Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

DP: pašreizējie normatīvie akti īsteno papildu kontroles mehānismus mēslu izmantošanā

Pašreizējie normatīvie akti īsteno papildu kontroles mehānismus mēslu izmantošanā un darījumi ar minerālmēsliem jau tiek kontrolēti, atzina Drošības policijā (DP).

Lauksaimniecībā izmantojamos mēslus var izmantot bumbu izgatavošanā.

Igaunijas iekšlietu ministrs Kens Marti Vahers paziņojis, ka pēc Norvēģijas notikumiem Igaunija pievērsīs lielāku uzmanību dažādiem darījumiem ar minerālmēsliem, kas piemēroti spridzekļa izgatavošanai.

Ņemot vērā iepriek šminēto, Drošības policijā vaicāja, vai Latvija plāno pastiprināt minerālmēslu izmantošanas kontroli.

Drošības policijā atbildēja, ka mēslošanas līdzekļu aprites likumā ir iestrādāti grozījumi, kas noteic, ka darbību veicējam atļauts pārdot mēslošanas līdzekli, kurā amonija nitrāta slāpekļa saturs ir 16% vai vairāk no mēslošanas līdzekļa masas, grāmatvedību reglamentējošos normatīvajos aktos paredzētajā darījuma attaisnojuma dokumentā papildus norādot pircēja apliecinājumu par mēslošanas līdzekļa izmantošanu tikai augu mēslošanai vai ja persona uzrāda atļauju sprāgstvielu un pirotehnisko izstrādājumu tirdzniecībai.

Tāpat mēslošanas līdzekļu tirgotājs papildus prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju, grāmatvedības reģistrā norāda amonija nitrātu saturoša mēslošanas līdzekļa nosaukumu un pamatsastāvu un Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru juridiskajai personai vai personas kodu fiziskajai personai.

"Kopumā šie grozījumi rada papildu kontroles mehānismu to minerālvielu izmantošanai, kurās amonija nitrāta slāpekļa saturs ir 16% un vairāk," norādīja Drošības policija.

Jau ziņots, ka dažus no lauksaimniecībā izmantojamajiem mēsliem var izmantot bumbu izgatavošanā.

Norvēģijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka labējā ekstrēmista Anderssa Bēringa-Breivīka nomātā lauku saimniecība bijusi aizsegs, lai viņš varētu iepirkt lielus daudzumus minerālmēslu spridzekļa izgatavošanai, neradot aizdomas. Kopš maija sākuma viņš nopircis sešas tonnas mēslu.

Bērings Breivīks atzinies pagājušajā nedēļā paveiktajos teroraktos Norvēģijā, kuros tika nogalināti 76 cilvēki.

Tikmēr Somijas policija piektdien pavēstīja, ka atbrīvojusi aizturēto 18 gadu veco vīrieti, kurš Polijā vēlējies iegādāties amonija nitrātu un pasūtījis desmit kilogramus šo minerālmēslu, kurus iespējams izmantot sprāgstvielu izgatavošanā.

Policija atzina, ka atbilst patiesībai vīrieša teiktais, ka viņa hobijs ir nelielu pirotehnikas tipa spridzekļu izgatavošana bez ļauniem nolūkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas