Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Citadeles cena - starp 1 eiro un 74 miljoniem

"Kopējā atlīdzības summa nevar būt mazāka par vienu eiro." Tieši tā līdztekus sarežģītam un investoram, ne valstij, izdevīgam cenas veidošanās mehānismam atrunāts Citadeles bankas vēl aizvien noslepenotajā pārdošanas līgumā, ar ko iepazinusies Diena.

Šis ir līdz šim lielā slepenībā turētais, ļaunākais scenārijs, kura iestāšanos pagaidām nav pieļāvusi neviena pēdējās nedēļās uzrunātā amatpersona. Tā vietā tiek optimistiski prognozēts, ka amerikāņu fonda Ripplewood vadītā investoru grupa piedāvās bankas gala cenas korekciju uz leju, kas būs tik nenozīmīga, ka valstij izdosies nosargāt līgumā atrunāto bāzes cenu - 74 miljonus eiro, kas vēl nesen tika uzskatīta par sliktāko scenāriju.

Nedēļu pirms līguma parakstīšanas valdība aiz slēgtām durvīm brīdināta, ka gala cenas aprēķina mehānisms būtu jāgroza, lai "novērstu iespēju pircējam veikt nepamatotu, audita un revīzijas standartiem neatbilstošu cenas korekciju", liecina Dienas rīcībā esošais Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojums. Tajā pieļāvuma formā lietots formulējums, ka darījums valstij var kļūt nevis vienkārši, bet "pārmērīgi neizdevīgs".

Atruna par vienu eiro kā galējo līmeni, pret kuru var atsisties Citadeles cena, nav vienīgie slepenajā pārdošanas līgumā ietvertie pārsteigumi. Patiesībā galīgais Citadeles pircēju sastāvs vēl var mainīties, jo ar vienošanos Ripplewood tika atstātas tiesības līdz pat darījuma noslēgumam mainīt investoru loku ar nosacījumu, ka nemainās 75% no iepriekš nosauktajām prominentajām juridiskajām un fiziskajām personām. Valdības piesaistītais starptautiskais juridiskais konsultants Linklaters šādu prasību atzinis par "samērā neierastu", tomēr valdība piekritusi arī šādam nosacījumam.

Cerības, ka bankas gala cena nesamazinās 74 miljonu eiro lielo bāzes cenu, nozīmē, ka ļaunākais scenārijs dažos mēnešos ir pārtapis par rožaināko, jo vēl pirms sešiem mēnešiem priekšvēlēšanu gaisotnē politiķi uzsvēra, ka gala cena, bankai gadu noslēdzot ar labiem rādītājiem, var sasniegt 99 miljonus eiro. "Gaisā virmo, ka korekcija būs minimāla," optimistiski izteicās amatpersona, kura tieši iesaistīta darījuma noslēguma sarunās. Šādas prognozes saistoties ar centieniem, tostarp iesaistot ASV vēstniecību, pārliecināt Ripplewood par negatīvām sekām Latvijas iekšpolitikai un tālākām amerikāņu investīcijām, ja bankas pircēji centīsies vēl vairāk nokaulēt cenu. Lai ierobežotu kritiku, process no pirmās dienas ir noslepenots, to uzrauga specdienesti, kas lemj par pielaižu piešķiršanu, tādēļ amatpersonas un politiķi izvairās no oficiāliem komentāriem Dienai, uzzinājuši, ka tās rīcībā ir noplūduši ierobežotas pieejamības dokumenti.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pirms Lieldienām Dienai apstiprināja, ka, pārdošanas darījumam noslēdzoties, virzīs valdībā ziņojumu. Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdība vēl iepriekšējā ekonomikas ministra Vjačeslava Dombrovska laikā jau deva mandātu parakstīt Citadeles pārdošanas līgumu, tādēļ formāli iemesla atgriezties ar šo jautājumu valdībā vairs nav. Tomēr, tā kā process bijis slepenības apvīts, darījuma noslēgums ir pēdējais brīdis, lai sniegtu sabiedrībai skaidrojumus, un jautājuma skatīšana valdības sēdes atklātajā daļā, nevis aiz slēgtām durvīm, to veicinātu, uzskata Reizniece-Ozola. Abos gadījumos - vai cena tiks koriģēta uz leju no 74 miljonu bāzes cenas, vai nesasniegs priekšvēlēšanu gaisotnē solītos 99 miljonus eiro, tas var radīt politiķiem nepatīkamus jautājumus, tādēļ par ekonomikas ministres plāniem koalīcijā varētu izraisīties diskusija ar premjeres partiju.

Straujumas valdība, pirms pieciem mēnešiem dodot mandātu Privatizācijas aģentūrai (PA) parakstīt līgumu par bankas Citadele pārdošanu uz līgumā atrunātiem, valstij neizdevīgiem nosacījumiem, ir faktiski izlaidusi no rokām jebkādas iespējas ietekmēt bankas reālo gala pārdošanas cenu, kurai jātop skaidrai tuvākajās dienās, izpētīja Diena, iepazīstoties ar vēl aizvien noslepenoto pārdošanas līgumu un vairākiem citiem valdības aiz slēgtām durvīm skatītiem dokumentiem.

Cerības uz cenas pieaugumu līdz 99 miljoniem eiro, pateicoties valdības piekāpībai, faktiski bija izsapņotas jau līguma parakstīšanas brīdī, par ko tika noklusēts, pateicoties līguma nosacījumu noslepenošanai. Pārdošanas līgumā noteikts, ka bankas bāzes cena - 74 miljoni eiro - var tikt palielināta, bet ne vairāk par 25 miljoniem eiro. Tiesa, tas varēja notikt tikai pie nosacījuma, ja bankas nule apstiprinātais pašu kapitāls uz 2014. gada 31. decembri (tas saskaņā ar gada pārskatu ir 173 miljoni eiro bankai un 176,7 eiro grupai) pārsniegtu bankas prognozēto pašu kapitālu, kas bija 172,4 miljoni eiro. 

Visu Agneses Margēvičas rakstu Citadeles cena - starp 1 eiro un 74 miljoniem lasiet otrdienas, 7. aprīļa, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas