Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

De facto rosina atjaunot izmeklēšanu par režisora Streiča glābšanas darbiem

LTV de facto rīcībā nonācis video materiāls, kurā fiksēti pagājušā gada 2.oktobrī notikušās aviokatastrofas glābšanas darbi, pēc kuriem bojā gāja režisors Kristaps Streičs. de facto rosina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) atjaunot izmeklēšanu.
de facto ir pārliecināti, ka patiesībai neatbilst iepriekš VUGD veiktās pārbaudes secinājumi, kuros konstatēts, ka glābēji rīkojušies profesionāli un atbilstoši prasībām.

Raidījuma veidotāji nākamnedēļ plāno aicināt VUGD veikt atkārtotu pārbaudi. Līdzīgs iesniegums nonāks arī prokuratūrā, kam tiks pievienots arī video materiāls. de facto norāda, ka iepriekš glābēju rīcība nav tikusi vērtēta. Tomēr jau pirmdien prokurors lidaparāta pilotam Valērijam Masļakovam uzrādīs apsūdzību.

V. Masļakovs de facto savu vainu nenoliedza avārijas epizodē, taču viņš uzskata, ka K.Streičs gājis bojā glābēju dēļ.

Svētdien de facto demostrēja aculiecinieka filmētu video, kurā redzams, kā patiesībā notika glābšanas darbi.

Video atklāj, ka glābēji nepārliecinoši izmantojuši pieejamās izbīdāmās kāpnes, nemācēja padot virvi un nepieciešamos drošības stiprinājumus avarējušā lidaparāta pilotam, kurš glābēju vietā veica lidaparāta un smagi cietušā Streiča nostiprināšanas darbus.

Aculiecinieka video arī atklāj, ka glābšanas darbus nemaz nav vadījis kāds no VUGD darbiniekiem, bet gan ar glābējiem nesaistīta privātpersona, pilota paziņa Viktors, ar kuru kopā abi saistīti avionozarē.

Redzams arī, ka negadījuma vietā avārijas seku novēršanā iesaistīts ievērojams skaits privātpersonu, kas saskaņā ar noteikumiem ir pārkāpums. Video arī apstiprina, ka amatpersonas iepriekš pārāk vieglprātīgi paļāvušās uz darbinieku teikto, ka neviens negadījuma vietā nav smēķējis, kas bija būtiski, jo no avarējušā lidaparāta lija degviela, un ka valsts iestāžu darbinieki nav izmantojuši mobilos telefonus avārijas fotografēšanai. Video redzams tieši pretējais.

de facto veidotāji uzskata, ka aculiecinieku video redzamais sniedz atbildi, kāpēc K.Streiča glābšanai bija nepieciešams tik ilgs laiks. Jāpiebilst, ka viņš ar galvu uz leju gaisā karājās vairāk nekā divas stundas.

Bijušais VUGD priekšnieks Ainars Pencis, kurš iepriekš kategoriski aizstāvēja glābēju rīcību, atzīst, ka dienesta izmeklēšanas laikā viņiem bijušas pieejamas tikai liecības, ne video no notikuma vietas.
Pēc video noskatīšanš viņš vairs nav tik kategorisks kā iepriekš.

Viņš ir sašutis arī par smēķēšanu vietā, kur nemitīgi pil benzīns. A.Pencis pieļauj, ka šis materiāls var būt iemesls dienesta izmeklēšanas atjaunošanai, tomēr vienlaikus gan viņš, gan viņa kolēģis no Daugavpils uzstāj uz to, ka glābēji pārkāpumus nav pieļāvuši.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas