Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

DP: Sabiedriskajai drošībai izaicinājumus rada iedzīvotāju darbība cīņas prasmju grupās

Latvijā pērn atsevišķos gadījumos galēji labēji noskaņoti indivīdi, piemēram, tā dēvētie skinhedi plānoja huligāniskās aktivitātēs, taču daudz lielākus izaicinājumus turpināja radīt Latvijas iedzīvotāju darbība interešu grupās, kurās notika cīņas prasmju apmācības, liecina Drošības policijas (DP) pagājušā gada pārskats.

Aizvadītajā gadā DP turpināja pievērsties atsevišķiem radikālas ievirzes indivīdiem un organizācijām, kuru reālie riski valsts nacionālajai drošībai kopumā saglabājās zemi. Nozīmīgas kreisi orientētas radikālas un ekstrēmistiskas organizācijas Latvijā faktiski neeksistē, bet labēji orientētas radikālas un ekstrēmistiskas organizācijas ir nelielas un pasīvas, turklāt tās parasti ir arī iekšēji sadrumstalotas.

Pagājušā gadā individuāli galēji labēji orientēti aktīvisti labprātāk turpināja paust savu viedokli elektroniskajā vidē, galvenokārt - internetā. Tāpat šādas personas epizodiski organizēja plašāku sabiedrības interesi neizraisošus pasākumus vai arī pievienojās citu personu vai organizāciju rīkotiem pasākumiem, galvenokārt lai paustu vai popularizētu savu ideoloģiju, kā arī lai vērstos pret imigrāciju, sociālpolitisko situāciju valstī un tamlīdzīgiem jautājumiem.

Atsevišķos gadījumos galēji labēji noskaņoti indivīdi, piemēram, tā dēvētie skinhedi plānoja huligāniskās aktivitātēs, tā radot riskus sabiedriskajai drošībai un kārtībai. Daudz lielākus izaicinājumus turpināja radīt Latvijas iedzīvotāju darbība interešu grupās, kurās notika pašaizsardzības, cīņas un ieroču prasmju apmācības.

Aizvadītajā gadā DP sevišķu uzmanību pievērsa tām organizācijām un to dalībniekiem, kurus vada ideoloģiski motīvi. Atsevišķas šādas organizācijas turpināja organizēt paramilitāras ievirzes aktivitātes saviem dalībniekiem un citiem interesentiem, vienlaikus izvēršot arī aktivitātes publiskajā telpā jaunu sekotāju piesaistei.

DP vērtējumā šāda veida organizāciju apdraudējums galvenokārt saistās ar dažādu galēju ideoloģiju popularizēšanu mijiedarbībā ar specifisku prasmju apgūšanu, kā rezultātā iespējama atsevišķu šo organizāciju dalībnieku radikalizēšanās.

Riskus nacionālajai drošībai joprojām rada arī tā dēvēto militārās simulācijas spēļu, piemēram, "airsoft", izplatība. Jau iepriekš DP konstatēja, ka atsevišķas grupas šī hobija aizsegā rīko regulāras apmācības, tā attīstot militāri taktiskas iemaņas. DP identificēja atsevišķu "airsoft" entuziastu mēģinājumus dibināt sadarbību ar līdzīgiem Krievijas klubiem, kopīgi plānojot militārās simulācijas spēles.

Ņemot vērā konstatētos riskus, DP rosināja iekšlietu ministram atsevišķu Krievijas "airsoft" vides pārstāvju iekļaušanu to personu sarakstā, kuriem īslaicīgi ir liegta ieceļošana Latvijas teritorijā.

Tomēr kopumā sadarbību ar vairumu Latvijas "airsoft" vides pārstāvjiem DP vērtē pozitīvi, ko apliecināja arī lielākās daļas šīs vides pārstāvju izpratne par nepieciešamību pielāgot savas darbības, lai mazinātu potenciālos riskus valsts nacionālajai drošībai, piemēram, Krievijas un Baltkrievijas mācību Zapad-2017 aktīvās fāzes laikā.

Top komentāri

reptilis
r
Daudz to ""ekstrēmistu""Latvijā ,kuri ir pret musulmāņu migrantiem.....jā,kaut kas jādara lietas labā - vairāk jāinformē par ""miera reliģiju""...jārāda pozitīvie piemēri - cik Godmaņu pāris...Straujuma...Abu Meri ir uzņēmuši savās ģimenēs ....vārdu sakot ,plašs darba lauks! Urā,biedri! Lai dzīvo pro...ptu,tautu draudzība bez robežām!
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
DP sargā Latvijas vai kremļa intereses ???
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
TĀTAD >DP UZSKATA KA LATVIEŠI NEDRĪKST PIEDALĪTIES '''CĪŅAS GRUPĀS"' ! BET KRIEVI DRĪKST...? DP DARBOJAS TIKAI IDIOTI ???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas