Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Cūku mēris vēršas plašumā - PVD paplašina karantīnas zonu

Klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas ceturtdien tiek paplašinātas līdz pat Igaunijas robežai, ietverot Daugavpils novada Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas un Demenes pagastus, Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu un Viļakas novadus, kā arī divus pagastus – Pededzes un Liepnas Alūksnes novadā, Pušas pagastu Rēzeknes novadā un atkārtoti iekļaujot inficētajā teritorijā Rēzeknes novada Kaunatas un Mākoņkalna pagastus, portālu Diena.lv informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

Tādējādi šobrīd par klasiskā cūku mēra inficēto teritoriju ir uzskatāmi sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti – Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divi Alūksnes novada pagasti – Pededzes un Liepnas. 

Klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas ir mainītas, jo klasiskais cūku mēris konstatēts arī vienai Balvu novadā nomedītai mežacūkai.

Šobrīd laboratoriski izmeklētas ir 440 mežacūkas, 31 mežacūkai ir konstatētas klasiskā cūku mēra antivielas, bet 17 no tām – arī klasiskā cūku mēra vīruss. Jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi nav konstatēti.

Kā informēts jau iepriekš, klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā PVD pārbauda un laboratoriski izmeklē visas nomedītās un mirušās mežacūkas, tās nedrīkst izvest no karantīnas zonas. Tāpat šajā teritorijā PVD pārbauda visas mājas cūku novietnes un ņem cūku asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

Saimniecībām, kuras atrodas inficētajā teritorijā, jānodrošina cūku turēšana telpās, izslēdzot jebkuru to kontaktu ar meža dzīvniekiem. Pie ieejas dzīvnieku novietnē jābūt dezinfekcijas paklājiem. Mājas cūku pārvietošana karantīnas zonā ir jāsaskaņo ar PVD. Aizliegts laist pārtikas apritē karantīnas zonā nomedīto mežacūku gaļu.

Atgādinām, ka klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. Slimības pazīmes – augsta ķermeņa temperatūra (40°C), konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Uz saslimušā dzīvnieka ādas - īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi. Slimās sivēnmātes var abortēt, sivēni piedzimt vārgi, atsevišķos gadījumos – nedzīvi. Saslimšana parasti beidzas ar cūku nobeigšanos.

PVD aicina mājas cūku turētājus sekot līdzi cūku veselības stāvoklim un nekavējoties informēt veterinārārstu, ja cūkas izskatās neveselas vai nobeidzas. Slimības ierosinātāju no novietnes uz novietni var pārnest ar piesārņotu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu un transporta līdzekļiem, termiski neapstrādātām, cūkgaļu saturošām virtuves ēdienu atliekām. 

Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas