Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Dāņu profesors: NP Foods paziņojums par 1,5% transtaukskābju saturu vafelēs nav precīzs

Saldumu un konditorejas ražotāju Laima un Staburadze vadības uzņēmuma _NP Foods _paziņojums par 1,5% transtaukskābju saturu Selgas jogurta vafelēs nav precīzs, piektdien Latvijas Televīzijas ziņu raidījumā norādīja dāņu profesors Stēns Stenders.

Viņš un vairāki mediķi ziņu raidījumam norādījuši, ka uzņēmums ņēmis vērā transtaukskābju daudzumu produktā, nevis tauku saturā, kā tas tiek ņemts vērā Dānijā, Šveicē, Austrijā un Islandē. Tāpēc neesot pamats uzskatīt, ka šajās vafelēs būtu tikpat neliels transtaukskābju daudzums, kā tas ir atļauts Dānijā.

NP Foods valdes loceklis Dans Bērtulis norādīja, ka uzņēmums veicis analīzes, lai noteiktu, cik daudz Selgas vafeļu saturā ir palmu eļļas transtaukskābes. "Šajā te produktā ir 1,55% transtaukskābju," sacīja Bērtulis un piebilda, ka ne Latvijā, ne Eiropas Savienībā tas netiek regulēts.

Savukārt dāņu profesors atzina, ka Selgas vafelēs ir 30 grami tauku 100 gramos produkta. "Šajos 30 gramos ir pusotrs grams transtaukskābju – tas nozīmē, ka kopējais transtaukskābju daudzums taukos sasniedz 5%," paskaifroja Stenders, taču izteica priekšlikumu nosūtīt vafeles uz neatkarīgu laboratoriju, piemēram, Amerikā, lai izbeigtu uzņēmēju aizdomas par apzinātu Latvijas ražotāju nomelnošanu.

Jau vēstīts, ka NP Foods vērsies pie varas un uzraugošajām iestādēm, arī Drošības policijas, lūdzot sākt kriminālprocesu saistībā ar neslavas celšanu un apzinātām darbībām, kaitējot Latvijas ekonomikai. Ierosinātās krimināllietas ietvaros ceturtdien Valsts policija dāņu profesoru uzaicināja sniegt liecības.

Stenders iepriekš paziņoja, ka Selgas jogurta vafeles ir kaitīgas veselībai – atsaucoties uz starptautiskās komerclaboratorijas Eurofins Dānijas nodaļas veikto analīzi, viņš minēja, ka NP Foods ražotajās vafelēs Selga transtaukskābju daudzums no visiem taukiem ir 44%. Vēlāk gan šī informācija tika atsaukta, jo laboratorija bija pieļāvusi kļūdu. Tā laboja iepriekš iegūto rezultātu uz 9%.

Savukārt saldumu un konditorejas ražotāju Laima un Staburadze vadības uzņēmuma NP Foods Kvalitātes daļas vadītāja Vēsma Smilga vēlāk informēja, ka neatkarīgas laboratorijas "BIOR" testa rezultāti uzrādījuši tikai 1,55% transtaukskābju saturu Selgas vafelēs.

NP Foods valdes priekšsēdētājs Juris Jonaitis iepriekš norādīja, ka plānots vērsties arī Eiropas Komisijā ar lūgumu izvērtēt nepamatotus un prettiesiskus konkurences izkropļojumus iekšējā tirgū. "Līgums par Eiropas Savienības darbību noteic, ka Eiropas Komisijai jāgādā, lai netiktu izkropļota dalībvalstu konkurence gatavu preču tirdzniecībā," paskaidroja Jonaitis.

Koncerns arī vērsies Konkurences padomē ar iesniegumu par negodīgas konkurences darbībām pret saldumu ražotājiem Laima un Staburadze.

NP Foods apvieno Latvijas, Lietuvas un Polijas pārtikas, tirdzniecības un loģistikas uzņēmumus Laima, Staburadze, Gutta, Staburadzes konditoreja, Lider Artur, Saldumu tirdzniecība, NP Logistics. Tas ir Latvijas lielākais vadības uzņēmums saldumu un dzērienu sektorā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas