Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ceļš pie latgaliskā

Literatūrzinātniecei Ilgai Šuplinskai spilgtā atmiņā palicis, kā Latvijas Universitātes Lielajā Aulā viņa lasīja savu pirmo zinātnisko referātu. Sarkdama un bālēdama, gandrīz vai ģībdama – tāpēc, ka latgaliski! Bet tagad viņa ir viena no aizrautīgākajām latgaliešu valodas tiesību cīnītājām. Ilga iestājas par to, lai šo valodu mācītu Latgales skolās un paralēli valsts valodai lietotu publiskajā sfērā.

Ilga jautā: "Kas mēs esam: minoritāte Latvijā ar savu etnisko, valodas, reliģisko atšķirību vai tomēr viena tauta ar divām valodām?" Atbildes un pārdomas uzklausīja Anna Rancāne.


Top komentāri

Paija
P
Patīk man Latgale, latgaliskais, jo tajā vienmēr sastopams kāds košs akcents gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Visādā ziņā Latgali var pamanīt jebkurā brīvdabas gadatirgū ar savdabīgo un īpašo. Dažādība latvisko padara tikai krāšņāku.
Johansons Bihansons
J
Kas ir čangalis? Pārbijies krievs, kas runā latviski. Te arī atbilde par to tā saucamo latgaliešu valodu. Tas ir dialekts.
Lasītājs
L
Valoda ir mainīgs nevis statisks veidojums. Laika gaitā dažas valodas zūd un citas veidojas. Latviešu valoda ir vairāku valodu savienojums. Saukārt latgaliešu valodai saknes ir latviešu valoda, gluži kā latviešu valodai saknes ir kuršu, latgaļu, zemgaļu un sēļu valodās. Mēs saprotam, ka latviešu valoda nav latgaļu valoda. Tad kāpēc daudzi saka, ka latgaļu valoda ir latviešu valoda. Paradokss.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas