Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Drīzumā uzlabos nosūtījumu izrakstīšanu e-veselībā

Speciālisti turpina darbu pie nosūtījuma funkcionalitātes uzlabošanas e-veselības sistēmā, turklāt jau tagad iestrādāta daļa uzlabojumu, kurus novembrī identificējuši ārējo sistēmu izstrādātāji, integratori un ārstniecības speciālisti, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Agnese Jasenoviča.

Viņa norādīja, ka patlaban e-veselībā uzlabots un drīzumā tiks publicēts jaunais medicīnisko pakalpojumu saraksts, kas atrisināšot Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas iebildumus par pakalpojumu un diagnožu saraksta ierobežojumiem.

Tāpat esot ņemti vērā speciālistu ieteikumi e-nosūtījuma dizaina un lietojamības jomā.

Jasenoviča sacīja, ka saskaņa ar plānu decembra beigās būs pieejams e-nosūtījuma uzlabotais risinājums, bet daļa no speciālistu izteiktajām rekomendācijām tiks iestrādāta vēlāk.

NVD norādīja, ka šobrīd turpinās intensīvs darbs, lai pakalpojums būtu pēc iespējas ērtāk izmantojams, gan strādājot e-veselības portālā, gan izmantojot ārstniecības iestāžu lietotās starpniekprogrammas. "Integratori un programmu izstrādātāji ir jau veikuši testēšanu un snieguši komentārus NVD par nosūtījuma sadaļu, savukārt šobrīd tiek testētas pārējās divas e-nosūtījuma sadaļas - pieraksts, lai e-nosūtījumu varētu izpildīt konkrētā ārstniecības iestāde, un nosūtījuma rezultāts, kuru varēs apskatīt pats pacients un ārstniecības procesā iesaistītās personas," skaidroja Jasenoviča.

Pēc viņas paustā, tiklīdz integratori būs veikuši savu darbu, testēt e-nosūtījuma funkcionalitāti NVD aicinās tās ārstniecības personas un reģistratorus, kuri ikdienā izmanto starpniekprogrammu jeb ārējo informācijas sistēmu, kas pielāgota darbam ar e-veselību.

Savukārt ārstniecības personas, kuras darbā izmanto e-veselības portālu, testēšanu varēs veikt decembra beigās, kad būs pieejams e-nosūtījuma uzlabotais risinājums.

Pēc Jasenovičas paustā, e-darbnespējas lapas un e-receptes ieviešanas pieredze apliecina, ka lietotāju ieteikumi pakalpojumu pilnveidei ir ļoti būtiski, tādēļ NVD aicina ārstniecības personas primāri ziņot par konstatētajām nepilnībām un nepieciešamajiem uzlabojumiem e-veselības lietotāju Atbalsta dienestam.

Kā uzsvēra NVD, kā jebkura sarežģīta pakalpojuma ieviešanā, paiet zināms pilnveides laiks, iekams tas kļūst ērts ikdienas lietošanā. Šī iemesla dēļ, ja uzlabošanas darbu periodā e-nosūtījuma izveidošana nav iespējama tehnisku iemeslu dēļ, ārstniecības personai tāpat kā līdz šim būs tiesības nosūtījumu noformēt papīra formā.

Dienests uzskata, ka e-nosūtījuma ieviešana pakāpeniski sniegs ieguvumus gan pacientiem, gan speciālistiem. Līdz ar e-nosūtījuma ieviešanu uzlabošoties informācijas aprite par pacientam saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Tāpat e-nosūtījums ļaušot novērst situācijas, kad cilvēks pierakstās uz izmeklējumu vai ārsta konsultāciju vairākās ārstniecības iestādēs vienlaikus, bet liekās vizītes neatsaka, kā rezultātā mākslīgi pagarinās gaidīšanas rindu garumi. Savukārt pacientam nosūtījuma elektroniskā versija atvieglošot informācijas nolasīšanu, kā arī uz ārstniecības iestādi būšot jāņem līdzi tikai pase vai personas apliecība.

Kā ziņots, no nākamā gada 1.janvāra nosūtījumu sagatavošana e-veselības sistēmā kļūs obligāta, tomēr Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas biedru sapulcē secināts, ka nevienam no sapulces dalībniekiem pēdējās nedēļas laikā nav izdevies e-nosūtījumu izrakstīt, aģentūru LETA informēja asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Pēc viņas paustā, apskatot e-veselības portāla e-nosūtījumu daļu, varējis redzēt, ka tā darbība nav piemērota ārsta darbam e-nosūtījuma lietošanai, proti, nosūtījumi paredzēti tikai uz speciālistu konsultācijām, kaut arī nosūtījumus gatavo arī uz izmeklējumiem. Arī nosūtījumu diagnožu saraksts esot nepilnīgs, haotisks un sarežģīti lietojams, turklāt nevar pievienot analīžu rezultātus, nav zināms, vai e-nosūtījumu varēs atkārtot, un ārsti ziņojuši arī par citām problēmām.

Veide norādīja, ka NVD aizvadītajā nedēļā nosūtīja ģimenes ārstiem atgādinājumu, ka no 2019.gada 1.janvāra Latvijā paredzēts sākt elektronisko jeb e-nosūtījumu izmantošanu, kā arī informēja, ka šobrīd e-nosūtījuma funkcionalitāti testē "integratori un izstrādātāji".

Kā uzskata Veide, tā kā e-nosūtījums šobrīd nedarbojas un ģimenes ārsti e-nosūtījumu nevarot pat brīvprātīgi testēt, e-nosūtījuma izsludinātā ieviešana un pilnvērtīga darbība ne tuvu neesot iespējama.

Nosūtījumu izrakstīšanu sākotnēji bija paredzēts obligāti ieviest no šī gada 1.marta, taču valdība lēma par šī termiņa pagarināšanu.

Funkcionalitātes obligāta lietošana tika pagarināta saistībā ar to, ka jāpaplašina e-nosūtījumam piekļūt tiesīgo cilvēku loku. Šāda piekļuve jānodrošina pacientu reģistratoriem, kuriem ir nepieciešama e-nosūtījumā ietvertā informācija, lai apstrādātu pacienta pierakstu uz veselības aprūpes pakalpojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas