Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Ceturtdien notiks globāla akcija tīrākas planētas un depozīta sistēmas atbalstam

Ceturtdien, 9. maijā visā pasaulē notiks globāla akcija tīrākas planētas un depozīta sistēmas atbalstam. Akcija notiks visos piecos kontinentos, tajā piedalīsies vides aktīvisti no 25 valstīm. Plkst. 9 no rīta pēc vietējā laika vietā, kas nozīmīga vietējai sabiedrībai, ar drona palīdzību tiks fiksēts aktīvistu izveidots liels uzraksts Tīra planēta (Clean Planet). Latvijā akciju organizē biedrība Zaļā brīvība.

Akcija sāksies Jaunzēlandē, pēc tam turpināsies Austrālijā, Ķīnā, Honkongā, Indonēzijā, Filipīnās, Indijā, Irānā, Rumānijā, Latvijā, Čehijā, Itālijā, Norvēģijā, Beļģijā, Nīderlandē, Spānijā, Portugālē, Anglijā, Skotijā, Velsā, Argentīnā, Bostonā, Kanādā, Kalifornijā un Kostarikā.

Uzraksti tiks izveidoti dažādās valodās - Latvijā tas būs latviski – izvēloties kādu tieši šai zemei raksturīgu vietu – tā var būt kalna virsotne, kādas celtnes jumts, iela, upes vai jūras mala. Latvijas vides aktīvisti uzrakstu Tīra planēta veidos Rīgas jūras līča piekrastē. Uzraksts tiks nofotografēts ar drona palīdzību, pēc tam veidojot kadru virkni, kurā būs redzama akcijas norise 5 kontinentos, 25 dažādās pasaules valstīs. Piektdien attēli tiks publiskoti medijos un sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #cleanplanet.

Akcijas mērķis – panākt, lai depozīta sistēma tiktu ieviesta globālā mērogā. Depozītu sistēmu par piemērotāko, ekonomiski pamatotāko un videi draudzīgāko iepakojumu plūsmas pārvaldes sistēmu šobrīd atzinušas daudzas pasaules valstis, to skaitā – arī 17 Eiropas valstis. Dzērienu iepakojuma sistēma ir ieviesta arī mūsu kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā.

Latvijas patērētāji jau tagad par katru dzēriena iepakojumu maksā dabas resursa nodokli vai ražotāja atbildības sistēmām nepilnu 1 eirocentu, kas paredzēts atkritumu dalītai savākšanai. Taču lielākā daļa jeb aptuveni 65% atkritumu šobrīd tiek apglabāti poligonos, tā vietā lai tos savāktu un pārstrādātu.

“Latvijas mežos līdz pat 80% savākto atkritumu ir tieši PET pudeles,” uzsver vides eksperts, biedrības Zaļā brīvība vadītājs Jānis Brizga, “Jau vairākkārt esam stāstījuši, ka esošā atkritumu pārvaldes sistēma nenodrošina tik augstu atkārtoti izmantojamo un pārstrādājamo materiālu atpakaļ savākšanu procentu kā dzēriena depozīta sistēma. Ieviešot depozīta sistēmu, mēs iegūstam iespēju atpakaļ savākt ļoti augstvērtīgu materiālu, ko pēc tam var izmantot gan pārstrādei, gan atkārtoti kā dzērienu iepakojumu. Materiāls, kas šobrīd tiek iegūts, sašķirojot atkritumus šķirošanā poligonā, diemžēl šādiem mērķiem nav izmantojams.”

Akcijas veidotāji uzsver, ka efektīva depozīta sistēma nodrošina vairāk nekā 90% augstu dzērienu iepakojuma pārstrādes iespējamību, samazina vides piesārņojumu – gan īstermiņā (dzērienu iepakojums nemētājas mežos un pļavās), gan ilgtermiņā – tiek saudzēti dabas resursi, un liek preču ražotājiem izturēties atbildīgāk.

Globālās akcijas organizatori informē, ka 2015. gadā visa pasaulē tika pārdoti vairāk nekā 1,6 triljoni dzērieni plastmasas, alumīnija u.tml. iepakojumos. Aplēses liecina - ir liela iespējamība, ka jau šajā, 2019. gadā globālie pārdošanas apjomi dzērieniem, kas iepakoti alumīnija, plastmasas u.tml. iepakojumos varētu sasniegt pat 1,9 triljonus.

Neefektīvas atkritumu apsaimniekošanas sekas ir jūtamas visa pasaulē – liels apjoms dzērienu iepakojuma nonāk apkārtējā vidē vai arī tiek sadedzināti, vai  apglabāti poligonos; to pārstrādes iespēja tiek izmantota salīdzinoši mazos apjomos.

Top komentāri

zaļais
z
Es labprāt piedalītos akcijā tīrākas Latvijas un depozīta sistēmas atbalstam. Bet ar tiem, kuri cieš no lielummānijas un grib tēlot visas planētas glābējus, kaut kā neērti atrasties kopā.
Dostojevskis
D
Pat tad, ja jūs esat absolūts lūzeris, neprotat kārtīgi paveikt ne vienu darbu un pat citus vadīt neprotat... nebēdājiet, jums ir vēl dota iespēja skaļi izteikties par ekoloģiskām problēmām un atstāt gudra, patriotiska un sabiedrībai nodrīga cilvēka iespaidu. Nostājieties pie Daugavas un rādot ar roku uz ūdens virsmu kliedziet: "Šausmas, šausmas!" Jums drīz apkārt būs sapulcējies minimālais skaits partijas dibināšanai!
.
.
Notiks akcija nodokļu un nodevu palielināšanai, slēpjoties aiz "zaļiem lozungiem" un jaunatnes naivuma.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas