Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Daudzbērnu ģimenēm tuvāko gadu laikā plānots noteikt jaunus atvieglojumus

Latvijā ir 32 203 ģimenes ar trīs un vairāk bērniem, kas ir aptuveni 16% no kopējā ģimeņu ar bērniem skaita, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) statistikas dati par 2012. gada jūliju. Kopējais aptuvenais ģimeņu ar bērniem skaits uz 1.augustu bija 206 618.

Tiesa gan šie dati varētu pilnībā neattēlot daudzbērnu ģimeņu skaitu, kas skaidrojams ar to, ka VSAA nav saņēmusi visu nepieciešamo informāciju no izglītības iestādēm par to, ka bērns turpina izglītoties. Reālāki dati par daudzbērnu ģimeņu skaitu būs pieejami oktobra beigās, Dienai.lv sacīja Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Lauris Neikens.

Daudzbērnu ģimenēm tuvāko gadu laikā plānots noteikt dažādus atvieglojumus. No 2014.gada 1.janvāra nekustamā īpašuma nodokļa summa tiks samazināta par 50 procentiem no aprēķinātās nodokļa summas par dzīvojamām mājām, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana. Šie atvieglojumi attieksies uz personām, kuru aprūpē ir trīs vai vairāk nepilngadīgi bērni vai bērni pēc pilngadības sasniegšanas, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Savukārt no 2015.gada 1.janvāra plānots noteikt, ka par otro bērnu ģimenes valsts pabalsts ir divas reizes, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē. Līdz 2014.gada 31.decembrim paredzēts turpināt ģimenes valsts pabalsta izmaksu astoņu latu apmērā par katru bērnu.

Tāpat LM Valsts ģimenes politikas pamatnostādnēs 2011. – 2017.gadam ir paredzējusi izvērtēt iespēju paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu likmi, paredzot, ka tās apmērs veidot 50% no minimālās mēneša darba algas vai ieviest diferencētu iedzīvotāju ienākuma nodokļa īstenošanas politiku. Ministrija uzsver, ka no 2013.gada 1.jūlija atvieglojumu apmērs būs 80 lati par apgādībā esošu personu.

Taču jau tagad daudzbērnu ģimenēm valsts piedāvā virkni atbalsta pasākumus, piemēram, nodokļu atvieglojumus transportlīdzekļu īpašniekiem. Tas nozīmē, ka personai, kurai pašai vai kopā ar laulāto apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni vai vairāk, par vienu no tās īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli par attiecīgo kalendāro gadu maksā 80% apmērā.

Atbalstu daudzbērnu ģimenēm, kuru apgādībā ir trīs vai vairāk bērnu, sniedz arī AS Latvenergo. Uzņēmums īsteno sociālā atbalsta kampaņu daudzbērnu ģimenēm ar mērķi mazināt elektroenerģijas tarifa izmaiņu ekonomisko ietekmi uz mājsaimniecību budžetu.

Personām, kurām ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, tiek piešķirts ikgadējs apmaksāts papildatvaļinājums – trīs darba dienas. To nosaka Darba likuma 151.panta pirmās daļas pirmais punkts.

Savukārt likums "Par valsts pensijām" nosaka, ka personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuras aprūpējušas līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai piecus vai vairāk bērnus, ir tiesības pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus pirms likuma 11.panta pirmajā daļā noteiktā vecuma sasniegšanas. Vienlaikus paredzēta atruna, ka šādu tiesību nav personām, kurām atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības.

Būtiski, ka valsts pilnībā sedz arī daudzbērnu ģimeņu vecāku, kuriem ir divi vai vairāk bērnu, tālākizglītības izmaksas, kas tādā veidā neietekmē ģimenes budžetu un ļauj personai saņemt apmācību, kas nodrošina iespēju ātrāk atgriezties darba tirgū.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas