Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Darba mašīnu problēma

Diemžēl nav daudz likumu un lēmumu, pēc kuru pieņemšanas dzīve Latvijas valstī cilvēkiem kļūst vienkāršāka, vieglāka un patīkamāka.

Kontrolēt, aizliegt, ierobežot - šāda ideoloģija Latvijā ir saplaukusi pēdējos 10 gados. Ar krīzi un konsolidācijas žņaugiem ierobežošanas ideoloģija tikai pastiprinājusies.

Jums ir darba mašīna? Man nav. Darba mašīna neapšaubāmi ir papildu labums, ko cilvēks saņem blakus algai. Tāda sistēma ir daudzās pasaules valstīs. Ja alga nav tik liela, bet ir darba mašīna, tā ir papildu motivācija strādāt. Ļoti daudzi cilvēki Latvijā samierinājās ar mazāku algu, ja bija iespējas izmantot darba mašīnu, benzīnu, mobilo telefonu, apmaksātas sarunas. Ņemot vērā ļoti augstos darbaspēka nodokļus mūsu valstī, šāda sistēma bija būtisks atspaids Latvijas uzņēmējiem, kuriem bija iespējas motivēt cilvēkus labākam darbam, neskatoties uz to, ka nespēj maksāt lielākas algas. Un pareizs jautājums būtu: kāpēc Latvijas uzņēmēji nespēj maksāt Īrijas algas, nevis kā vēl aplikt viņus ar nodokļiem.

Konsolidācijas apoloģētiem darba mašīna kā papildu labums, par kuru netiek maksāti nodokļi, protams, bija īsts dadzis acī. Kā tas iespējams, ka ir vēl kaut kāds labums, kas nav aplikts ar nodokļiem? Sekoja lēmums aplikt darba mašīnu izmantošanu privātajām vajadzībām ar nodokli.

Sākotnēji tika plānots, ka ar jauno nodokli izdosies savākt 35-40 miljonus latu gadā. Skeptiķi gan to smagi apšaubīja. Un skeptiķiem izrādījusies taisnība - šā gada septiņos mēnešos jaunā iedzīvotāju traumēšanas sistēma nodokļos ienesusi vairāk nekā 10 reižu mazāk, nekā cerēts. Kautrīgi tiek noklusēts, cik izmaksājusi jaunās sistēmas administrēšana. Faktiski šī sistēma ir cietusi fiasko.

Turklāt, kā jau ierēdņu valstī pieņemts, ierēdņi ir izrādījušies privileģētā stāvoklī dienesta mašīnu izmantošanā. Privātajiem ir jāliek GPS un jāraksta atskaites vai jāmaksā nodoklis, ierēdņi no šī prieka ir atbrīvoti. Jā, tas izraisa zināmu sašutumu. Ko darīt? Domāt jaunas, sarežģītākas kontroles shēmas? Tas būtu ļoti ierēdniecības stilā. Vai mest bezjēdzīgajai kontrolēšanai mieru un ļaut cilvēkiem dzīvot?

Varbūt to enerģiju, ko patērē Finanšu ministrija un citi resori, domājot jaunas un jaunas kontrolēšanas shēmas otršķirīgiem ienākumu veidiem, būtu lietderīgi domāt, kā atrisināt Latvijas pamatjautājumu - panākt konkurētspējīgus ieņēmumus Latvijas iedzīvotājiem, kamēr tie vēl te ir palikuši. To var panākt, tikai stimulējot ekonomiku, kas nozīmē pretēju valsts ideoloģiju - atbrīvošanu, atvieglošanu, nodokļu samazināšanu pretstatā kontrolei, ierobežošanai un jaunu nodokļu gudrošanai.

Pagaidām visi tikai runā par birokrātisma mazināšanu un tikai sarežģī sistēmu valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas