tieslietu ministrija tam noņem šķēršļus, uzskata tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Ministrs ar sava preses sekretāra Andra Vitenburga starpniecību pauda, ka atsevišķi uzņēmēji, kas izmanto UR iesniegto informāciju jaunu produktu radīšanai līdz šim ir guvuši lielu peļņu, meklē aizbildinājumus, lai nepieļautu datu pieejamību sabiedrībai bez maksas.

Bordāns norādīja, ka patlaban UR informāciju atkalizmantošanas nolūkā saņem četri komersanti, kas rada savus pakalpojumus. "Viņi savus līdzekļus turpmāk varēs ieguldīt jaunu inovatīvu risinājumu radīšanā. Tas tikai veicinās konkurenci, tāpēc mēs noņemam šķēršļus," skaidroja ministrs. 

Jau vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pagājušajā nedēļā lēma virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā grozījumus UR likumā, kas paredz, ka no nākamā gada 7.janvāra būtiski pieaugs UR publiski pieejamo datu apjoms.

Grozījumu anotācijā skaidrots, ka ar plānotajiem grozījumiem palielināsies tas informācijas apjoms, ko UR tīmekļvietnē varēs redzēt bez maksas, tostarp personas identificējošo informāciju, piemēram, uzņēmumu valdes īpašnieku un valdes locekļu personas kodus.

Likumprojektā norādīts, ka reģistrācijas lietu dokumenti tiks dalīti publiskajā un nepubliskajā daļā. Publiskajā daļā tiks iekļauti ieraksti, ziņas no reģistrācijas lietā esošajiem dokumentiem par kompetentu iestāžu vai amatpersonu lēmumos un rīkojumos noteiktajiem nodrošinājuma līdzekļiem, ja tādi ir noteikti, ziņas no SIA dalībnieku reģistra nodalījuma par sabiedrības ar ierobežotu atbildību dalībniekiem un mantojuma aizgādņiem, ziņas par juridisko personu patiesajiem labuma guvējiem, citas ziņas, kuru pieejamību UR noteic normatīvie akti. Tāpat publiskajā daļā tiks iekļauta virkne citu reģistrācijas lietā esošo dokumentu.

Anotācijā skaidrots, ka, piemēram, likumprojekts neparedz mainīt dokumentu apjomu, kurus šobrīd saņem vai kurus jebkuram šobrīd ir tiesības saņemt atkalizmantošanas nolūkā. Šobrīd spēkā esošais regulējums attiecībā uz UR informācijas atkalizmantošanu paredz ierobežojumu atkalizmantot UR rīcībā esošos reģistrācijas lietu dokumentus, izņemot gada pārskatus. Ņemot vērā, ka dokumentus - ne publiskās, ne nepubliskās daļas, izņemot gada pārskatu dokumentus - nav atļauts atkalizmantot, UR atkalizmantošanas nolūkam dokumentus jau šobrīd neizsniedz un attiecīgi - atkalizmantotāji tos nesaņem.

Anotācijā arī norādīts, ka UR tīmekļvietnē nākotnē tiks nodrošināta iespēja ikvienam interesentam iegūt publiski ticamus UR reģistru ierakstus un citas ziņas bez maksas un autorizācijas. Līdz ar to sabiedrībai aktuālā informācija būs pieejama tūlītēji, bez maksas, bez starpniekiem, bez papildu darbībām autorizācijai, tādējādi samazinot resursu patēriņu un slogu noteikta apjoma informācijas saņemšanai. Tāpat tiks novērsta nepieciešamība pieprasīt izziņu no reģistriem, jo nepieciešamā informācija būs iegūstama UR tīmekļvietnē nekavējoties bez maksas.

UR pārstāve Dace Zandfelde iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka UR likuma grozījumu būtība ir tāda, ka UR reģistru dati turpmāk būs pieejami tieši no UR, bez starpniekiem, bez līgumsaistībām un tiešsaistē, tostarp veicinot jaunu spēlētāju ienākšanu un jaunu komercpakalpojumu izstrādi informācijas atkalizmantošanas nozarē. Daļa valsts reģistru datu turpmāk būs brīvi pieejami tiešsaistē, daļa - tiešsaistē, bet ar autorizāciju un daļa - pēc pieprasījuma.

Saeima minēto likumprojektu pirmajā lasījumā skatīs 30.oktobrī.

Top komentāri

kas dārzā
k
Bulšits! Jau šobrīd ikvienam, kurš grib izziņu par savu kompāniju ir jāmaksā UR 30 eiro!!! Valsts ir pierādījusi sevi kā nejēdzigāko IT projektu veidotāju visidiotiskākā veidā iztērējot simtiem miljonu eiro - skolas.lv, emdedicīna, elatvija uc IT brīnumi. Lai padarītu par "bezmaksas" šo UR pakalpojumu valsts gatava kādam savējam samaksāt desmitiem miljonus, par šī dublējoša pakalpojuma ierīkošanu, kas finālā tāpat bus maksas pakalpojums. Kas tas par vājprātu? Vai valsts ir beigusi pirkt Microsoft, Oracle, Cisco uc. programmatūras un IT risinājumus? Jeb karš tiek izvērsts tikai pret pašmāju IT izstrādājumiem?
Dionīss
D
Tukša demagoģija!
Saeima
S
Kalpošana krievbandītiem veicinās politiskās caurejas turbulenci
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas