Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Dombrovskis aicina VARAM un IeM sekot Kargina apbūves plāniem

Vides un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Iekšlietu ministrijai (IeM) būs rūpīgi jāseko līdzi bijušā "Parex" bankas vadītāja Valērija Kargina apbūves plāniem un iespējamiem draudiem apkārtējiem zemes īpašniekiem nolūkā iegādāties zemes gabalus savu plānu īstenošanai Latgalē.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") otrdien žurnālistiem sacīja, ka vides un reģionālās attīstības ministram Raimondam Vējonim (Zaļo un zemnieku savienība) būs rūpīgi jāvērtē, lai apbūves laikā nebūtu pārkāpumu attiecībā uz dabas liegumiem un aizsargājamām teritorijām un lai vietējie zemes īpašnieki nepieļautu kādas atlaides.

Savukārt Iekšlietu ministrijas atbildīgajām iestādēm jāizvērtē signāli par iespējamiem likuma pārkāpumiem un nelikumīgiem mēģinājumiem ietekmēt citus zemes īpašniekus, uzsvēra Dombrovskis.

"Tie signāli, kas ir publiski izskanējuši, ir pietiekami satraucoši," otrdien atzina Ministru prezidents.

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien vēstīja, ka Latgalē pie Krāslavas uz bijušā "Parex" bankas līdzīpašnieka Valērija Kargina dēla Rema Kargina reģistrētām firmām iegādāti zemes īpašumi un starp ezeriem iecerēts izrakt kanālu kuģošanai.

Jauni zemes gabali tiek iegādāti, pat piedraudot cilvēkiem, liecina vietējo iedzīvotāju stāstītais. Pēc kādas iedzīvotājas iesnieguma policija sākusi kriminālprocesu.

Iedzīvotāji ir satraukti, ka paliks bez ceļa, kas savieno Kombuļu un Skaistas pagastu. Tā apkārtnē sadzīti mieti, lai novilktu žogu, un ceļš palicis kā vienīgais šķērslis vēlmei izveidot piecus kilometrus garu kuģojamu kanālu no Latvijas dziļākā ezera Drīdža līdz Sīveram, ziņoja raidījums. Pēc kanāla izrakšanas izveidotos pagarš kuģošanas ceļš pa vairākiem ezeriem.

Drīdzis ir Eiropas aizsargājamo objektu sarakstā "NATURA 2000". Savienojot to ar Sīveru, ūdens līmenis Latvijas dziļākajā ezerā nokritīsies par metru un ezers zaudēs aptuveni piecus hektārus lielu teritoriju, atzinuši eksperti.

"Nekā personīga" izpētījis, ka zemes īpašumus Latgalē līdzās Ārdavas, Sīvera un Drīdža ezeriem Kargins sāka uzpirkt jau pirms desmit gadiem. Īpašumi tiek noformēti uz firmu vārdiem – SIA "Vasals" un SIA "Plinta". Abas firmas pieder Valērija Kargina dēlam Remam Karginam. "Vasals" viena gada laikā iegādājies trīs simtus hektāru.

Jauni zemes gabali tiek iegādāti, pat piedraudot cilvēkiem, liecina vietējo iedzīvotāju stāstītais "Nekā personīga".

Redzot topošo žogu, iedzīvotāja Valentīna Tolipilo uzrakstīja iesniegumu pašvaldībai ar lūgumu neļaut ceļa aizšķērsošanu. Pēc kāda laika pie viņas ieradušies divi spēcīgas miesasbūves vīrieši un draudējuši, ka "salies rīklē šņabi un māju nodedzinās". Par notikušo ierosināts kriminālprocess, un lietu izmeklē Krāslavas policija.

Vietējie esot gatavi hektāru zemes pārdot par 500 un 600 latiem. Karginu vārdā Latgalē saimniekojot Aleksandrs Muzičenko. Raidījums norādīja, ka viņš savulaik bijis olimpiskais čempions burāšanā. Viņš bija atbraucis arī pie Edmunda Bolūda, kuram pieder trīs hektāri vectēva zemes pie Kausiņa ezera. Muzičenko piedāvājis vairākus variantus, kā ezers varētu nonākt Karginu īpašumā, ko Bolūdis uztvēris kā šantāžu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas